Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος με επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό κ. Μουζάλα:«Μην ξεχνάτε το Ελληνικό»

Ελληνικό Αργυρούπολη

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2016, με επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος θυμίζει τις δεσμεύσεις του προς τον ίδιο αλλά και άλλους δημάρχους της περιοχής, ενώ παράλληλα τονίζει πως ο Δήμος με συνέπεια πράττει το ανθρωπιστικό του καθήκον και καλεί τον Υπουργό να πράξει κι εκείνος το ίδιο και να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ενάμιση χρόνο πριν.
Η επιστολή του Δημάρχου (αρ. πρωτ. 47837/ 28.12.2016) είναι η εξής:

Αργυρούπολη 28/12/16
Αρ. Πρωτ. : 47837
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας θυμίσω τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης τον οποίο προφανώς έχετε λησμονήσει.
Ο Δήμος μου, με εξαίρεση τα ακριτικά νησιά μας, από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι ο “πρωταθλητής“ Δήμος στη φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων υπό τις γνωστές τραγικές συνθήκες.
Η “Ειδομένη” τερματίστηκε, ο Πειραιάς άδειασε, το “Ελληνικό” όμως παραμένει, παρά την δέσμευση σας για εκκένωση του χώρου τον Μάρτιο του 2016.
Ως Δήμος, εδώ και 15 μήνες κάνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον υποστηρίζοντας υλικοτεχνικά τον καταυλισμό, καθήκον που θα συνεχίσουμε να επιτελούμε.
Αναρωτιόμαστε κύριε υπουργέ πότε θα κάνετε το δικό σας καθήκον δεδομένου ότι ο πολιτικός κρίνεται από την συνέπεια λόγων και έργων.
Δεν ζητάμε από εσάς άλλη μια πολιτική δέσμευση.
Καλούμε την πολιτεία και τον σύλλογο των Δήμων της Αττικής να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και από εσάς προσωπικά να τιμήσετε την υπογραφή σας για την εκκένωση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών που “υποτίθεται” θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Κύριε Υπουργέ σας εύχομαι Καλή Χρονιά με ειρήνη σε όλο τον κόσμο!
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Γιάννης Κωνσταντάτος

Τηλεοπτικός και Ραδιοφωνικός Μαραθώνιος
Στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ μίλησε ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος μόλις έγινε γνωστή η επιστολή που έστειλε στον Υπουργό. Στις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος χαρακτήρισε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα «μνημείο ασυνέπειας λόγων και έργων».
«Το Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Μουζάλας μάς διαβεβαίωνε ότι στο Ελληνικό οι μετανάστες θα παραμείνουν για λίγες εβδομάδες και πέρασαν 15 μήνες και συνεχίζεται η κατάσταση. Δεν τήρησε δεσμεύσεις γραπτές και προφορικές» τόνισε.
Αναφερόμενος εξάλλου σε δήλωση του υπουργού ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν βολευτεί στο Ελληνικό», ο κ. Κωνσταντάτος απάντησε ότι «δεν έχουν βολευτεί στο Ελληνικό, βέβαια από τα χωράφια του Ολύμπου καλυτέρα είναι, αλλά οι άνθρωποι βεβαίως θέλουν κάτι αξιοπρεπές».
«Το γήπεδο του μπάσκετ πήγε να καεί προχθές… Έχει χιλιάδες τόνους ρούχων και τροφίμων που δεν ξέρουμε που πάνε και ποιοι τη διαχειρίζονται» κατήγγειλε δε ο δήμαρχος για το ρόλο ορισμένων ΜΚΟ. Όπως εξήγησε, οι μετανάστες του Ελληνικού σιτίζονται με κέτερινγκ. Επίσης τόνισε πως δε συμβάλουν και άλλοι δήμαρχοι ώστε να αποσυμφορηθεί το Ελληνικό παίρνωντας μικρό αριθμό μεταναστών σε δικές τους δομές. Ο ίδιος εξήγησε ότι αν είχε άλλες δομές στο δήμο του πέραν του αεροδρομίου θα είχα πάρει τους ανθρώπους σε αυτές.
Στην ραδιοφωνική παρέμβαση που έκανε κάλεσε τον υπουργό ως εκπρόσωπο της πολιτείας, να αναλάβει τις ευθύνες του και να τηρήσει την υπογραφή του, που αφορούσε την εκκένωση του χώρου από τον περασμένο Μάρτιο.

Επίθεση Βαρβιτσιώτη στην κυβέρνηση για το Ελληνικό
Σφοδρή επίθεση στον Γιάννη Μουζάλα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων της Αττικής, βιώνουν εδώ και 15 μήνες, τα καταστροφικά αποτελέσματα από την ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό», ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου, κατηγορεί «τον πρωθυπουργό των αυταπατών» και «την κυβέρνηση των ιδεοληψιών», πως έχουν μετατρέψει το Ελληνικό σε «Ειδομένη» της Αττικής.
Στη δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για μία «άναρχη «αποθήκη ψυχών», που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, χωρίς βοήθεια στους όμορους δήμους, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς μέριμνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τόσο των περιοίκων όσο και των μεταναστών» και καλεί τον κ. Μουζάλα να αναλάβει τις ευθύνες του.
«Οι δημόσιες ομολογίες του για την πλήρη αποτυχία του να ανταποκριθεί στα όσα υπόσχεται, είναι κάτι που πλέον το έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες. Γι’ αυτό, ας σταματήσει τους δημόσιους «κλαυθμούς και οδυρμούς» στα κανάλια και ας αναλάβει, επιτέλους, δράση» τονίζει χαρακτηριστικά ζητώντας την άμεση εκκένωση του πρώην αεροδρομίου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για ανικανότητα του υπουργού, ο οποίος καθυστερεί, όπως λέει, την αξιοποίηση του Ελληνικού και στερεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, για το έργο του Ελληνικού, τονίζει πως προορίζεται να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας «και όχι καταυλισμό ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπως τον έχει καταντήσει σήμερα η κυβέρνηση».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Ιανουαρίου 2017]