Τι πρέπει να γνωρίζω για τη λεύκανση…

Απόψεις
  1. Η λεύκανση αφαιρεί τις χρωστικές ουσίες από το σμάλτο των δοντιών αυξάνοντας την φωτεινότητά τους. Είναι μία μέθοδος συντηρητική, απλή, ανώδυνη, γρήγορη και ακίνδυνη, η οποία όμως πρέπει πάντα να γίνεται με την καθοδήγηση και την εποπτεία του οδοντιάτρου.
  2. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι για τη λεύκανση των δοντιών. Η πρώτη  γίνεται στο ιατρείο από τον οδοντίατρο και μόνο. Η δεύτερη, είναι η λεύκανση που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή με τη χρήση ειδικών ναρθηκών (μασελάκια). Οι νάρθηκες λεύκανσης είναι εξατομικευμένοι για κάθε ασθενή και κατασκευάζονται στο οδοντιατρείο. Η τρίτη μέθοδος λεύκανσης, είναι ο συνδυασμός των πρώτων δύο.
  3. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λεύκανση εξαρτάται από την κατάσταση των δοντιών του ασθενή (πόσο σκουρόχρωμα είναι ) και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί. Είναι μία διαδικασία που συνήθως απαιτεί παραπάνω από μία συνεδρίες ώσπου τα δόντια να αποκτήσουν την επιθυμητή απόχρωση.
  4. Η λεύκανση επηρεάζει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών. Για τον λόγο αυτό τα παλιά σφραγίσματα πρέπει να αντικατασταθούν 2-3 εβδομάδες μετά τη λεύκανση, εφόσον δείχνουν σκούρα και επηρεάζουν αρνητικά το νέο, λευκό χαμόγελό σας.
  5. Την περίοδο που πραγματοποιείται η λεύκανση είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητών και ποτών που μπορεί να χρωματίσουν τα δόντια, όπως: καφές, τσάϊ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί, χυμοί με συνθετικό χρώμα, φράουλες, βύσσινα, κόκκινες σάλτσες, πατζάρια. Το κάπνισμα θα πρέπει επίσης να περιοριστεί στο ελάχιστο.
  6. Η ευαισθησία των δοντιών ή ο ερεθισμός των ούλων που μπορεί να εμφανισθούν κατά τη διαδικασία της λεύκανσης υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Αν ωστόσο η ευαισθησία παραμένει, τότε ο οδοντίατρος μπορεί να μειώσει τη δοσολογία.
  7. Η λεύκανση δεν θεωρείται επικίνδυνη διαδικασία, καθώς οι λευκαντικές ουσίες δεν καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Όταν ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες εφαρμογής και αποφεύγονται οι υπερβολές, το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.
  8. Το κόστος της λεύκανσης ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση.
  9. Λεύκανση δεν μπορεί να γίνει: σε εγκυμοσύνη ή θηλασμό, υπερευαισθησία δοντιών, περιοδοντίτιδα, πολλαπλές αποκαταστάσεις (μαύρα σφραγίσματα, θήκες, στεφάνες) στα μπροστινά δόντια, ένδειξη αλλεργίας σε κάποιο από τα βασικά υλικά και σε ασθενείς κάτω των 16 ετών.
  10. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το φυσικό χρώμα των δοντιών, τη συνέπεια του ασθενή στις οδηγίες του οδοντιάτρου, τη λήψη αναμνηστικών δόσεων λεύκανσης (μία φορά το χρόνο), τον περιορισμό των συνηθειών που επηρεάζουν το χρώμα και τη συστηματική στοματική υγιεινή.

Όλο και περισσότεροι  επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους προκείμενου να τους χαρίσει το χαμόγελο που επιθυμούν. Η λεύκανση των δοντιών είναι συχνά ικανή από μόνη της να  φωτίσει το χαμόγελό σας, τονώνοντας  την αυτοπεποίθησή σας !

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Ιουλίου 2016]