Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θεραπεία της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το στροφικό πέταλο του ώμου παρέχει δυναμική σταθερότητα διατηρώντας ένα σταθερό υπομόχλιο για τη γληνοβραχιόνια κίνηση. Σχηματίζεται εμπρός από τον τένοντα του υποπλατίου μυός, κορυφαία της βραχιόνιας κεφαλής από τον τένοντα του υπερακανθίου μυός και πίσω από τους τένοντες του υπακανθίου και του ελάσσονα στρογγύλου μυός.
Η χρόνια ρήξη εμφανίζεται λόγω υπακρωμιακής πρόσκρουσης σε μεσήλικες και η οξεία τραυματική απόσπαση ως αποτέλεσμα εξαρθρήματος ώμου, πτώσης ή αθλητικής κάκωσης σε νεότερους ασθενείς. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και το οικογενειακό ιστορικό.
Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και η αδυναμία του άκρου. Ο πόνος επιδεινώνεται με κίνηση του άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου, εντοπίζεται στην περιοχή του δελτοειδούς μυός και συχνά ακτινοβολεί προς τον βραχίονα. Ο νυχτερινός πόνος είναι κακός προγνωστικός δείκτης για επιτυχή συντηρητική αγωγή. Στην κλινική εξέταση οι σχετικές κλινικές δοκιμασίες είναι θετικές ( Empty can test, external rotation lag sign, Hornblower’s test, Lift off test, Belly press test).
Οι απλές ακτινογραφίες μπορούν να αναδείξουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις όπως ασβεστοποιό τενοντίτιδα, κυστικές αλλοιώσεις του μείζονος βραχιονίου ογκώματος, ακρώμιο τύπου 3 και μετατόπιση της βραχιόνιας κεφαλής προς τα άνω με ελάττωση του ακρωμιοβραχιονίου διαστήματος. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση της παθολογίας του στροφικού πετάλου. Το υπερηχογράφημα είναι επιπλέον μια δυναμική εξέταση για τον εντοπισμό ρήξης.
Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τη φυσικοθεραπεία, τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την υπακρωμιακή έγχυση τοπικού αναισθητικού με κορτικοστεροειδές. Οι χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις μερικού πάχους έχουν καλή έκβαση μετά από πρόγραμμα φυσικοθεραπείας 3-6 μηνών.
Όταν η συντηρητική αγωγή αποτύχει και σε περιπτώσεις οξείας ρήξης σε άτομα νέας ή μέσης ηλικίας και υψηλών απαιτήσεων επιβάλλεται να γίνει αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης και υπακρωμιακή αποσυμπίεση. Η βιολογική επούλωση μετά την επέμβαση διαρκεί 8-12 εβδομάδες και απαιτείται προσεκτικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.
Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται επίσης τεχνικές διατήρησης του υπακρωμιακού χώρου που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση βιοδιασπώμενου μπαλονιού (Inspace balloon) και την ανακατασκευή της κορυφαίας μοίρας του θυλάκου του ώμου με δερματικό αλλομόσχευμα (Superior Capsular Reconstruction) σε μη επιδιορθώσιμες ρήξεις.
Η ανάστροφη αρθροπλαστική του ώμου ενδείκνυται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με εκτεταμένη ρήξη του στροφικού πετάλου, συνοδό γληνοβραχιόνια αρθρίτιδα και ακέραια λειτουργία του δελτοειδούς μυός.
Σήμερα η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης των τενόντων του στροφικού πετάλου γίνεται αυθημερόν, χωρίς διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, ο ασθενής φορά ανάρτηση άνω άκρου για 6 εβδομάδες και άμεσα ξεκινά πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

° Απόστολος Ν. Ηλίας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Email: apostolos.ilias1@gmail.com Website: www.ilias-ortho.gr

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Μαΐου 2019]

Scroll to Top