Τιμήθηκε για τη δωρεά της στο Δήμο Αλίμου η Ζωή Τομαίρ

Άλιμος

H 90χρονη Ελληνοαμερικανίδα Ζωή Τομαίρ τιμήθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου την Τρίτη 15 Μαρτίου για τη δωρεά που έκανε στο Δήμο. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης εκπροσωπώντας το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και μεταφέροντας την ευγνωμοσύνη όλων των Αλιμιωτών.
Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος «Η κ. Τομαίρ δώρισε τέσσερα ξύλινα κιόσκια με παγκάκια για να κάθονται οι πολίτες και να απολαμβάνουν την παραλία του Αλίμου. Με αυτή της την ενέργεια κάλυψε μια υψηλή δαπάνη για το Δήμο. Τα έχουμε προμηθευτεί και τα έχουμε ήδη τοποθετήσει στην παραλία». Και συνέχισε αιτιολογώντας την κίνηση από πλευράς Δήμου να την τιμήσει λέγοντας πως αξίζει να αναδεικνύονται τέτοιες χειρονομίες «έχουμε την ηθική υποχρέωση». Αμέσως ο Δήμαρχος σηκώθηκε από τη θέση του και έδωσε στην κ. Τομαίρ την τιμητική πλακέτα η οποία έγραφε «Απονέμεται ευγνωμόνως στη Ζωή Τομαίρ για την ευγενή της δωρεά στην πόλη μας».
alimos_tomair2_sΦανερά συγκινημένη η κ. Τομαίρ είπε «τα έχω χαμένα για να είμαι ειλικρινής», δείχνοντας πως δεν περίμενε τη δωρεά της να διαδεχθεί μια τιμητική πλακέτα… «Είμαι 90 χρονών. Σας ευχαριστώ για τις στιγμές που δεν περίμενα να ζήσω». Στο σύντομο χαιρετισμό της στο δημοτικό συμβούλιο μίλησε για τις κακουχίες της ζωής της, για την αγάπη της για την Ελλάδα… «Ήμουν ένα παιδί κακοποιημένο, μια γυναίκα κακοποιημένη, μια σύζυγος κακοποιημένη… Όταν ξυπνούσα κάθε πρωί σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να βελτιώσω τη ζωή αγαπημένων μου ανθρώπων, και γενικά την ανθρωπότητα. Δεν έχω βλάψει ποτέ κανέναν. Με έχουν βλάψει πάρα πολύ και για μια ζωή σχεδόν ολόκληρη».
Η κ. Τομαίρ μίλησε και για τον Άλιμο. «Είναι μερικοί μήνες τώρα που βλέπω να εφαρμόζεται στο Άλιμο το σύστημα της Αμερικής – όπως το έζησα. Ο Δήμαρχος, αυτό το παλικάρι θα μου επιτρέψετε να πω. Ο Δήμαρχος είναι φαινόμενο».
Από την ομιλία δεν έλειψε και αναφορά στους αγώνες της… «Ξέρετε.. πήγα 7 φορές με πανό στη Βουλή και μια από αυτές με συνέλαβαν και μου ήθελαν να μου πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα. Αποτυπώματα για την πατρίδα μου. Και ακούω συνανθρώπους μας να λένε ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Μπορείτε να μου πείτε πως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Οι κακοί Έλληνες τρώνε την Ελλάδα και δημιουργούν δυστυχίες».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Τομαίρ καταχειροκροτήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους για την δωρεά της στον Άλιμο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Μαρτίου 2016]