35 χρόνια Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας – 35 χρόνια δράσης και προσφοράς

Γλυφάδα

IMG_2350_rotary glyfadasΤα 35 χρόνια ζωής του γιόρτασε ο Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στην πανηγυρική του συνεστίαση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Μετροπόλιταν. Η χαρά όλων των μελών ήταν μεγάλη αφού τα 35 χρόνια ζωής του ομίλου θα γιορτάζονταν με την παράλληλη εισδοχή οχτώ νέων μελών. Τι θα μπορούσε να είναι πιο ευοίωνο για την συνέχεια του δραστήριου Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας;
«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην πανηγυρική μας συνεστίαση εορτασμού των 35 χρόνων του Ρ. Ο. Γλυφάδας! Με μεγάλη χαρά καλησπερίζω τους νέους Ροταριανούς συναδέλφους που σε λίγη ώρα θα είναι και επίσημα μέλη του Ομίλου μας. Οκτώ αξιόλογοι άνθρωποι, καταξιωμένοι στο επάγγελμά τους, με διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανήκουν πλέον στην παγκόσμια κοινότητα προσφοράς του Rotary. Για τον Ρ. Ο. Γλυφάδας η εισδοχή αυτή συμβολίζει την διαρκή ανανέωση, μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον του Ομίλου και μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε έναν Όμιλο δραστήριο και δημιουργικό που θα συνεχίσει να προσφέρει για πολλά πολλά χρόνια ακόμα! Η ανανέωση και η καινοτομία είναι η βασικότερη επιδίωξη του Ρ.Ο. Γλυφάδας για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι το Δ. Ρόταρυ επέλεξε την Γλυφάδα μαζί με 60 ομίλους ανάμεσα σε 10.000 παγκοσμίως και δίνοντας μας τον τίτλο Rotary Pilot Flexible club μας ζητά να εφαρμόσουμε καινοτόμες πρακτικές και προγράμματα που θα εκσυγχρονίσουν το Rotary διεθνώς» είπε ο Ροταριανός Πρόεδρος Γλυφάδας Γιώργος Πολυχρονόπουλος, φανερά συγκινημένος που ο εορτασμός για τα 35χρόνια ζωής του ρ.ο. Γλυφάδας συμπίπτουν με την δική του ηλικία (35 ετών), όντας ταυτόχρονα και στην προεδρία του ομίλου για τη ρ. χρονιά 2015 – 2016.

IMG_2327_rotary glyfadasΒάσει προγράμματος και πριν γίνει η επίσημη εισδοχή των νέων μελών ο ρ. Αντώνης Χριστοδούλου είχε αναλάβει να μιλήσει για τα 35 χρόνια του ομίλου. Ένα όμως απρόβλεπτο γεγονός – ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο και πριν αρχίσει η πανηγυρική συνεστίαση – του άλλαξε το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Τα μέλη του ομίλου που πληροφορήθηκαν το συμβάν αμέσως ανησύχησαν και ρωτούσαν για την πορεία της υγείας του. Το ρόλο του έτσι ανέλαβε ο ρ. Πάνος Μαντζουράνης, ο οποίος στον πρόλογο του τόνισε πως ουσιαστικά θα διαβάσει την ομιλία του ρ. Αντώνη Χριστοδούλου αφού ο πλέον ιδανικός για να την διηγηθεί ήταν ο ίδιος που την συνέταξε. Κι ενώ ξεκίνησε η ομιλία – αναφορά στα 35 χρόνια του ομίλου, ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσαν όλοι βλέποντας τον ρ. Πάνο Μαντζουράνη να χαμογελά και να καλωσορίζει στην αίθουσα τον ρ. Αντώνη Χριστοδούλου. Η ανησυχία των μελών μηδενίστηκε και η χαρά τους εκφράστηκε αυθόρμητα με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ιστορική Αναδρομή των 35 χρόνων δράσης του Ρ.Ο.Γ.
