Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος;

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Τα έγχρωμα πολυσέλιδα φυλλάδια που παρουσιάζουν το έργο των δημοτικών διοικήσεων εμφανίζονται κοντά στις εκλογές. Για το λόγο αυτό πολλοί απόρησαν για ποιο λόγο τα γραμματοκιβώτια σε κάθε νοικοκυριό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης γέμισαν αυτή την εβδομάδα, μέσα Ιουλίου και 2 χρόνια πριν τις εκλογές, με ένα ιλουστρασιόν έντυπο 32 σελίδων με τίτλο “Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ένα ταξίδι στην πόλη μας”.
Στο έντυπο που τυπώθηκε και διανεμήθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα παρουσιάζονται αναλυτικά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα. Πρώτα παρουσιάζεται η απόφαση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση των παραλιακών εκτάσεων στον Δήμο, έπεται μια ενότητα με τις τεχνολογικές καινοτομίες, ακολουθεί μια παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος ανά δημοτική ενότητα όπου σημειώνεται το κόστος και ο βαθμός υλοποίησης του κάθε έργου, ενώ ακολουθούν ξεχωριστές αναφορές για τις αθλητικές διοργανώσεις, τον απολογισμό του ΟΑΠΠΑ και τις δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Το φυλλάδιο κλείνει με κάποιες χαρακτηριστικές εγκωμιαστικές δηλώσεις προς τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου και τους δημάρχους Διονύση Χατζηδάκη (Π. Φάληρο), Γιώργο Σοφρώνη (Σαρωνικός), Γιώργο Παπανικολάου (Γλυφάδα), Δημήτρη Λουκά (Λαυρεωτική) και Γιάννη Κωνσταντάτο (Ελληνικό Αργυρούπολη) που προέρχονται από τους χαιρετισμούς που απηύθυναν προφορικά στην εκδήλωση απολογισμού για τα 2,5 έτη θητείας του δημάρχου των 3Β τον Μάρτιο.

Εξαφανίστηκε η παράταξη

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του εντύπου ωστόσο είναι η επικέντρωση στο πρόσωπο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο απουσιάζει το λογότυπο του συνδυασμού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο άπαξ σε μια εσωτερική σελίδα. Κανένα άλλο στέλεχος του συνδυασμού -αντιδήμαρχοι, πρόεδροι επιτροπών και ΟΑΠΠΑ, σύμβουλοι- δεν αναφέρεται πουθενά. Η μόνη παρουσία της ομάδας διοίκησης του Δήμου υπάρχει σε ένα “αντί προλόγου” κείμενο το οποίο υπογράφουν “οι συνεργάτες του” και το οποίο περιέχει τόσα εγκώμια στο πρόσωπο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, που είναι να απορεί κανείς πώς ο Δήμαρχος δέχτηκε να τυπωθεί αυτή η σελίδα.

Ψυχρολουσία ή σχέδια για Βουλή;

Μια ερμηνεία για την κίνηση αυτή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου είναι ότι σπεύδει να διαφημίσει το δημοτικό έργο σε μια κρίσιμη καμπή της δημοτικής περιόδου, καθώς εκτιμά ότι οι σχέσεις του με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι άριστες και ότι πολλά από τα -κατά τον ίδιο- επιτεύγματα της θητείας του δεν έχουν εμπεδωθεί από την τοπική κοινωνία. Πράγματι, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια των κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα καφενεία, υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι “δεν γίνεται τίποτα έξω από τη Βούλα”, ότι η καθημερινότητα δεν βελτιώνεται, ότι κυριαρχεί ένα αυταρχικό και αλαζονικό στιλ διοίκησης.
Από την άλλη μεριά η φιλοτέχνηση ενός απόλυτου ηγετικού προφίλ για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, που δεν χρειάζεται κανέναν δίπλα του, στέλνει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της παράταξης και όχι μόνο, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για την ερχόμενη δημοτική αναμέτρηση. Ο δήμαρχος περνά από μια κανονική “ψυχρολουσία” τους πιο στενούς του συνεργάτες που βλέπουν τη δική τους προσφορά να εκμηδενίζεται για χάρη της προβολής του δημάρχου.
Με δεδομένο τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας αυτής, για την οποία σημειωτέον κανείς από την ομάδα του δημάρχου δεν είχε ενημερωθεί, τα σενάρια περί καθόδου του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές “άναψαν” και πάλι. Βέβαια, για να μπορεί να γίνει ανακήρυξη υποψηφιότητας ενός εν ενεργεία δημάρχου, θα πρέπει αυτός να έχει παραιτηθεί από το αξίωμά του 18 μήνες πριν τις εκλογές. Η καταληκτική ημερομηνία παραίτησης δημάρχων που θέλουν να κατέλθουν στον εθνικό στίβο για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο είναι ο Μάρτιος του 2018. Θα δούμε άραγε τότε εξελίξεις στον Δήμο των 3Β;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν από ένα ολόκληρο σώμα τονίζει κανείς μόνο το …κεφάλι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το σχέδιο να γίνει καρικατούρα, φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα λόγω έλλειψης μέτρου. Αυτές τις ισορροπίες ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν τις τήρησε αυτή τη φορά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 22 Ιουλίου 2017]