ISO 22000:2018 – Το νέο διεθνές πρότυπο για την ασφάλεια τροφίμων

Απόψεις Επαγγελματικά

Η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί μέριμνα (και υποχρέωση) κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων π.χ. στην παραγωγή, στη μεταποίηση, στη συσκευασία, στην παρασκευή (π.χ. μαζική εστίαση, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), στη διανομή, στην πώληση (λιανική, χονδρική) τροφίμων.
Η ασφάλεια τροφίμων σχετίζεται με την παρουσία κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων κατά το χρόνο κατανάλωσης τους (πρόσληψη από τον καταναλωτή). Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια τροφίμων μπορεί να εμφανίζονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων.
Το διεθνές πρότυπο ISO 22000: 2018 εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 από τον διεθνή Οργανισμό ISO με σκοπό να αντικαταστήσει το υπάρχον πρότυπο (ISO 22000:2005) για την ασφάλεια τροφίμων. Για όσες επιχειρήσεις είναι ήδη πιστοποιημένες για τη συμμόρφωση τους με τις απαιτήσεις του ISO 22000:2005 η μεταβατική περίοδος στο νέο πρότυπο είναι τριετής.
Η πιστοποίηση των επιχειρήσεων τροφίμων με βάση το νέο πρότυπο ISO 22000:2018 προϋποθέτει τη χορήγηση πιστοποιητικών διαπίστευσης σε φορείς πιστοποίησης από το ΕΣΥΔ. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) αποτελεί τον μοναδικό, εθνικό, οργανισμό διαπίστευσης της Ελλάδας. Ορισμένοι φορείς πιστοποίησης (στην Ελλάδα) έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν πιστοποιητικά που είναι διαπιστευμένα από οργανισμούς άλλων χωρών της ΕΕ.
Με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 (ή το ISO 22000:2005 όσο είναι σε ισχύ), μια επιχείρηση τροφίμων σχεδιάζει, εφαρμόζει, ελέγχει και βελτιώνει συνεχώς διεργασίες, υποδομές, υλικά κ.λπ. που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ασφάλεια των τροφίμων και μπορούν να την επηρεάσουν.
Ορισμένες από τις κύριες αλλαγές που έχει εισάγει το νέο διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 σε σχέση με το ISO 22000:2005 είναι:
• Το πλαίσιο του οργανισμού και τα ενδιαφερόμενα μέρη,
• Αυξημένες δεσμεύσεις από την ανώτατη Διοίκηση του οργανισμού τροφίμων,
• Κατάργηση της έννοιας της υποχρεωτικής διαδικασίας (mandatory procedure) και καθιέρωση της έννοιας ‘τεκμηριωμένη πληροφορία’,
• Καθιέρωση της προσέγγισης που βασίζεται στην αντιμετώπιση απειλών και στην αξιοποίηση ευκαιριών (risk based approach) κ.α.
Η εμφανής προσπάθεια είναι να προσαρμοστεί η δομή του νέου διεθνούς προτύπου για την ασφάλεια τροφίμων στη δομή των επίσης αναθεωρημένων προτύπων ISO 9001:2015 (διαχείρισης της ποιότητας), ISO 14001:2015 (περιβαλλοντική διαχείριση) κ.λπ., σύμφωνα με το Annex SL.
Όπως το σύστημα διαχείρισης με βάση το ISO 22000:2005 έτσι και το σύστημα διαχείρισης με βάση το αναθεωρημένο πρότυπο ISO 22000:2018 περιλαμβάνει και πλήρη μελέτη HACCP.
Στην SUCCESSKeys.GR αναλαμβάνουμε:
• Τη μελέτη για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέου συστήματος διαχείρισης με βάση τις απαιτήσεις του διεθνούς προτύπου ISO 22000:2018.
• Την αλλαγή υπαρχόντων συστημάτων διαχείρισης (που έχουν αναπτυχθεί με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005) ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου προτύπου ISO 22000:2018.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά την ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO22000:2018 (ή το ISO22000:2005 για όσο ακόμα είναι σε ισχύ), επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της SUCCESSKeys.GR (https://www.successkeysgr.com) και επικοινωνήστε με τον γράφοντα το άρθρο στο 210/9641387 ή στο 6944141114.

Του Ιωάννη Ν. Γουσγούνη (Ιδρυτή & ιδιοκτήτη της SUCCESSKeysGR)

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Ιουλίου 2019]