Κατά πάγια θεσμική τακτική, Φίλες και Φίλοι ροταριανές, ροταριανοί και ροταράκτορες, Inner Wheelers, Κυρίες και Κύριοι, οι ό,που γης ροταριανοί συγκεντρώνονται, κανονικά, μία φορά κάθε εβδομάδα, σε κοινή μεταξύ τους συνεστίαση, μεσημεριανή ή βραδινή, η οποία πραγματοποιείται σε ορισμένο χώρο, την ίδια πάντοτε ημέρα και ώρα, σε εγκάρδιο, ευχάριστο οπωσδήποτε περιβάλλον. Ανταμώνουν εκεί τα μέλη των Ομίλων και οι προσκαλεσμένοι τους, τρώνε μαζί και έχουν ευκαιρίες για ροταριανή ενημέρωση ή για να ακούουν ενδιαφέρουσες κάθε φορά ομιλίες επί παντός θέματος, από αξιόλογους ομιλητές, συμμετέχοντας, επίσης, σε σχετικές συζητήσεις. Στον Ροταριανό Όμιλο Γλυφάδας, αυτό γίνεται κάθε Πέμπτη βράδυ.
Απόψε, η σύναξη των ροταριανών της Γλυφάδας είναι πανηγυρική με Κυρίες και φίλους, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου τους. Ο οποίος Όμιλος, μαζί με άλλους 33.000 σε 200 τόσες χώρες και γεωγραφικές περιοχές της υδρογείου, απαρτίζουν το Διεθνές Ρόταρυ. Τη μεγάλη δηλαδή παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών, με δυναμικό 1.250.000 μελών, σ’ όλο τον πλανήτη. Είναι, στο σύνολό τους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που τους ενώνει το ιδεώδες του υπηρετείν υπεράνω εαυτού και είναι ταγμένοι να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες και χρόνο προσωπικό, για να βοηθούν και να στηρίζουν τον συνάνθρωπο.
Σ’ αυτά τα πλαίσια μέσα, Φίλες και Φίλοι, το Ρόταρυ αναγνωρίζεται και λειτουργεί ως σύμβουλος επίσημος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επί ανθρωπιστικών και εκπαιδευτικών πραγμάτων. Από δικής του πλευράς, οργανώνει και εκτελεί κατά τόπους προγράμματα δράσης, για την αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ως προς την υγεία, την πείνα, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται !
Στόχος κύριος της ροταριανής ιδεολογίας και, βέβαια, σκοπός της υπόστασης και της όλης δράσης του Ρόταρυ, η επίτευξη της κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς και, μέσα από αυτήν, η επικράτηση της ειρήνης στον από κάθε άποψη ταραγμένο κόσμο μας. Ταραγμένο, γιατί βιώνει, σε διεθνές επίπεδο, τον φαύλο κύκλο δυσμενών καταστάσεων οικονομικών. Ταραγμένο, ναι, αφού ταλανίζεται από τη συνακόλουθη κακοδαιμονία, εξαιτίας της κρίσης αξιών και θεσμών και ηθών. Είναι άραγε υπερβολή το ότι ανατρέχοντας στο δοξαστικό της λατρευτικής υμνογραφίας των Χριστουγέννων διαπιστώνει κανείς την από αιώνων διατύπωση της προσμονής για την έλευση των αγαθών της ευδοκίας εν ανθρώποις και της ειρήνης επί γης;
Η παρουσία ωστόσο του Ρόταρυ, διεθνώς, με έμβλημά του τον οδοντωτό τροχό, εξακολουθεί να είναι η εγγύηση της πίστης του καθενός μας στις πανανθρώπινες ηθικές αρχές, τις οποίες, ως μέλη του ενεργά, εθελοντικά ταχθήκαμε οι ροταριανοί να υπηρετούμε. Οι της Γλυφάδας ειδικά, εδώ και τριάντα πέντε χρόνια.
