Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα ζώα

Απόψεις

Για να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις με τα ζώα σας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες οδηγίες ώστε να περάσετε καλά και εσείς και τα ζώα σας.
ΗΛΙΑΣΗ. Ποτέ μην αφήνετε το ζώο σας χωρίς τη συνεχή επίβλεψη σας. Μην παραμελείτε και μη ξεχνάτε το ζώο στον ήλιο, (ταράτσα, μπαλκόνι). Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.
ΗΛΙΟΠΛΗΞΙΑ είναι μια παθολογική κατάσταση, αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα κοντότριχα κυρίως σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση των ζώων αυτών στον ήλιο, ιδιαίτερα στις μεσημεριανές και όλες τις ζεστές ώρες. Δεν είναι υπερβολή να κάνετε χρήση κάποιας αντηλιακής κρέμας πριν να βγείτε στον ήλιο. Επίσης λάβετε υπ’ όψη σας ότι τα τσιμέντα, τα χαλίκια, η άμμος απορροφούν την ζέστη και ιδιαίτερα η άσφαλτος που «ανάβει», είναι οι αιτίες ώστε οι πατούσες των σκύλων να καίγονται εύκολα, ιδιαίτερα αυτών των σκύλων που ζουν μέσα στο σπίτι.
ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ. Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Μην αφήνετε ποτέ μόνο του στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας το ζώο σας. Τα σκυλιά που είναι μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να πάθουν βλάβες με δυσάρεστες συνέπειες μέχρι και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά. Κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (38,6+/-0,6 0C) με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μόνο μέσω της αναπνοής, με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό. Κατά την θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός της απώλειας θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει δραματικά και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα. και κάποιες ράτσες με κοντό ρύγχος.
ΕΝΤΟΜΑ/ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ/ΦΟΛΕΣ. Προσοχή στο οτιδήποτε μπορεί να φάει το ζώο και να οδηγηθεί στον θάνατο. Επίσης μεγάλη προσοχή στα έντομα, στα φίδια, στα διάφορα αντικείμενα που μπορεί να περιεργάζεται ο μικρός σας φίλος. Τα σκυλιά συχνά από περιέργεια πλησιάζουν και αρκετές φορές τρώνε, διάφορα έντομα, αντικείμενα ακόμα και ψόφια ζωάκια. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστο!
Ένα μικρό φαρμακείο με τα στοιχειώδη για τα οποία θα σας ενημερώσει ο κτηνίατρος σας είναι απαραίτητο. Μια αλλεργική αντίδραση επίσης μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή και για διάφορους λόγους.
ΠΑΡΑΣΙΤΑ. Χρησιμοποιείστε κάθε είδους αντιπαρασιτική προστασία ενάντια σε και ψύλλους και τσιμπούρια. Αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, αμπούλα, σπρέϊ, χάπι για τα ενδοπαράσιτα είναι απαραίτητα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.
ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ. Παρουσιάζονται συχνότερα το καλοκαίρι και οφείλονται κυρίως στις ευνοϊκές συνθήκες για τους μύκητες που είναι η υγρασία και η ζέστη.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Ιουλίου 2017]