Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τον ΟΑΣΑ με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία

Περιφέρεια Αττικής

Tις «πράσινες» αστικές μεταφορές προωθεί η Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα ενισχύει τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. με τη χρηματοδότηση της προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ. Στόχος είναι να έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να πληρούν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου υπέγραψε την Πρόσκληση με τίτλο «Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου λεωφορείων του ΟΑΣΑ και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημοσίων συγκοινωνιών στη Μητροπολιτική Αθήνα», που απευθύνεται στον Οργανισμό για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020».
Σκοπός της Πρόσκλησης είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και του κόστους λειτουργίας των οχημάτων, καθώς και η γενικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό. Αφορά στην προμήθεια 92 νέων αστικών λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας που θα παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και άνεσης στους πολίτες. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει 20 οχήματα μεσαίου μεγέθους, 60 οχήματα μεγάλου μεγέθους (αρθρωτά) καθώς και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που θα διαθέτουν αυτονομία κίνησης.
Η αντικατάσταση παλαιότερων οχημάτων συγκεκριμένων τύπων που χρησιμοποιεί ο ΟΑΣΑ, κρίνεται αναγκαία, καθώς τείνουν να συμπληρώσουν τον επιτρεπτό χρόνο χρήσης τους. Παράλληλα, η πρωτοποριακή επιλογή της τεχνολογίας των ηλεκτρικών λεωφορείων διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία και αναδεικνύει παράλληλα τη σύγχρονη όψη του συγκοινωνιακού συστήματος προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 20 Μαΐου 2017]