Και θάθελα, με την ευκαιρία, θερμά να χαιρετήσω στο σημείο αυτό, την παρουσία, ειδικά των νέων σε λίγο ροταριανών συναδέλφων στη συντροφιά μας, με μια δι’ ελαχίστων αναφορά στο ιστορικό και την έως τώρα πορεία και κοινωνική προσφορά του Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας. Έτσι, για να μην ξεχνάμε οι παλαιότεροι και για να πληροφορηθούν οι νεότεροι…
Εισαγωγικά λοιπόν, Φίλες και Φίλοι, να θυμίσω ότι το Ρόταρυ ιδρύθηκε το 1905 στο Σικάγο. Στην Ελλάδα, μας ήρθε το 1928, με την ίδρυση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών. Θυγατρικός του πρώτου εκείνου Ομίλου, υπήρξε ο δεύτερος, ιστορικά, Όμιλος της χώρας μας, ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1934. Επίσης θυγατρικός του πρεσβυγενούς, όπως εξ αρχής είχε χαρακτηρισθεί ο Όμιλος των Αθηνών, είναι και ο πατρικός μας Ροταριανός Όμιλος Αθήνα Νότος, ιδρυθείς το 1973. Ο δικός μας, ο Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας, ιδρύθηκε το 1980, με ιδρυτικό πρόεδρο τον Γλυφαδιώτη ζωγράφο – γλύπτη Τάκη Παρλαβάντζα.
Με βάση τη σε βάθος άρτια κατά το δυνατόν ροταριανή ενημέρωση των μελών του, ο Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας ανάπτυξε στα χρόνια που ακολούθησαν δράση δυναμική στον κόσμο του Ρόταρυ και επιτέλεσε έργο, κατά γενική παραδοχή, αξιόλογο. Έργο που αναγνωρίστηκε και επάξια τιμήθηκε κατά καιρούς, τόσο από τη Διοίκηση της Περιφέρειας, όσο και από το Διεθνές Ρόταρυ. Κατά την τρέχουσα μάλιστα διετία έχει υποδειχθεί, μαζί με άλλους 60 ανάμεσα στους 33.000 Ομίλους της υφηλίου, ως Rotary Pilot Innovative Flexible Club, για να μελετήσει καταστάσεις και δεδομένα και να εφαρμόσει καινοτόμες πρακτικές για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ρόταρυ ως συνόλου.
Ευτύχησε ο Όμιλος να αναδείξει τον ιδρυτικό πρόεδρό του Διοικητή της Περιφέρειας για τη ροταριανή χρονιά 1997-8, ενώ μέλη του εξ αρχής στελεχώνουν δημιουργικά, κάθε χρόνο, θεσμικές Επιτροπές της. Παράλληλα, επίλεκτα πρόσωπα της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας έχουν κατά καιρούς τιμηθεί από τον Ροταριανό Όμιλο Γλυφάδας, με την αναγνώρισή τους ως επίτιμων μελών του.
Ίδρυσε, ως πατρικός Όμιλος, τους Ροταριανούς Ομίλους: Βούλας -συσσωματωμένο σήμερα στον Όμιλο Βούλας Πανοράματος-, Παλαιού Φαλήρου και Ηλιούπολης, καθώς και τους Ομίλους Ροταράκτ και Inner Wheel Γλυφάδας.
Είναι διδυμοποιημένος με τους Ροταριανούς Ομίλους Gela της Σικελίας, Λάρνακας της Κύπρου, Bordeaux Nord της Γαλλίας και Zemoun της Σερβίας. Με τους Ομίλους αυτούς συνεργάστηκε κατά καιρούς ο Όμιλος, για από κοινού ανάληψη και, βέβαια, υλοποίηση προγραμμάτων ροταριανής κοινωνικής προσφοράς.
