Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Παθήσεις μαστών – Καρκίνος του μαστού

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στο δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί  με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Η πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη θεραπεία. Ένας μη διηθητικός (in situ) ή ένας μικρός διηθητικός καρκίνος ο οποίος ανιχνεύεται έγκαιρα με τη μαστογραφία παρουσιάζουν καλύτερη πρόγνωση.

Γυναίκες άνω των 20 ετών θα πρέπει να αυτοεξετάζονται κάθε μήνα. Σε ηλικίες από 35 έως 40 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια κλινική εξέταση των μαστών ,  να κάνουν τον πρώτο τους έλεγχο με μαστογραφία και εφόσον χρειάζεται συμπληρωματικό υπερηχογράφημα μαστών.

Σε γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του μαστού ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει νωρίτερα με βάσει τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Από την ηλικία των 40 ετών οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών μια φορά το χρόνο.

Η ψηλάφηση του μαστού από τον ιατρό μαστού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα τόσο της προληπτικής όσο και της διαγνωστικής προσπέλασης. Η εκτέλεση μαστογραφίας ή/και υπερηχογραφήματος δίχως την συστηματική και σχολαστική ψηλάφηση δεν αρκούν για να έχουμε έναν ολοκληρωμένο και ασφαλή έλεγχο, καθότι ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα λάβει το πλήρες ιστορικό της γυναίκας και στη συνέχεια θα αποφασίσει και θα συνταγογραφήσει  τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Στη συνέχεια διενεργείται η ψηλάφηση και συναξιολογούνται τα αποτελέσματα των ανωτέρω εξετάσεων. Εξάλλου υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μια ψηλαφητή βλάβη που μπορεί να είναι κακοήθης δεν έχει απεικονιστεί.

Ο προληπτικός απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει  :

  • Μαστογραφία κατά προτίμηση ψηφιακή
  • Υπερηχογράφημα εφόσον χρειαστεί
  • Μαγνητική μαστογραφία για ειδικές περιπτώσεις γυναικών.

Ο καρκίνος του μαστού στον άνδρα αποτελεί μια πραγματικότητα . Αφορά μικρό ποσοστό ανδρών, ιδίως σε οικογένειες με κληρονομικό καρκίνο και σε ασθενείς που εμφανίζουν γυναικομαστία στα πλαίσια λήψεως ορμονών για διάφορους λόγους. Η διάγνωση και αντιμετώπισή του ακολουθεί τα ίδια βήματα όπως και στη γυναίκα.

Στις καλοήθεις παθήσεις μαστών συμπεριλαμβάνονται η κύστη, το ινοαδένωμα, το λίπωμα, οι καλοήθους μορφολογίας αποτιτανώσεις (ασβεστώσεις), η καλοήθης έκκριση θηλής (γαλακτόρροια), η μαστοδυνία ή μασταλγία, η εκτασία των ππόρων, η ινώδης κυστική μαστοπάθεια, το απόστημα, η μαστίτιδα και η γυναικομαστία ανδρών.

Στις κακοήθεις παθήσεις των μαστών συγκαταλέγονται οι αποτιτανώσεις (ασβεστώσεις) κακοήθους μορφολογίας, η κακοήθης έκκριση της θηλής, η νόσος του Paget, το καρκίνωμα in situ (πορογενές, λοβιακό), ο διηθητικός καρκίνος και ο φλεγμονώδης καρκίνος.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση διακρίνεται σε τοπική και συστηματική. Η τοπική θεραπεία συμπεριλαμβάνει τη χειρουργική και την ακτινοθεραπεία, ενώ η συστηματική την χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία και τις στοχευμένες βιολογικές θεραπείες.

Η έρευνα και οι εξελίξεις σχετικά με τον καρκίνο του μαστού αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό. Καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους αλλά και νέα αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα.  Σύγχρονες κλινικές μελέτες μας ωθούν στο να ατενίζουμε το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι η πρόληψη υπερέχει της θεραπείας.

Andreas DaskalakisΑνδρέας Εμ. Δασκαλάκης

M.D., M.Sc.

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Email: drdaskalakis@hotmail. com

6978773311 / 2109611234

www.facebook.com/drdaskalakis

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Απριλίου 2016]

Scroll to Top