Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κώστας Ρήγας… Γλυφαδιώτης ένας από τους καλύτερους Έλληνες Μαραθωνοδρόμους

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

O Κώστας Ρήγας είναι ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων τα τελευταία χρόνια. Ο 38χρονος Κώστας είναι κάτοικος Γλυφάδας με καταγωγή από την Ευρυτανία. Το επάγγελμα του είναι γυμναστής (Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών).
Από άλλοτε πρωταθλητής Ελλάδας στην ελληνορωμαϊκή πάλη, μεταπήδησε τα τελευταία χρόνια στα δρομικά αθλήματα και έχει καταφέρει να φιγουράρει κάθε χρόνο στη λίστα των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Κώστας κυριαρχεί στο αγώνισμα της ελληνορωμαϊκής πάλης, όπου και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας αρκετές χρονιές. Από το 2007 ξεκίνησε να ασχολείται (αρχικά ως χομπίστας) με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, άθλημα που δεν άργησε να τον γοητεύσει και να τον «αναγκάσει» να ασχοληθεί μαζί του πιο ενεργά, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, κάτι που έγινε γύρω στο 2011. Έκτοτε, βρίσκεται κάθε χρόνο μεταξύ των δέκα κορυφαίων επιδόσεων μαραθωνίου στη χώρα. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια, στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έχει τερματίσει 7ος, 5ος και 8ος. Το επίτευγμά του αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως έχει να συναγωνιστεί δρομείς με την κλασική έννοια του όρου, αθλητές που έχουν αφοσιωθεί από μικρή ηλικία στις μεγάλες αποστάσεις.
Ο «Παλμός» είχε την ιδιαίτερη τιμή να συναντήσει τον Κώστα Ρήγα, ο οποίος ξέκλεψε λίγο χρόνο από το φορτωμένο του πρόγραμμα και μας έδωσε μια μικρή συνέντευξη.
° Συνέντευξη στον Γιώργο Κυριακόπουλο.

kostas rigas1_s

[Π]: Κώστα καλησπέρα. Τι είναι αυτό που σε προσέλκυσε στο μαραθώνιο;
Κ.Ρ.: Με γοήτευσε η ιστορία του αθλήματος του μαραθωνίου. Αυτό ήταν πρωτίστως που με ώθησε να ασχοληθώ.

[Π]: Η αρχή πώς έγινε;
Κ.Ρ.: Το σκεφτόμουν γενικά να τρέξω ένα μαραθώνιο και το 2007 πήρα απόφαση να κάνω αυτήν την προσπάθεια .

[Π]: Πόσες ώρες τρέχεις καθημερινά;
Κ.Ρ.: Εξαρτάται .. Κάθε μέρα δεν είναι το ίδιο.. Αλλά γενικά η όλη ενασχόληση με την προπόνηση θέλει καθημερινά περίπου ένα τρίωρο…

[Π]: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις κατά την προπόνηση;
Κ.Ρ.: Η σωματική κούραση που συσσωρεύεται από τις προπονήσεις είναι η μεγαλύτερη δυσκολία ..

[Π]: Σε πόσους μαραθωνίους έχεις συμμετάσχει;
Κ.Ρ.: Σε 16 μαραθωνίους

[Π]: Εκτός από τη συμμετοχή σου στους αγώνες, έχεις διακριθεί και αρκετές φορές. Ποίες είναι οι διακρίσεις σου;
Κ.Ρ.: Ήμουν ο 1ος Έλληνας στον διεθνή μαραθώνιο Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» 3/4/2016. Είμαι από τους 10 καλύτερους Έλληνες μαραθωνοδρόμους τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης στον Αυθεντικό μαραθώνιο Αθηνών το 2013 κατέκτησα την 7η θέση, ενώ το 2014 τερμάτισα στην 5η θέση και το 2015 στην 8η θέση.

[Π]: Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή που έζησες ως αθλητής του μαραθωνίου;
Κ.Ρ.: Ο τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο στάδιο δημιουργεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση σκεπτόμενος τη ιστορία του. Οπότε κάθε φορά που τερματίζω εκεί είναι μοναδικό και ξεχωριστό συναίσθημα.

[Π]: Έχεις κάποιο προσωπικό ρεκόρ;
Κ.Ρ.: Το ατομικό μου ρεκόρ είναι 2:29:45

[Π]: Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;
Κ.Ρ.: Να μπορέσω να είμαι υγιής και αν έρθει και ένα νέο ατομικό ρεκόρ, ευπρόσδεκτο.

[Π]: Αν μπορούσες να διαλέξεις «πάλη ή μαραθώνιος»;
Κ.Ρ.: Πραγματικά και τα δυο αθλήματα έχουν ξεχωριστή θέση στην μες την καρδιά μου.

[Π]: Υπάρχει ανταγωνισμός στο άθλημα; Εσύ αποκαλύπτεις τα μυστικά σου;
Κ.Ρ.: Γενικά ο καθένας κάνει τις προπονητικές επιλογές του. Όλες τις επιλογές δεν τις αποκαλύπτεις. Θα θελα να πιστεύω ότι κυρίως κυριαρχεί ο συναγωνισμός και η υγιής άμιλλα .

[Π]: Σου έχουν ζητήσει να προπονήσεις κάποια άτομα; Εσύ το σκέφτεσαι να ακολουθήσεις αυτή την οδό;
Κ.Ρ.: Ναι συμβαίνει κι αυτό. Φυσικά σαν πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ είναι κάτι που ποτέ δεν αποκλείω. Έτσι κι αλλιώς, μόνος μου σχεδιάζω τα δικά μου προπονητικά προγράμματα τόσα χρόνια.

[Π]: Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις; Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που ξεκινούν την αθλητική τους σταδιοδρομία;
Κ.Ρ.: Ο αθλητισμός προσφέρει σωματική και ψυχική υγεία και όλοι πρέπει να ασχολούνται. Ο πρωταθλητισμός είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Όσο για τα νέα παιδιά τα παροτρύνω ό,τι κάνουν, να το κάνουν με αγάπη και τότε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα νιώθουν ψυχική ικανοποίηση.

Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος αθλητής πρέπει να αποτελεί πρότυπο στους νέους τόσο για τον ακέραιο χαρακτήρα του όσο και για τις αθλητικές του ικανότητες. Αποτελεί τιμή για τον Δήμο της Γλυφάδας η παρουσία του. Εμείς του ευχόμαστε υγεία και ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Ιουνίου 2016]

Scroll to Top