Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κατοικίδια και κούρεμα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι τετράποδοι φίλοι μας αλλάζουν τρίχωμα, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα στην καθημερινότητα μας. Τελικά είναι σωστό να τους κουρεύουμε κι αν ναι πόσο? Κατ’ αρχήν πρέπει ο ιδιοκτήτης να μάθει να φροντίζει σωστά το ζωάκι του όλους τους μήνες του χρόνου με την ενδεδειγμένη διατροφή (παίζει σημαντικότατο ρόλο στο πόσο μαδάει) και τη σωστή καθημερινή περιποίηση ώστε να παραμένει υγιές το ζώο μας και ταυτόχρονα και το τρίχωμα του. Οφείλουμε να έχουμε ως προεξάρχοντα σκοπό να κάνουμε πρώτα το ζωάκι να αισθανθεί καλύτερα και μετά εμείς οι ίδιοι, ακόμα και όταν αυτό μας δυσαρεστεί και μας κάνει τη ζωή δύσκολη.

Τα περισσότερα σκυλιά δεν τα ζεσταίνει το τρίχωμά τους (με εξαίρεση όσα έχουν προέλευση από αρκτικά κλίματα), συνεπώς ελάχιστα έχουν πραγματικά την ανάγκη για κούρεμα. Συνήθως, το κούρεμα το ζητάει ο ιδιοκτήτης που δεν θέλει τρίχες στο σπίτι, ειδικά αυτή την εποχή που η τριχόρροια είναι ιδιαίτερα έντονη.
Η λύση είναι ουσιαστικά το καθημερινό βούρτσισμα με την κατάλληλη χτένα και το απευθυνθούμε σε κάποιον επαγγελματία. Έτσι, η τριχόπτωση θα περιοριστεί σημαντικά και το ζώο θα νιώθει καλύτερα.
Πριν αποφασίσουμε να κουρέψουμε το κατοικίδιο μας πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής σημαντικά:
• Το παρατηρούμενο λαχάνιασμα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός «εφίδρωσης» διότι οι σκύλοι δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, παρά μόνο στις πατούσες τους, και το κούρεμα δεν θα περιορίσει τη λειτουργία αυτή.
• Το τρίχωμα λειτουργεί και ως μόνωση από τον ήλιο. Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Είναι τα ζώα εκείνα που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση γεμάτα κόμπους. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κουρευτούν ανεξαρτήτως εποχής.
• Χωρίς τρίχα τα σκυλάκια είναι ανυπεράσπιστα στα τσιμπήματα της σκνίπας, που μεταδίδει τη γνωστή και πολύ επικίνδυνη ασθένεια του Kala-azar (λεϊσμανίαση). Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να κάνουν μπάνιο και να ψεκάζονται με ειδικά σκευάσματα και κυρίως τις απογευματινές βραδινές ώρες, που είναι πιο επικίνδυνη ώρα για τσιμπήματα.
• Τα σκυλιά με λευκό λεπτό τρίχωμα και ροζ δέρμα, όπως τα Maltese χρειάζονται μέχρι και αντηλιακό κάθε φορά που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Γάτες
Υπάρχουν φορές που γάτες μαδούν περισσότερο από τους σκύλους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα περιορίζεται με το καθημερινό βούρτσισμα. Φυσικά, αν το ζώο είναι γεμάτο κόμπους και τζίβες, πρέπει να κουρευτεί. Στις γάτες δεν επιτρέπεται το κούρεμα όταν πρόκειται για ζώο που είναι σε ημιαδέσποτη κατάσταση και πρόκειται να καταλήξει στο δρόμο. Δεν θα μπορεί να προστατευτεί από τον ήλιο, από τις γρατσουνιές και τους μικροτραυματισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα νύχια τους. Δεν κόβουμε ποτέ τα νύχια σε ζώο που ζει ή βγαίνει περιστασιακά έξω και δεν βάζουμε αντηλιακό όταν έχει πολύ ήλιο, αλλά την κρατάμε στο σπίτι.
Με σωστή διατροφή, καθημερινό χτένισμα, πολλές βόλτες και παιχνίδια μπορούμε να διατηρήσουμε χαρούμενα ζωάκια που θα μας συντροφεύουν για πολλά πολλά χρόνια!

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Ιουλίου 2017]

Scroll to Top