Γλυφάδα: Πανέτοιμο το «Επιχειρησιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας»

Γλυφάδα

IMG_4386Την Κυριακή 6 Μαρτίου στο Επιχειρησιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας παρευρέθησαν κατόπιν προσκλήσεως του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας κου Θεοδοσόπουλου Στέλιου προς όλους τους εμπλεκόμενους, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, οι Αντιδήμαρχοι Εσόδων και Διοικητικού κ. Δ. Νιτσιόπουλος, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Τζούβελης, Κοινωνικών Υποδομών και Παιδείας κ. Α. Καυκά, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγάκος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μαρίνων κ. Δ. Ακρίβος, ο Πρόεδρος του Γκολφ Γλυφάδας κ. Σ. Κουρουπάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας κ. Γ. Αγγελόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων ΕΣΚΕ της Πολιτικής Προστασίας κος Σ. Πιερρακάκης, ο αρχηγός τμήματος Αθήνας Ε.Ε.Σ. κ. Η. Μαρκουίζος, η υπεύθυνη εκπαίδευσης Εθελοντών Σαμαρειτών και πολιτών Αθήνας κ. Ν. Βλαχοπούλου, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας εξειδικευμένος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων κ. Δ. Κώστας, οι δημοσιογράφοι από τον Παλμό Γλυφάδας κ. Ε. Φιλιποπούλου και από το Γλυφάδα Metropolitans κ. Α. Θωμά και οι εθελοντές της Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης και Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που ανήκουν στις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας.
glyfada_pirosvestesΟ Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Θεοδοσόπουλος Στέλιος μετά την προηγηθείσα ξενάγηση όλων στον νέο χώρο του Επιχειρησιακού και Εκπαιδευτικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας, προλογίζοντας ανέφερε τους λόγους αυτής της συνάντησης που ήταν οι εξής:
1. Η Λήξη του πρώτου μέρους της εκπαίδευσης των εθελοντών της Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης και Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε θέματα διάσωσης, απεγκλωβισμού, παροχής πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
2. Ο απολογισμός του έργου του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας 2014-2015 που συμπεριέλαβε το οργανόγραμμα και την λειτουργία του Κέντρου καθώς και τις περιφερειακές Υπηρεσίες και εγκαταστάσεις του με τις αρμοδιότητες των εθελοντών που στελεχώνουν όλα τα τμήματα, τα οχήματα και τις εγκαταστάσεις.
3.Σύντομη διάλεξη με θεματολογία την διαχείριση κρίσεων και την αναγκαιότητα υπάρξεως σχεδίων με έμφαση στην πρόληψη των δυσμενών συνεπειών και αναφορά στο σχέδιο με τον κωδικό «Ξενοκράτης». Ανεδείχθη ο συντονιστικός ρόλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους αντιδημάρχους και διευθύνσεις Δημοτικών Υπηρεσιών σε περίοδο έκτακτης ανάγκης.
IMG_43774. Αναφορά στην προσφυγική κρίση και κατάθεση απόψεων και προβληματισμών από τους κληθέντες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στρατής Παναγάκος έκανε πρόταση για πρωτόκολλο συνεργασίας του Δήμου Γλυφάδας με τον Ε.Ε.Σ (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Η αδυναμία της κεντρικής εξουσίας και η έλλειψη συντονισμού, οδηγεί σε δημιουργία ύποπτων Μ.Κ.Ο και εκρηκτικές καταστάσεις στην τοπική κοινωνία. Ο Ε.Ε.Σ. ως εκ του καταστατικού του και της εκπαίδευσής του είναι ο καταλληλότερος φορέας διαχείρισης μιας τέτοιας έκτασης κρίσης», τόνισε ενώ και ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο Δήμος Γλυφάδας μπορεί να συμπράξει μαζί με τον Ε.Ε.Σ. συγκροτημένα και δυναμικά όταν η Πολιτεία αποφασίσει τον τρόπο και την έκταση της παροχής της.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Μαρτίου 2016]