Με 4 δωρεές μαμούθ – 10 εκατομμυρίων ευρώ το Ασκληπιείο αλλάζει όψη

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Με τέσσερις μεγάλες δωρεές, το ύψος των οποίων αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας αλλάζει όψη και “απογειώνεται” σε λειτουργικότητα.

Όπως δηλώνει αποκλειστικά στον “Παλμό” ο διοικητής του νοσοκομείου, Θεόδωρος Ρούπας, τα μεγάλα διαδικαστικά εμπόδια που υπήρχαν ώστε να εκδοθούν οι πολεοδομικές άδειες για τις μεγάλες ανακαινίσεις των κτιρίων ξεπεράστηκαν, μετά από τις ενέργειες της δημοτικής αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.

  • Η 1η δωρεά από τον Κωνσταντίνο Μαρτίνο, αφορά στο Κονιαλίδειο κτήριο και στοχεύει στη στατική του ενίσχυση ενώ θα ανακαινιστούν ο 2ος, 3ος και 4ος όροφος.
  • Η 2η δωρεά, επίσης από τον Κωνσταντίνο Μαρτίνο, θα αξιοποιηθεί για την ανακαίνιση της πτέρυγας “Νικολούδειο Δ’” (4ος όροφος).
  • Η 3η δωρεά, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στοχεύει στην ανακαίνιση της πτέρυγας “Νικολούδειο Γ” (3ος όροφος).
  • Η 4η δωρεά, από τον Θανάση Μαρτίνο, θα χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, το Ακτινολογικό και τη Μονάδα Αιμοδοσίας στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου.

Κατά την πάγια τακτική της, η διοίκηση του Ασκληπιείου δεν δέχεται δωρεές σε χρήμα. Ανακοινώνει τις τρέχουσες ανάγκες κοστολογημένες και απευθύνεται σε χορηγούς οι οποίοι αναλαμβάνουν να τις διεκπεραιώσουν εξ ολοκλήρου. Τα εν λόγω έργα λοιπόν περιλαμβάνουν εκτός από την κατασκευή τους και τη κοστοβόρα διαδικασία των τεχνικών μελετών.

Μας δήλωσε σχετικά ο Θεόδωρος Ρούπας:

“Οι δωρεές αυτές είναι στοιχείο επιβίωσης του Νοσοκομείου μας που σήμερα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Με τους πόρους αυτούς θα ανακαινιστούν τα καίρια σημεία του όπου βρίσκεται όλη η υποδομή. Τολμώ να πω ότι θα έχουμε ένα νέο νοσοκομείο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες. Είμαι τυχερός που η μείζων αυτή παρέμβαση θα γίνει επί δικής μου θητείας και είμαι παράλληλα ευγνώμων τόσο στους δωρητές μας όσο και στους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, όπως ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τον οποίο και ευχαριστώ προσωπικά”.

 

Ένας μικρός Γολγοθάς

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η αποδοχή των μεγάλων αυτών δωρεών ήταν μια νομική και διαδικαστική σπαζοκεφαλιά. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρέθηκε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει στη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι δεν μπορεί να εκδώσει νόμιμες οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις, για όσο διάστημα υπάρχει μια πολεοδομική εκκερεμότητα: Ένα σημαντικό μέρος των σημερινών εγκααστάσεων του Ασκληπιείου βρίσκεται σε ρυμοτομούμενη έκταση, γεγονός που μπλοκάρει οποιαδήποτε ανακαίνιση.

Έχοντας αυτή την “καυτή πατάτα” στα χέρια, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και οι υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ξεκίνησαν έναν μαραθώνιο επαφών με τον ιδιοκτήτη της έκτασης, τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε οι ρυμοτομούμενες εκτάσεις να δοθούν σε κοινή χρήση, κατά την πολεοδομική ορολογία. Έτυχε όμως η περίοδος αυτή να συμπέσει με τη σοβαρή διοικητική αναταραχή στον Ερυθρό Σταυρό, καθώς ο πρώην πρόεδρος του μεγάλου φιλανθρωπικού ιδρύματος βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένος για υπόθεση “μίζας”, ενώ ο σημερινός διοικητής είναι προσωρινός και η θητεία του ανανεώνεται με αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, αν προχωρούσαν τα πράγματα με τον τρόπο που έχουν δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες, θα έπρεπε μια έκταση 5 περίπου στρεμμάτων να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται τα σημερινά κτήρια των θυρωρείων του Ασκληπιείου, μέρος του κτηρίου διοίκησης αλλά και του ναού που θα έπρεπε να …κατεδαφιστούν! Οι δωρεές έφεραν το θέμα αυτό που είχε ξεχαστεί στα συρτάρια των υπηρεσιών ξανά επειγόντως στο τραπέζι, καθώς καμία άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί νόμιμα, αν πρώτα δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Τελικώς, βρέθηκε η νομική φόρμουλα ώστε οι άδειες να εκδοθούν άμεσα αλλά και να προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, χωρίς να χρειαστεί να γκρεμιστούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

 

Ευτυχώς υπάρχουν …δωρητές

Για άλλη μια φορά η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι μεγάλοι δωρητές ήρθαν να καλύψουν ανεπάρκειες του κράτους, που όφειλε εκ του ρόλου και του προορισμού του να καλύπτει αυτές τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην πραγματικότητα, κάθε αποδοχή δωρεάς είναι παράλληλα και μια παραδοχή της ήττας του κοινωνικού κράτους. Θέσαμε το ζήτημα αυτό στη συζήτησή μας με τον διοικητή του Ασκληπιείου και ο Θεόδωρος Ρούπας δεν δίστασε να απατήσει:

“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ελληνικό κράτος είχε κάποτε χρήματα. Τη δεκαετία της παραζάλης, χοντρικά μεταξύ 1995-2005, όταν εκατομμύρια δίνονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο, ουδείς ενίσχυσε το Ασκληπιείο, παρόλο που το νοσοκομείο είχε τότε την ανάγκη. Σήμερα, που αγωνιζόμαστε καθημερινά να καλύψουμε τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δοθούν οι πόροι αυτοί από το κράτος. Η επιλογή μας ήταν απλή”.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Αυγούστου 2016]