Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δυσμηνόρροια – Πόνοι περιόδου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει ο Δρακονταείδης Αγαμέμνων1058416_10200364236700739_1759772642_n-1
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
email: agadrakdr@gmail.com – www.drdrakontaidis.gr

Ως δυσμηνόρροια ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα πονάει περισσότερο από το φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας , δηλαδή της περιόδου.

Δυσμηνόρροια μπορεί να παρουσιαστεί είτε σε μια νεαρή γυναίκα, είτε σε μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιο παθολογικό αίτιο.

Φυσιολογικά οι γυναίκες δεν πρέπει να πονάνε κατά την διάρκεια της περιόδου ή να αισθάνονται μέτριου βαθμού πόνο.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης των προσταγλαδινών, εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών πόνος εντονότερος (δυσμηνόρροια) και ο οποίος συχνά αντανακλάται στο στομάχι, στην πλάτη, ή μπορεί να είναι διάχυτος σε όλη την κοιλιακή χώρα ή να συνοδεύεται ακόμα και με τάση προς έμετο.

Η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή, κατά την οποία ο πόνος συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια κάποιου παυσίπονου, είτε σε μορφή χαπιού, είτε σε ενέσιμη μορφή και σε δευτεροπαθή κατά την οποία θα πρέπει να αναζητηθεί και η αιτία (η συνηθέστερη είναι η ενδομητρίωση).

Λιγότερο συχνά ως αιτίες δυσμηνόρροιας έχουν αναφερθεί ψυχολογικοί παράγοντες, όπως άγχος.

Στη βελτίωση των έντονων πόνων περιόδου έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βοηθήσει και η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού (διότι βοηθά στην παραγωγή λιγότερων προσταγλαδινών, που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας).

Προσοχή, θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι να απαγορεύουν την λήψη αντισυλληπτικών από την ασθενή.

Επίσης, έχει αναφερθεί ότι και η κύηση μπορεί να συντελέσει στην βελτίωση της δυσμηνόρροιας σε μελλοντικές περιόδους μετά τον τοκετό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η λήψη ενός καλού ατομικού ιστορικού, ώστε να ληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της δυσμηνόρροιας και να βοηθηθεί η γυναίκα, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με ερευνητική λαπαροσκόπηση, συνήθως στην δευτεροπαθή δυσμηνόρροια(λόγω ενδομητρίωσης).

Scroll to Top