Εγγραφείτε στο Newsletter μας

ΟΑΣΑ: 65 «έξυπνες» στάσεις – Αναλυτικός Πίνακας για τους Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου, Ηλιούπολης και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Για τα τρία στοιχήματα της Διοίκησης του ΟΑΣΑ που θα αναβαθμίσουν άμεσα τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες είχε κάνει λόγο μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Τάσος Ταστάνης στη συνέντευξη που αποκλειστικά παραχώρησε στο φύλλο του «Π» 27 Φεβρουαρίου 2016 (αρ. 1184). Πρώτο ήταν η εφαρμογή της Τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων του ΟΑΣΑ για τα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αττικής. Από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή της, ενώ το έργο αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο πρώτο διάστημα του Απριλίου. Με το έργο αυτό υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής για τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ με σκοπό την πληροφόρηση των επιβατών, τη διαχείριση του στόλου και εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ.

Στα Νότια Προάστια έχουν προβλεφθεί 65 «έξυπνες» στάσεις. Στο Δήμο Γλυφάδας 16, στο Δήμο Ηλιούπολης 21, στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης 9 (5 στην Αργυρούπολη και 4 στο Ελληνικό), στο Δήμο Αλίμου 9 και στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 10 (5 στη Βάρη, 4 στη Βούλα και 1 στη Βουλιαγμένη).

 

tastanis_proedros oasa_2016_palmosΤάσος Ταστάνης, Πρόεδρος του ΟΑΣΑ: «Στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ»
Σε δήλωσή του στον «Παλμό της Γλυφάδας» ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Τάσος Ταστάνης αναφέρει: «Αξίζει να σημειώσουμε πως η Τηλεματική ΟΑΣΑ είναι ένα αναγκαίο και χρήσιμο έργο που χρειάστηκε, ωστόσο, πάνω από δέκα χρόνια έως ότου ωριμάσει και ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του. Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ υπό τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη ήταν η επιτάχυνσή του και η παράδοσή του επιτέλους στη χρήση του επιβατικού κοινού. Και αυτήν την εντολή προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη εμείς ως νέα Διοίκηση του ΟΑΣΑ από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε πριν από τρεις μήνες. Τα καταφέραμε, με την πολύτιμη φυσικά βοήθεια τόσο των εργαζομένων του Οργανισμού, όσο και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Η τηλεματική, σε συνδυασμό με το άλλο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του ΟΑΣΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο («ΑΣΣΚ»), αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχει ο όμιλος ΟΑΣΑ προς το επιβατικό κοινό βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας».

Smart stops selection 160316

 

Smart stops Ilioupoli 160317

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς επίσης και από το κινητό τους τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.
Προβλέπεται επίσης, η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ) και η δημιουργία κέντρων ελέγχου απ’ όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.
Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στα οχήματα αποτελείται από:
• τον υπολογιστή οχήματος, την κονσόλα οδηγού με την οποία θα μπορεί να επικοινωνεί με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ και
• την οθόνη για την ενημέρωση στάσης καθώς και χρήσιμες πληροφορίες μέσω συνεχούς ενημέρωσης από το Κέντρο Εποπτείας ΟΑΣΑ.
Επιπροσθέτως θα πραγματοποιείται αναγγελία επόμενης στάσης και ανακοινώσεις προς το κοινό. Σημαντικός αριθμός οχημάτων θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.
Οι έξυπνες στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από την στάση. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης μέσω σχετικού κουμπιού στο στύλο της στάσης.
Η ενημέρωση των χρηστών των αστικών συγκοινωνιών θα γίνεται επίσης με αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία μέσω έξυπνων συσκευών θα ενημερώνει για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για την βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Επίσης η ίδια δυνατότητα θα υπάρχει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από το website του ΟΑΣΑ (http://www.oasa.gr/).
Σημειώνεται πως η υλοποίηση και η λειτουργία του έργου γίνεται μέσω σχήματος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με τον ιδιωτικό τομέα να αναλαμβάνει τον λεπτομερή σχεδιασμό, την αγορά και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη συντήρηση, τη τεχνική υποστήριξη και τις απαραίτητες ανανεώσεις εξοπλισμού και λογισμικού για 10,5 έτη λειτουργίας. Μετά τη πάροδο της αρχικής 12ετούς περιόδου κατασκευής και λειτουργίας, η υποδομή θα περάσει στον ΟΑΣΑ ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρησή της.
Ανάδοχος της δωδεκαετούς σύμβασης του έργου είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού Advanced Transport Telematics AE η οποία προέκυψε από τις Intrasoft International και Intracom Κατασκευές. Η κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται από τον ιδιωτικό φορέα με ίδια κεφάλαια και δανεισμό (μέρος δανεισμού μέσω προγράμματος Jessica) και συγχρηματοδοτείται από τον ΟΑΣΑ μέσω ΕΣΠΑ ( ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ψηφιακή Σύγκλισή) με το ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του (αμοιβές διαθεσιμότητας).

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Μαρτίου 2016]

Scroll to Top