Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Από “ρεύμα για όλους” ελεημοσύνη για λίγους

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Ομολογία αποτυχίας για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής συνιστά το νέο πρόγραμμα “Στήριξη σε πολίτες από την Περιφέρεια και τη ΔΕΗ” που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Κι αυτό διότι έρχεται να επισφραγίσει την ουσιαστική ματαίωση του προγράμματος “Ρεύμα για όλους” που τόσο είχε διαφημιστεί (και από αυτή τη στήλη…) τα Χριστούγεννα του 2014 αλλά κατέληξε σε φιάσκο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι και αυτή τη φορά η Περιφέρεια αρκείται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της κοινωνικής της ευαισθησίας, αποκρύβοντας την πραγματική εμβέλεια των πρωτοβουλιών της και αποφεύγοντας να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό για τα περασμένα.

Η νέα σύμβαση της Περιφέρειας με τη ΔΕΗ προβλέπει απλώς την εφάπαξ καταβολή ποσού 100 ευρώ ανά νοικοκυριό (με πίστωση του λογαριασμού), μόνο σε όσους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου έχουν οφειλές στη ΔΕΗ, έχουν επανασυνδέσει το ρεύμα και έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλών τους ο οποίος εξυπηρετείται. Το “κλειδί” του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι δίνει δύο ημερομηνίες αναφοράς, μία τον Ιανουάριο του 2016 και άλλη μία τον ερχόμενο Μάιο για να υπολογιστούν οι δικαιούχοι.

Με άλλα λόγια, το εν λόγω πρόγραμμα συνιστά στην πραγματικότητα ένα μικρό κίνητρο ώστε να οδηγηθούν φτωχοί καταναλωτές μέχρι το γραφείο των διακανονισμών, να κάνουν επανασύνδεση του ρεύματος (αν τυχόν τους έχει διακοπεί) και να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις της ρύθμισης. Είναι ένα “μπόνους” που κατά βάση ωφελεί την ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ και φιλοδοξεί να φέρει τους …ασυνεπείς πελάτες πίσω στην κανονικότητα. Δηλαδή, καμία σχέση με κοινωνική πολιτική στην Περιφέρεια όπου ακόμη και σήμερα νοικοκυριά δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη φτώχεια, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πρώην μεσαίων εισοδημάτων κατρακυλά ταχύτατα σε καταστάσεις φτώχειας που μπορεί να μην είναι ακόμη ορατή.

Τα στοιχεία άλλωστε συνηγορούν ότι και αυτό το πρόγραμμα θα μείνει στα αζήτητα, όπως και το προηγούμενο. Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας αναφέρει με στόμφο ότι για το εν λόγω Πρόγραμμα θα διατεθεί ποσό 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι σημερινοί δικαιούχοι (δηλαδή όσοι δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό) είναι σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 8.500 στην Αττική, άρα αρκεί ένα ποσό 850.000 ευρώ. Πώς θα υπερδιπλασιαστούν οι δικαιούχοι; Στο επιτελείο της Ρένας Δούρου υπολογίζουν στη μεγάλη δεξαμενή των 80.000 δικαιούχων Κοινωνικού Τιμολογίου εντός Αττικής που σήμερα απλώς δεν πληρώνουν λογαριασμούς και συσσωρεύουν χρέη, χωρίς να κάνουν διακανονισμό. Από αυτή την ομάδα στόχο βέβαια απουσιάζουν τα 38.000 (!) σπίτια στην Αττική στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φυσικά και πολλά εξοχικά). Μόνο μετά την επανασύνδεση και την έναρξη του διακανονισμού οι κατά τεκμήριο φτωχότεροι θα μπορέσουν να πάρουν μέσω του λογαριασμού τους την ελεημοσύνη του 100ρικου. “Είναι προφανές ότι την Περιφέρεια Αττικής δεν την νοιάζει αν πραγματικά υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν με κερί ή ηλικιωμένοι που θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα, τη νοιάζει μόνο να γράψει καμιά εφημερίδα ότι η κα Ρένα Δούρου θα …ελεήσει τους φτωχούς”, όπως σχολιάζει εύστοχα η Περιφερειακή Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Άλλωστε και το προβεβλημένο “Ρεύμα για όλους” του 2014 κατάφερε μια τρύπα στο νερό και ουδέποτε ωφέλησε αυτούς που πράγματι το είχαν ανάγκη. Το τότε πρόγραμμα ήταν πολύ πιο εύστοχο στη φιλοσοφία του, καθώς θα χρηματοδοτούσε με ποσό ως 360 ευρώ κάθε πολίτη που είχε υποστεί διακοπή ρεύματος. Επικοινωνιακά και πάλι έγινε λόγος τότε για “εξαπλασιασμό των κοινωνικών δαπανών” και για προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων, όμως η αμείλικτη πραγματικότητα είναι ότι ωφελήθηκαν μόλις …98 αντί για 10.000 όπως ήταν τα σχέδια.

 

Από την πολιτική ανατροπή
στη διαχειριστή ανεπάρκεια

Η δυναμική είσοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο ξεκίνησε μεν στις εκλογές του 2012, όταν το κόμμα αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισφραγίστηκε όμως στην ουσία με τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 και την ανάληψη της περιφερειακής διοίκησης της Αττικής από τη Ρένα Δούρου.

Ήταν η περίοδος των μεγάλων προσδοκιών για την πλειοψηφία των πολιτών που προσέβλεπαν στην ανατρεπτική ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανασάνουν από το μνημονιακό λαβύρινθο που ήδη μετρούσε 4 χρόνια σκληρής εφαρμογής. Το κλίμα αυτό συντηρήθηκε ως το επόμενο εκλογικό ραντεβού, αυτό του Ιανουαρίου 2015, όπου και σημειώθηκε η κυβερνητική εναλλαγή.

Τόσο όμως στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στο αυτοδιοικητικό, επήλθε μια πλήρης διάψευση των καλλιεργημένων προσδοκιών. Τη διακηρυγμένη διάθεση για πολιτική ανατροπή ακολούθησε η πρακτική μιας διαφορετικής διαχείρισης. Και μετά τις πρώτες δυσκολίες ή και …προσγειώσεις, η “άλλη” διαχείριση κατέστη απλώς ανεπαρκής διαχείριση.

Η ειλικρίνεια και η πίστη στη δύναμη της αλήθειας, η αυτοκριτική και η πολιτική αξιοπρέπεια παραμένουν πάντα αξίες της Αριστεράς. Είναι κρίμα να σπαταλιέται αυτό το ηθικό κεφάλαιο στο βωμό μιας επικοινωνιακής πολιτικής που δεν πείθει πια κανέναν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Απριλίου 2016]

Scroll to Top