Η όλη δράση του Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας, στα τριάντα πέντε χρόνια ζωής του, καλύπτει και τις πέντε λεωφόρους, όπως από το ίδιο το Ρόταρυ ορίζονται οι κύριοι πυλώνες της ροταριανής προσφοράς, οι οποίοι και, αντίστοιχα, αφορούν στην εσωτερική, την επαγγελματική, την κοινοτική και τη διεθνή, καθώς και τη δράση προσφοράς γενικά προς τη νεότητα. Μέσα εκεί, εντάσσονται δωρεές και παροχές στήριξης υλικής και ηθικής σε ιδρύματα και φορείς κοινωνικής αντίληψης, συνδρομή στο έργο κοινοτικών αρχών σε ελλαδικό και διεθνές επίπεδο, χρηματοδοτήσεις βραβεύσεων πρωτοβουλιών μέσω του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος του τόπου, εκθέσεις τέχνης και ιστορίας, εκδόσεις κοινωνικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος, δωρεές επώνυμων γλυπτικών δημιουργιών και έργων που κοσμούν πλατείες και χώρους υπαίθριους εντός και εκτός των στενών φυσικών γεωγραφικών ορίων της πόλης μας. Για λόγους απλής αναφοράς, να λεχθεί ότι δωρεά του Ομίλου μας είναι και το χάλκινο γλυπτό “ο αρχαϊκός ρυθμός”, έργο του γλύπτη Νικόλα, που στολίζει τα Γραφεία του Διεθνούς Ρόταρυ στο Έβανστον των ΗΠΑ.
Τριάντα πέντε συναπτά τα χρόνια, γόνιμης παρουσίας του Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας στον τόπο και στον χρόνο, Φίλες και Φίλοι. Χρόνια πορείας ανοδικής, σ’ έναν κύκλο ζωής μιας πλήρους γενιάς! Όμως, με τις αναπόφευκτες στο μεταξύ απώλειες σε ανθρώπινο υλικό και, φευ, με την ηλικιακή πλέον φθορά του απομένοντος, επιτακτική προβάλλει πλέον η ανάγκη για αναπλήρωση του ελλείποντος δυναμικού του Ομίλου. Ώστε και η συνέχειά του να εξασφαλιστεί και, επίσης, σταθερά να ενισχυθεί η ετοιμότητά του στα κελεύσματα των καιρών.
Στον δικό μας Όμιλο, η κράση και μίξη της νεανικής ορμητικότητας με τη σοφία της πρεσβύτερης εμπειρίας, ήταν, ανέκαθεν, γενεσιουργός αιτία προκοπής. Αυτήν προσδοκούμε. Και σ’ αυτήν προσβλέποντας, εγείρω το ποτήρι στην υγεία και τη μακροημέρευση του Ροταριανού Ομίλου μας και στο νέο, θέλω να πιστεύω, ξεκίνημά του, με ανανεωμένο, δραστήριο όπως έως τώρα, το δυναμικό του!

Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία, ο ρ. Πρόεδρος Γιώργος Πολυχρονόπουλος έκοψε την τούρτα «γενεθλίων» του ομίλου με ευχές για ευοίωνη συνέχεια στον Ρ.Ο. Γλυφάδας. Στα μέλη του ομίλου ευχήθηκαν και ο εψηφισμένος Διοικητής της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ 2016-17 Απόστολος Μαμάτας, ο εψηφισμένος Διοικητής της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ 2017-18 Χρήστος Κίτσος και ο Βοηθός Διοικητής της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ ο οποίος διάβασε επιστολή με ευχές του Διοικητή της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ Γρηγόρη Γρηγορόπουλου.

Νέα μέλη
IMG_2372_rotary glyfadas1. Ο κ. Δημήτρης Δερμών: Πολιτικός μηχανικός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2001 ιδρύει την AVIDEX AE με αντικείμενο την μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων εικόνας ήχου και επικοινωνίας, στην οποία και εργάζεται έως σήμερα διατελώντας Πρόεδρος κ Διευθύνων Σύμβουλος αυτής.
IMG_2401_rotary glyfadas2. Ο κ. Αναστάσιος Κουκούτσης, αρχιτέκτονας στην εταιρεία A&M Architects, με μεγάλη αγάπη για τον εθελοντισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ροταριανός Όμιλος Γλυφάδας αποτελεί πυλώνα σκέψεων και προβληματισμών απο τα εφηβικά του χρόνια, όταν ήταν μέλος στους νέους του Rotaract Γλυφάδας, και δήλωσε πρόθυμος να ταράξει τα νερά με ήθος και δημιουργική διάθεση!
