Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αυτοψία στο Ελληνικό με ψυχρές θερμοκρασίες. Νέα επίθεση Βαρβιτσιώτη στον Υπουργό Μουζάλα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

O Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισκέφθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων που λειτουργεί τους τελευταίες 16 μήνες εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο.
«Ειδομένη της Αττικής» χαρακτήρισε τον προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού μετά την επίσκεψη του σε αυτόν ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επετέθη εκ νέου στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
«Δυστυχώς, η εικόνα σήμερα διαψεύδει -για ακόμη μια φορά- τον διαψεύδοντα υπουργό. Υπό άθλιες συνθήκες, συνεχίζει να λειτουργεί μια εγκατάσταση που από προσωρινή έγινε μόνιμη και από παράτυπη έγινε τυπική. Και, δυστυχώς, βλέπουμε καταστάσεις που δεν δικαιολογούνται, μετά από τόσους μήνες και τόσα χρήματα που έχουν τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης», σημείωσε.
Όπως είπε, οι συνθήκες φιλοξενίας που αντίκρισε αντικατοπτρίζουν πάνω από όλα το μέγεθος της κρατικής ανικανότητας και αναλγησίας.
«Οι σκληρές εικόνες των παιδιών, αλλά και όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα πρέπει να στοιχειώνουν καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ακολούθως σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά μέσα προχώρησε και ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος τονίζοντας ότι «επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες που θέλουν στην εγκατάσταση του μπεϊσμπολνα διαβιούν 500 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, σε σκηνές, απροστάτευτοι από το κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Αυτή η κατάσταση δεν τιμά κανέναν και πρέπει να τερματιστεί άμεσα». Και συνέχισε δηλώνοντας ότι «Έχουν μειωθεί σε σχέση με το καλοκαίρι που είχε περίπου 700. Η εικόνα όμως του ξυπόλυτου παιδιού με το κοντομάνικο μέσα στο χειμώνα δείχνει αυτό που φωνάζω εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ότι η δομή αυτή είναι ακατάλληλη και απάνθρωπη κατά την άποψή μου για αυτούς τους ανθρώπους. Ένα παιδάκι που κυκλοφορεί έτσι εκτεθειμένο – προφανώς δεν φταίνε οι άνθρωποι του Υπουργείου γιατί έχει γονείς – όμως αυτοί οι γονείς σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να προσφέρουν και τίποτα καλύτερο στα παιδιά τους. Πρέπει να μεταφερθούν όλοι από εδώ, να πάνε σε κλειστούς χώρους που έχουν τις βασικές ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης διότι δεν τιμά κανέναν αυτή η συνθήκη που επικρατεί εδώ. Αντιλαμβάνομαι αυτό που είπε και ο Υπουργός νωρίτερα ότι μια δομή που ανοίγει για λίγες ημέρες, μετατρέπεται σε λίγες εβδομάδες, πάμε για λίγους μήνες, και πλέον πάμε για λίγα χρόνια γιατί το Σεπτέμβριο του ’17 το Ελληνικό θα έχει κλείσει δύο χρόνια – αν παραμείνει φυσικά εδώ – αντιλαμβάνεστε ότι έχει στηθεί όπως έχει στηθεί. Δεν είναι λύση και δεν δείχνει να υπάρχει μέλλον και προοπτική για αυτούς τους ανθρώπους».
Επίσης, στην εκπομπή του Δ. Καμπουράκη στον REAL FM όπου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «Θα ήταν προτιμότεροτην διαχείριση των δομών φιλοξενίας να τις είχε αναλάβει ο δήμος παρά κάποιες άγνωστες

ΜΚΟ που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον λόγο τον οποίο οι μετανάστες δεν μεταφέρονται σε άδειες δομές που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, ο Γιάννης Κωνσταντάτος εξέφρασε την άποψη ότι συνδέεται άμεσα με την επένδυση του Ελληνικού, αναφερόμενος και σε πρόσφατη δήλωση βουλευτή του Σύριζα, που είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν οι μετανάστες από το Ελληνικό για να γίνει η επένδυση.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Ιανουαρίου 2017]

Scroll to Top