Tρόποι διαχείρισης του φόβου της αποτυχίας στην επαγγελματική μας ζωή

Απόψεις

Της  Μαριάννας  Γουσγούνη

Εξωτερική συνεργάτης στη SUCCESSKeysGR

 

Η αποτυχία αποτελεί αναπόφευκτα  μέρος της επαγγελματικής αλλά και της προσωπικής ζωής κάθε ανθρώπου.

Ποιος είναι όμως ένας γενικός ορισμός που θα μπορούσαμε να δώσουμε στην έννοια της αποτυχίας στην επαγγελματική μας ζωή αλλά και γενικότερα; 

Ο όρος αποτυχία αναφέρεται  συνήθως στη μη επιθυμητή έκβαση μιας ή περισσοτέρων προσπαθειών μας. Oταν δηλαδή το αποτέλεσμα των ενεργειών μας ανταποκρίνεται λίγο έως και καθόλου στις προσδοκίες μας, λέμε ή νιώθουμε ότι έχουμε αποτύχει.

Δεδομένου ωστόσο ότι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες, στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε σε κάποιες πρακτικές ιδέες για τις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες  ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επιδίωξη των στόχων μας και στην περαιτέρω πρόοδο και εξέλιξη μας.

Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να μετριάσουμε ή και να καταπολεμήσουμε τον φόβο της αποτυχίας στην επαγγελματική μας ζωή;  

 

  1. Για να μετριάσουμε το φόβο της αποτυχίας είναι καταρχήν σημαντικό να έχουμε εκ των προτέρων αποδεχτεί ότι υπάρχουν παράγοντες πέραν των δυνατοτήτων μας που μπορεί να επηρεάσουν ή και να καθορίσουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας και να έχουμε απαλλαγεί από την πιθανή πεποίθηση ότι όλα εξαρτώνται από εμάς. Οσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε για τα όρια των δυνατοτήτων μας τόσο πιο ρεαλιστικούς στόχους βάζουμε. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να είμαστε πιο ψύχραιμοι γιατί αρκετοί φόβοι και ανησυχίες μας προέρχονται συχνά από τις υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό μας.
  2. Πριν από την προσπάθεια επίτευξης οποιουδήποτε στόχου είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αν αυτό που επιθυμούμε να πετύχουμε απαιτεί είτε ικανότητες και γνώσεις τις οποίες ενδεχομένως δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει επαρκώς, είτε μια διαφορετική προσέγγιση. Γιατί όσο πιο καλά είμαστε προετοιμασμένοι τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά νιώθουμε για το αποτέλεσμα και συνεπώς περιορίζεται ο φόβος και η ανησυχία μας.
  3. Είναι σημαντικό να προσανατολίζουμε τις σκέψεις και ενέργειες μας παραμένοντας πάντα όσο πιο θετικοί γίνεται, στους στόχους μας και στο πως θα τους επιτύχουμε. Γιατί όταν κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση των στόχων μας, όντας δραστήριοι και θετικοί, δεν επιτρέπουμε σε αρνητικές σκέψεις, οι οποίες τρέφουν σε σημαντικό βαθμό τους φόβους και τις ανησυχίες μας, να επικρατήσουν.
  4. Σημαντική είναι επίσης για τον περιορισμό του φόβου της αποτυχίας η ύπαρξη του περίφημου ‘’Plan B’’ (εναλλακτικό σχέδιο). Όταν έχουμε εκ των προτέρων σκεφτεί και σχεδιάσει το εναλλακτικό σχέδιο δράσης μας σε περίπτωση αποτυχίας, νιώθουμε πολύ λιγότερη ανασφάλεια για το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας.
  5. Ζητώντας τη συμβουλή και υποστήριξη ανθρώπων που εμπιστευόμαστε, που έχουν γνώσεις και εμπειρία γύρω από το αντικείμενο του στόχου μας και είναι σε θέση να βοηθήσουν τη δεδομένη στιγμή. Eίναι απίστευτη η δύναμη και αυτοπεποίθηση που μπορούμε να αντλήσουμε από μία σωστή συμβουλή, μία διαφωτιστική ιδέα ή τη κατάλληλη παρότρυνση.

 

Και φυσικά όταν σκεφτόμαστε θετικά κάθε αποτυχία είναι μία δυνητική ευκαιρία για ‘ αλλαγή πλεύσης’, δηλαδή για να εμβαθύνουμε περισσότερο στις εμπειρίες και στις ικανότητες μας με στόχο πάντα την αυτοβελτίωση και την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη.