Σφραγίδα Τσίπρα στην απλή αναλογική

Στήλες

Του Γιώργου Λαουτάρη

Tην κυβερνητική βούληση να νομοθετηθεί μέσα στο έτος, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την υιοθέτηση απλής αναλογικής, επισφράγισε την Πέμπτη με την παρουσία του στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” “ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου”, αποσαφηνίζοντας πολλές φορές τόσο στην εισαγωγική του τοποθέτηση όσο και απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ότι η υιοθέτηση απλής αναλογικής για τη συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, συνιστά μια καθαρή και αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση.
“Η απλή αναλογική εισάγει μια νέα αρχή, αυτήν της συνεννόησης και συνεργασίας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική σε όλα τα επίπεδα”, συνέχισε για να υπογραμμίσει πως “τίποτα δεν μπορεί να μείνει όπως παλιά, ούτε στο πολιτικό σύστημα, ούτε και στη διοίκηση των ΟΤΑ”. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η αρχή των πολιτικών συγκλίσεων έχει γίνει συστατικό πλέον εκ των ων ουκ άνευ για την κεντρική διοίκηση και την ίδια τη Βουλή.
Άλλωστε, η νομοθέτηση αναλογικότερου συστήματος (με την κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα) στις βουλευτικές εκλογές πριν ένα χρόνο έδειξε ότι η αλλαγή του εκλογικού μοντέλου που διαστρέβλωνε τη λαϊκή ετυμηγορία χάριν της “κυβερνησιμότητας” αποτελεί μια θέση αρχών για την κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος “εδώ και δεκαετίες”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κατά τον ίδιο, το μοντέλο των συνεννοήσεων για τη διοίκηση του κράτους σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες όμως δεν θα παραγνωρίζουν τις πολιτικές διαφορές, είναι το ενδεδειγμένο για τη μετά κρίσης εποχή στην οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τη χώρα. “Θα πρέπει να ξέρει ο πολίτης ότι η ψήφος του μετράει” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το γενικευμένο φαινόμενο οι δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις να έχουν εξασφαλισμένο το 60% των εδρών του Συμβουλίου, την ώρα που στον α’ γύρο των εκλογών μπορεί να είχαν λάβει και 25%. “Θα βρούμε με διάλογο τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα αυτό”, συμπλήρωσε, αφήνοντας για τις επιμέρους ρυθμίσεις το μόνο “παράθυρο” για υποχωρήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε 4 πεδία παρεμβάσεων με την πρόταση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης. Το πρώτο είναι ο αναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης και του κράτους. Το δεύτερο είναι ο ριζικός εκδημοκρατισμός των αυτοδιοικητικών θεσμών με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Το τρίτο πεδίο παρεμβάσεων είναι τα οικονομικά των Δήμων και το τέταρτο πεδίο η αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία των αλλαγών. Αυτό άφησε να διαφανεί με την εισαγωγική του τοποθέτηση και ο υπουργός Εσωτερικών, που τόνισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο της οδού Σταδίου συμπίπτει με “την κορύφωση του διαλόγου σχετικά με την αλλαγή του Καλλικράτη”. Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για ένα “πανηγύρι διαλόγου”, καθώς κατά την άποψή του δόθηκε “ικανός χρόνος συζήτησης σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία”, τονίζοντας σε αρκετά σημεία της ομιλίας του ότι θα προωθηθούν προς υλοποίηση “ώριμες αλλαγές”. Ως προς το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, που τοποθετήθηκε κατά τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο, ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι δίνεται ικανό διάστημα σε όλους τους εμπλεκόμενους με την αυτοδιοίκηση να γνωρίσουν το νέο πλαίσιο.
Ο υπουργός έθιξε με τη σειρά του την “παραμορφωτική επίδραση στους συσχετισμούς που είχε το παλιό εκλογικό σύστημα” και ενέταξε τις προωθούμενες αλλαγές σε ένα συνολικό όραμα “για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον περιφερειακό σχεδιασμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων”.

7 κάλπες μέσα στο 2019!

Αν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί τηρηθούν κατά γράμμα, τότε το 2019 ίσως γίνει μια μοναδική στη νεοελληνική ιστορία εκλογική χρονιά. Κι αυτό διότι αν ισχύσουν όλα όπως έχουν εξαγγελθεί, τότε οι πολίτες μέσα σε ένα έτος θα κληθούν να ψηφίσουν σε 7 διαφορετικές κάλπες!
Κατ’ αρχάς, το 2019 είναι το τέλος της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, τοποθετούν τις εθνικές κάλπες μέσα στο 2019, στο τέλος της θητείας, αποκλείοντας (ως είθισται) το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Συγχρόνως όμως το 2019 είναι και το έτος των Ευρωεκλογών (δεύτερη κάλπη). Κατά τον “Καλλικράτη” μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εκλογές συμπίπτουν με τις τοπικές εκλογές, επομένως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κληθεί να ψηφίσει σε δύο συν δύο κάλπες (δημοτικές εκλογές, περιφερειακές εκλογές και δεύτερο γύρο). Αυτό θα ισχύσει ακόμη κι αν αποσυνδεθεί η ημερομηνία τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών, όπως έχει εξαγγείλει η ηγεσία του ΥΠΕΣ, μιας και οι θητείες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών λήγουν τον Αύγουστο του 2019.
Στις 6 μέχρι τώρα κάλπες που μετρήσαμε έρχεται να προστεθεί άλλη μία: Πρόταση της Επιτροπής Αναμόρφωσης του “Καλλικράτη” είναι να ψηφίζονται χωριστά τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων (ευτυχώς χωρίς β’ γύρο). Φτάσαμε λοιπόν τις 7 κάλπες μέσα σε ένα χρόνο!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Ιουνίου 2017]