Οργανώνονται οι φιλόζωοι των 3Β

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

 

Μια μαζική συνάντηση είχαν την Κυριακή οι φιλόζωοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Αφορμή στάθηκε το σχετικό κάλεσμα της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου και στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν τα φλέγοντα προβλήματα με τα αδέσποτα αλλά και η στάση της δημοτικής αρχής.

Η Τίνα Κασιδόκωστα, μέλος της Επιτροπής και υπεύθυνη επί χρόνια για το θέμα των αδέσποτων της περιοχής, κατηγόρησε τόσο τη σημερινή όσο και την προηγούμενη δημοτική διοίκηση ότι διαθέτουν ανεπαρκείς πόρους για τον τομέα αυτόν. Σήμερα η διαχείριση των αδέσποτων γίνεται εκτός δημοτικού προγράμματος, με άλλα λόγια με την εθελοντική προσφορά κτηνιάτρων, στους οποίους μάλιστα, όπως ενημερώθηκαν οι παριστάμενοι, οφείλεται ποσό της τάξης των 23.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις που έχουν κάνει. Το νέο πρόγραμμα για τα αδέσποτα θα ξεκινήσει την Άνοιξη του 2016…

vvv_filozwoi1Η Τίνα Κασιδόκωστα περιέγραψε με μελανά χρώματα την πορεία συρρίκνωσης των πόρων που διατίθενται για τα αδέσποτα, χαρακτηρίζοντας “απολύτως ανεπαρκές” το ποσό του Προϋπολογισμού του 2016, που προορίζει 15.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις (στειρώσεις κ.λπ.) και 15.000 ευρώ για παρασιτοκτόνα. Η ίδια πρότεινε να αυξηθούν τα ποσά σε 50.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις και 20.000 ευρώ για παρασιτοκτόνα. Παράλληλα, πρότεινε να αγοράζονται από τον Δήμο τροφές για τα ζώα, που σήμερα επιβαρύνουν αποκλειστικά τους φιλόζωους και ζήτησε να επεκταθούν τα προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα και στις αδέσποτες γάτες, για τις οποίες ο Δήμος κάνει ότι …δεν υπάρχουν.

Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση το μέλος της Επιτροπής και κτηνίατρος της περιοχής, Στράτης Γιαννίτσας, τόνισε ότι στη 10ετή εμπειρία του από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πραγματοποιεί 30-35 στειρώσεις το χρόνο, όπως και άλλοι 3-4 κτηνίατροι. “Όλα τα αδέσποτα ζώα στα νότια προάστια είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα” υπογράμμισε, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τη “συνεχή εισαγωγή νέων αδέσποτων”, για τα οποία οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ και δημότισσα – μέλος της Επιτροπής Ρεγγίνα Αργυράκη, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση της νέας γενιάς στο θέμα των αδέσποτων, ενώ ένας από τους στόχους της Επιτροπής είναι να διαλύσει τους “αστικούς μύθους για τα αδέσποτα, όπως π.χ. ότι είναι φορείς νοσημάτων”.

Εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, η Ντίνα Μπελτέκου τόνισε μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους ότι η πρόταση για δημιουργία περιφραγμένων χώρων όπου θα συγκεντρώνονται τα αδέσποτα μιας πόλης είναι απολύτως λάθος: “Δεν υπάρχει ούτε μισό επιχείρημα για να γίνουν άσυλα ζώων τα οποία θα μετατραπούν αυτομάτως σε εστίες μόλυνσης, νοσημάτων για ζώα και ανθρώπους και χώρους βασανιστηρίων και θανατώσεων για τα ζώα”, είπε.

Το λόγο πήραν πολλοί παριστάμενοι και έθεσαν μια σειρά ζητήματα που δείχνουν ότι στον Δήμο των 3Β δραστηριοποιούνται ενεργά πολύ ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι. Μίλησαν δημότες που φιλοξενούν και φροντίζουν με δικά τους έξοδα δεκάδες κυριολεκτικά ζώα που περιμάζεψαν από το δρόμο. Κάτοικοι ζήτησαν από τους κτηνιάτρους να εφαρμόζουν έναν ειδικό τιμοκατάλογο για τα αδέσποτα, ενώ από την Ελένη Ηλιοπούλου, τη δημοσιογράφο που συντόνισε τη συζήτηση, διατυπώθηκε η πρόταση να θεσπιστεί Δημοτικός Κτηνίατρος. Κάτοικοι του Πανοράματος Βούλας ζήτησαν τη δημιουργία ενός δημοτικού αναρρωτηρίου, ώστε τουλάχιστον τα έξοδα περίθαλψης των χτυπημένων αδέσποτων ζώων να τα αναλαμβάνει ο Δήμος. Ενώ ζητήθηκε από τον Δήμο να ανακοινώνει με αφίσες τη δηλητηρίαση ζώων, δηλώνοντας ότι “αναζητούνται οι ένοχοι”. Ενδιαφέρον είχε επίσης ότι με μια φωνή καταγγέλθηκε η πώληση μικρών ζώων από τα pet shops.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, Θάνος Ματόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Κασιδόκωστας και Μαρία Σίνα αλλά και οι Μαίρη Κανέλλου και Άννα Λεντή, πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Βάρης και Βουλιαγμένης, αντίστοιχα.