Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Νέα αισιόδοξη τροπή στην υπόθεση ΜΕΕΚ Βούλας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Οι φάκελοι για τη Μετοχική Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως Κτήματος Βούλας (ΜΕΕΚΒ) στο γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου της Βούλας είναι ογκώδεις. Η εταιρεία – φάντασμα με τους αφανείς μετόχους που εδώ και δεκαετίες διεκδικούν -και πλέον νέμονται- παραλιακές εκτάσεις της Βούλας απασχολεί διαχρονικά τα δημοτικά πράγματα, μιας και οι δικαστικές της αξιώσεις έρχονται να συρρικνώσουν το δημόσιο χώρο προς όφελος κάποιων ιδιωτών.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του παραλιακού κέντρου “Νότος” που βρίσκεται εντός οικοπέδου που διεκδίκησε από τον Δήμο και πήρε σκανδαλωδώς δικαστικά η ΜΕΕΚΒ, τα υψηλά μισθώματα του οποίου πλέον εισπράττει η εταιρεία και οι μέτοχοί της αντί για τον Δήμο.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή αυτή τη Δευτέρα, θα συζητηθεί στο 11ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά η προσφυγή της ΜΕΕΚΒ κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με αίτημα την άρση απαλλοτρίωσης στο Οικοδομικό Τετράγωνο 189.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή, έγινε εκτενής συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, όπου ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια νέα, θετική τροπή στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Όπως ενημέρωσε το Σώμα, η συνεργασία σε νομικό επίπεδο του Δήμου με την ΕΤΑΔ, το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή απέφερε καρπούς. “Ανοίγουμε τη διαδικασία από μηδενική βάση” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας για τις υποθέσεις που είχαν τελεσιδικήσει, δίνοντας την κυριότητα οικοπέδων στη ΜΕΕΚΒ. Στην αναψηλάφηση αυτή της υπόθεσης, που θα γίνει αν ο Άρειος Πάγος κάνει αποδεκτή την προσφυγή του Δήμου, τα νέα επιχειρήματα θα τα αναπτύξουν οι νομικοί της ΕΤΑΔ που πλέον αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην υπόθεση. Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έκανε λόγο για “νέα στοιχεία” που προέκυψαν από τους φακέλους της Πολεοδομίας.

“Όνειρο απατηλό” τα 12 εκατομμύρια
Με ερώτησή του προς τον Δήμαρχο ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, έθεσε το θέμα των 12 εκατομμυρίων, του ποσού μαμούθ που με αγωγή της ζητά από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η ΜΕΕΚΒ. Πρόκειται, σύμφωνα με την εταιρεία, για τα έσοδα που απώλεσε από την εκμετάλλευση του κέντρου “Νότος” κατά το διάστημα που ο Δήμος εισέπραττε τα μισθώματα. Ο Δημοσθένης Δόγκας υπενθύμισε μάλιστα την “πεσιμιστική” δήλωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος μόλις προ λίγων εβδομάδων, με αφορμή τη συζήτηση για τον ΣΑΑΚ, είχε δηλώσει ότι ο Δήμος μονίμως χάνει σε δικαστικές διεκδικήσεις.
Ο Δήμαρχος πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το ποσό που ζητείται είναι “όνειρο απατηλό”. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη αγωγή είχε διερευνητικό χαρακτήρα, εξ ου και οι μέτοχοι δεν κατέβαλλαν το παράβολο που αναλογεί στη διεκδίκησή τους. Τόνισε επίσης, ότι όλος ο φάκελος της αγωγής είναι στον “αέρα”, μιας και η κυριότητα του οικοπέδου θα κριθεί εκ νέου στις δικαστικές αίθουσες. Όσο για το ποσό, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε ότι δεν έχει καμία βάση και πως ακόμη και στο χειρότερο για το Δήμο σενάριο, “ούτε το ένα εικοστό πέμπτο του ποσού αυτού δεν μπορεί να καταλογιστεί στον Δήμο, για νομοτεχνικούς λόγους”.
Περαιτέρω, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε επεξεργασία σχέδιο της Δημοτικής Αρχής να θέσει περιοχές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκτός Σχεδίου Πόλης, ούτως ώστε να κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον.

Scroll to Top