IMG_2413_rotary glyfadas3. Ο κ. Γιώργος Μαγουτσάκης, καθηγητής Γερμανικών, ο οποίος ασχολείται ταυτόχρονα με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ο οποίος έχει μεγάλη διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο και τον εθελοντισμό.
IMG_2425_rotary glyfadas4. Ο κ. Wessley Baker ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1978 και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών του πανεπιστημίου του Essex και εργάζεται στον κλάδο του Τουρισμού και ειδικότερα τον τομέα του Yachting. Μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ελληνικά, Τουρκικά και χόμπι του είναι η ιστιοπολοία.
IMG_2432_rotary glyfadas5. Ο κ. Αναστάσιος Σπανίδης: Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός ενώ έκανε το master του στην ψυχολογία πωλήσεων στο University Of Leeds. Έχει ιδρύσει την “Generation Y International Interactive Agency”, η οποία έχει γραφεία 5 χώρες διεθνώς, με σκοπό την δημιουργία market leaders σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριοποιούνται οι πελάτες της, αξιοποιώντας το ψηφιακό marketing.
Επιπροσθέτως, είναι καθηγητής στο κέντρο βιώσιμης επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», διδάσκοντας κυρίως την ανάλυση του ανταγωνισμού online.
IMG_2457_rotary glyfadas6. O κ. Κωνσταντίνος Τάσης, απόφοιτος της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ο οποίος έχει εργαστεί σε Ελληνικές και Πολυεθνικές εταιρείες και πλέον είναι εμπορικός διευθυντής στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV. Με πίστη στο ιδανικό της δια βίου μάθησης, έχει επίσης σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων, χρηματιστήριο, θέατρο και έκανε πολλά σεμινάρια στην δημοσιογραφία και τις εναλλακτικές θεραπείες.
IMG_2475_rotary glyfadas7. Ο κ. Βασίλης Τριτάκης: Φοίτησε στην φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Φυσικής, από όπου έλαβε πτυχίο φυσικού, μεταπτυχιακό τίτλο μετεωρολογίας-κλιματολογίας, διδακτορικό δίπλωμα στην αστροφυσική και τίτλο υφηγητή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και το Ινστιτούτο Max Planck στο Μόναχο της Γερμανίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Δίδαξε μεταξύ άλλων ως καθηγητής στο φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών & στην στρατιωτική σχολή Ικάρων.
Παράλληλα με την επιστημονική του δραστηριότητα ανέπτυξε ευρύ και δύσκολο κοινωνικό έργο όπως η συμπαράσταση και η υποστήριξη φυλακισμένων και αποφυλακιζομένων ανηλίκων καθώς και παιδιών προβληματικών οικογενειών τα οποία φιλοξενούνται σε ιδρύματα.
8. Επανεισδοχή του κ. Βέρνερ Χέρμαν. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ροταριανού Ομίλου Γλυφάδας. Γεννήθηκε στην Γερμανία. Το 1980 ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας Διεθνών Μεταφορών INTERCONTOR και την εκσυγχρόνησε. Η εταιρεία του μεταφέρει σήμερα εμπορεύματα από και προς όλες τις χώρες του κόσμου. Ο κ. Βέρνερ Χέρμαν είναι μέλος διαφόρων Επιμελητηρίων, μέλος ΔΣ της Ένωσης Εταιρειών Ανατ. Αττικής και του αρέσει η ζωγραφική.

IMG_2326_rotary glyfadasΣτην πανηγυρική συνεστίαση του Ρ.Ο.Γ. παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος κ. Νικόλαος Γκίκας και το μέλος του Δ.Σ. και ρ. Γεώργιος Μπακούρης.

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19.12.2015]