Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Είναι και δεν είναι Δήμαρχος ο Αχιλλέας Μπέος

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Τα λεπτά όρια μεταξύ δημοκρατίας και δικαιοσύνης δοκιμάζονται στον Βόλο όλο αυτό το διάστημα. Μπορεί ο Αχιλλέας Μπέος να τέθηκε οριστικά σε αργία με διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Ηλία Τσέλιγκα, στις 2 Δεκεμβρίου 2015 η οποία κοινοποιήθηκε στον ενδιαφέρομενο στις 15 Δεκεμβρίου, όμως το μόνο που έχει αλλάξει από τότε στον Βόλο είναι το όνομα που τίθεται κάτω από την υπογραφή των αποφάσεων στα διάφορα διοικητικά έγγραφα.
Είχε προηγηθεί η παραπομπή του με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σε δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011. Η δίκη του έκπτωτου πλέον δημάρχου Αχιλλέα Μπέου έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2016. Όμως ο Αχιλλέας Μπέος δεν έχει πάει σπίτι του. Aντιθέτως, δρα πολιτικά και κοινωνικά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Βόλου που κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης. Ο σύμβουλος μηνύει τον Αχιλλέα Μπέο, τον Θανάση Θεοδώρου που είναι ο αντιδήμαρχος Τουρισμού ο οποίος αντικατέστησε τον πρώην δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Μουλά, “καθώς και κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο” για αντιποίηση αρχής, παράβαση καθήκοντος, προσβολή της πολιτείας, κατάλυση της νομιμότητας, μεταξύ άλλων. Είχε προηγηθεί έγγραφη καταγγελία ενός πολίτη προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην κοπή πίτας της διοικούσας παράταξης, όπου ο Αχιλλέας Μπέος εμφανίστηκε και πάλι ως δήμαρχος, παρέστησαν “θεσμοί της Πολιτείας, που το Υπουργείο σας προΐσταται και επιβλέπει, όπως η Αστυνομική Διοίκηση Μαγνησίας κ.ά.”.
Ο μηνυτής παραθέτει δεκάδες αποσπάσματα από ρεπορτάζ τοπικών και όχι μόνο μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται στον Αχιλλέα Μπέο ως δήμαρχο στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες ενός αιρετού. Και σημειώνει χαρακτηριστικά:
“Από τα ανωτέρω είναι σαφές, ότι έως και σήμερα και παρά την πράξη της αργίας, ο κ. Μπέος βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο του Δημάρχου, οδηγεί το δημαρχιακό αυτοκίνητο, παρευρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις που καλείται ο Δήμαρχος Βόλου, αποστέλλει ο ίδιος προσκλήσεις και υπογράφει ως Δήμαρχος Βόλου, κάνει συναντήσεις στο δημαρχιακό κατάστημα, καλεί υπαλλήλους του Δήμου και τους δίνει εντολές, ζητεί και λαμβάνει εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών, παρευρίσκεται στα δημοτικά συμβούλια και λαμβάνει το λόγο για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, σε όλες τις συνεντεύξεις του παρουσιάζεται ως ο ασκών τα πραγματικά καθήκοντα του Δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν εντολές και δίνουν αναφορές στον ίδιο και γενικά ασκεί όλες εκείνες τις πράξεις που ανάγονται στην άσκηση καθηκόντων ενός δημάρχου”.
Τις όποιες αμφιβολίες μπορούσε να τηρήσει κανείς έναντι του κειμένου της μήνυσης, χωρίς να έχει ακούσει την άλλη πλευρά, φρόντισε να διαλύσει ο ίδιος ο Αχιλλέας Μπέος με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου. Έχει τον εύγλωττο τίτλο “Δήλωση του αιρετού Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου”, οποίος σε αυτήν δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι “δεν παριστάνω, αλλά ήμουν, είμαι και θα παραμείνω Δήμαρχος Βόλου”. Δίνοντας μια δική του ερμηνεία στις αποφάσεις που τον ξήλωσαν, σημειώνει ότι “για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, σε μια Δημοκρατική χώρα πάνω απ όλα είναι το Σύνταγμα και οι Νόμοι και δεν αρκεί η επιθυμία του Πουλάκη ή του κάθε Λάκη, όποια εξουσία κι αν έχει αυτός, για να εκπέσει ένας αιρετός από το αξίωμά του”. Και προσθέτει ότι “η προσωρινή αργία, είναι μια απλή διοικητική πράξη (την οποία φυσικά σέβομαι και τηρώ), αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις ονειρώξεις τους, να με δουν εκτός Δήμου”.

 

Σιγή από ΚΕΔΕ αμηχανία από κυβέρνηση

Η υπόθεση Μπέου χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως παράδειγμα για να καταστεί περισσότερο αυστηρό για τους αιρετούς το νομοθετικό πλαίσιο που δύναται να τους θέσει σε αργία. Η πρόβλεψη αυτή προστέθηκε σε μια από τις διατάξεις του “Παράλληλου Προγράμματος” που ψηφίστηκε πρόσφατα. Όμως το σημείο αυτό αποτέλεσε αφορμή για κριτική από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που κατέθεσε μια σειρά από διαφωνίες. Ακόμη και σήμερα, το ανώτερο θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης δεν έχει τοποθετηθεί καθαρά για την υπόθεση Μπέου, τηρώντας μια στάση “ίσων αποστάσεων”.
Σε έναν …χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Γιώργου Πατούλη, προέδρου της ΚΕΔΕ και Κώστα
Πουλάκη, γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, που ξέσπασε αυτή την εβδομάδα με αφορμή την υπόθεση του Δήμου Βόλου, έγινε σαφές ότι η ΚΕΔΕ τηρεί στάση αναμονής και δεν εκφέρει σαφή θέση, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Το πρόβλημα Μπέου όμως δεν είναι τοπικό. Αφορά την ίδια την αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης ως βαθμίδας της δημόσιας διοίκησης που έχει πολλάκις κατηγορηθεί (και όχι αβάσιμα) ότι αποτελεί άντρο διαφθοράς. Αν εμφανίζεται ένας υπόδικος δήμαρχος για σοβαρά αδικήματα γαντζωμένος στην καρέκλα του, χωρίς ίχνος ευθιξίας και μάλιστα χωρίς κανείς να το σχολιάζει ως μεμπτό, παρά η αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, τότε κάτι πάει πολύ στραβά…

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Μαρτίου 2016]

Scroll to Top