Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Προλάβετε τη γήρανση του δέρματος μέσα από τη διατροφή

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το καλοκαίρι ήρθε, η διάθεση μας βελτιώνεται και ετοιμαζόμαστε για τις παραλίες και την έκθεση μας στον ήλιο. Ο ήλιος χαρίζει απλόχερα το χάδι του το οποίο μας δίνει το ηλιοκαμένο χρώμα αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και να επιταχύνει την γήρανση. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε το δέρμα και να αποκαταστήσουμε σε ένα βαθμό τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο.

Οδηγίες για την ασφαλή έκθεση σας στον ήλιο.

Σε λογικές δόσεις, το φως του ήλιου επιτρέπει φυσική ανοσία, προωθεί την ανάπτυξη του δέρματος και την επούλωση, διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης της ευτυχίας  (σεροτονίνη), και συμβάλλει σε μια γενική αίσθηση της ευημερίας και ευεξίας. Είναι απαραίτητη η έκθεση μας στον ήλιο για 15 ή 20 λεπτά την ημέρα καθώς ενεργοποιείται η παραγωγή βιταμίνης D και είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της χρωστικής μελανίνης, το φυσικό αντηλιακό της επιδερμίδας.

Το κλειδί για την ασφάλεια στον ήλιο είναι να είναι το μέτρο και η προσοχή. Η  σταδιακή έκθεση στον ήλιο με προσοχή είναι απαραίτητη. Πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σε ότι αφορά την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος, ή την ύπαρξη αλλεργίας, καθώς τέτοιες καταστάσεις διαφοροποιούν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον ήλιο.

Πώς μπορούμε μέσα από τη διατροφή να προστατεύσουμε το δέρμα;

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος. Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών που υπάρχουν στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η αύξηση των απαραίτητων λιπαρών οξέων μέσα από την τακτική κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών, αβοκάντο, και ελαιολάδου και η συστηματική πρόσληψη λαχανικών και φρούτων με έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά (που ονομάζονται φλαβονοειδή) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος. Στόχος είναι τουλάχιστον η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μούρων την ημέρα

Επίσης,  έρευνα έχει συσχετίσει τη γήρανση του δέρματος με την υπερβολική κατανάλωσης ζάχαρης και απλών υδατανθράκων. Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης. Όταν αυτή η αύξηση φτάνει σε υπερβολικά αυξημένα επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί φλεγμονή και συμβάλλει στην εμφάνιση ρυτίδων και γήρανσης. Σταθερά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να διατηρηθούν με την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, άπαχης πρωτεΐνης και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες (βρώμη, φασόλια, γλυκοπατάτα, πράσινα λαχανικά, σικάλεως ή ολικής αλέσεως προϊόντα ) με κάθε γεύμα και σνακ. Ένα τέλειο γεύμα πρέπει να έχει μισό πιάτο σαλάτα με μια κουταλιά λάδι, μια μερίδα πρωτεΐνης στο μέγεθος της παλάμης σας και μια μερίδα υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη π.χ. μισό με ένα φλιτζάνι κινόα ή κους κους ή γλυκοπατάτα.

Συμπληρώματα για υγιές δέρμα

Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορείτε να καταναλώσετε και να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το δέρμα σας υγιές, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος:

  1. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ένα συστατικό του κολλαγόνου. Απαραίτητο για την επισκευή των ιστών, την επούλωση και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μια τυπική δόση είναι 500-3000 mg ανά ημέρα.
  2. Ο ψευδάργυρος είναι ένα αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την επισκευή των ιστών και την επούλωση και είναι ένα συστατικό του κολλαγόνου. Στόχος για 15-50 mg ανά ημέρα, αλλά όχι περισσότερο από 100 mg.
  3. Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος. Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Ε, που περιέχει όλα τα είδη των τοκοφερολών, και όχι μόνο d-άλφα-τοκοφερόλη, είναι η πλέον η πιο ωφέλιμη επιλογή.
  4. Η βιταμίνη Α μελετάται για το ρόλο της στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Μια τυπική δόση είναι 10.000 IU ανά ημέρα, αλλά αποφεύγετε τη λήψη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  5. Τα ωμέγα 3 είναι φυσικά αντι-φλεγμονώδη και εξαιρετικά ενυδατικά για το δέρμα. Είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια. Η ιδανική ποσότητα είναι 2-4 γραμμάρια ανά ημέρα.
  6. Το σελήνιο είναι ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και άλλων τύπων καρκίνου.
  7. Συνένζυμο Q10: το CoQ10 προσφέρει βελτιωμένη αντοχή του δέρματος στο οξειδωτικό στρες της UV ακτινοβολία και ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό!

Το πιο σημαντικό όπλο για το δέρμα σας το καλοκαίρι είναι το νερό. Η έντονη αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τη γήρανση του δέρματος. Πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό κάθε μέρα, αν γυμνάζεστε τότε καταναλώστε ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα.

° Γεωργία Ζιώγου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος. Υπεύθυνη κέντρου διατροφικής αγωγής NewMe.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Ιουνίου 2016]

Scroll to Top