Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κατοικίδια: Ατυχήματα στο σπίτι – Αιτίες ατυχημάτων και Πρόληψη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Τα κατοικίδιά μας είναι ζωηρά, παιχνιδιάρικα, περίεργα και λιχούδικα, γι’ αυτό και στο σπίτι μας, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, είναι εκτεθειμένα σε ένα σωρό κινδύνους. Μάθετε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες ατυχημάτων και πώς να τα προλάβετε.

Για τους ανθρώπους, η πλειονότητα των ατυχημάτων συμβαίνει στο σπίτι και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια. Δεν φταίει μόνο το ότι τα κουταβάκια ή τα γατάκια μας είναι δραστήρια, γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν αίσθηση κινδύνου. Φταίει και το ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι στο σπίτι και στην αυλή μας είναι εκτεθειμένα σε συνθήκες, αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Με πρώτη και σημαντικότερη φροντίδα να είναι η διαμόρφωση του χώρου όπου ζουν, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τους φίλους μας.

 

Μικροαντικείμενα

  • Τα κουτάβια μπορούν να καταπιούν οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους: μικρά παιχνίδια, στολίδια, τεμάχια ξύλου ή πλαστικού, κόκαλα, κάλτσες, εσώρουχα, κομμάτια από παπλώματα ή χαλιά, κοσμήματα κ.ά. Συνεπώς, δεν τα αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένα. Διαφορετικά, περιορίζουμε το κουτάβι.
  • Στις γάτες αρέσει να παίζουν με κορδόνια, χαρτιά, κλωστές ή ακόμα και με κλωστές περασμένες σε βελόνες, τις οποίες μπορεί κατά λάθος να καταπιούν.
  • Ο κάδος απορριμμάτων περιέχει «ενδιαφέρουσες» και προκλητικές μυρωδιές, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και επικίνδυνα αντικείμενα και τοξικές ουσίες. Πρέπει να είναι ερμητικά κλειστός ή εκτός των χώρων όπου κινείται το ζωάκι μας.
  • Προσοχή στα παιχνίδια του. Όπως και στα παιδιά, δεν δίνουμε αντικείμενα τα οποία μπορεί να κόψει σε μικρά τεμάχια.
  • Το ζωάκι μας μπορεί να παγιδευτεί στις πλαστικές σακούλες και να πάθει ασφυξία ή να κρεμαστεί. Για τον ίδιο λόγο, το περιλαίμιο στη γάτα πρέπει να είναι ελαστικό ή να ανοίγει εύκολα εάν πιαστεί σε κάποιο σύρμα ή κλαδί.

 

Τοξικές ουσίες

  • Μην αφήνετε χάπια και άλλα φάρμακα πάνω σε πάγκους ή εκτεθειμένα στο σπίτι. Η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα φάρμακα για το θυρεοειδή, καθώς και κάποια συμπληρώματα διατροφής, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εάν καταναλωθούν.
  • Για κάποιο λόγο, τα κουτάβια έλκονται από το αντιψυκτικό υγρό καθώς και πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, παρασιτοκτόνα, ποντικοφάρμακα, καλλυντικά) και σπεύδουν να τα δοκιμάσουν. Μαζί με το «μακριά από παιδιά», η συσκευασία τους θα έπρεπε να γράφει και «μακριά από κατοικίδια».
  • Πριν επιτρέψουμε στο σκύλο ή στη γάτα μας να βγει στον κήπο ή στη βεράντα, πρέπει να απομακρύνουμε τυχόν τοξικά φυτά (όπως ορτανσία, κισσό, γιούκα, φτέρη και πολλά άλλα). Θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους αν τα καταπιούν.
  • Όσον αφορά τα τρόφιμα, επειδή μπορούμε να τα τρώμε εμείς, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα φάει και ο τετράποδος φίλος μας. Ενδεικτικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σταφύλι, οι σταφίδες, η σοκολάτα, το τσάι, το αβοκάντο, το αλκοόλ, αλλά και οι αλλοιωμένες τροφές, μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

 

Ηλεκτρικές συσκευές και θερμαντικές πηγές

  • Το ηλεκτρικό σίδερο, οι εστίες της κουζίνας και τα σκεύη με το φαγητό που προετοιμάζεται πάνω σε αυτές, οι σόμπες, το τζάκι και τα αναμμένα κεριά μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα ανυποψίαστα κατοικίδιά μας. Κρατήστε τα μακριά.
  • Προσοχή στα καλώδια. Τα κουτάβια, επειδή μασούν τα πάντα, τα βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα και μπορεί να πάθουν ηλεκτροπληξία.
  • Δεν είναι σπάνιο μικρόσωμα κατοικίδια να τρυπώνουν μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, ο φούρνος ή ο καταψύκτης, και να παγιδεύονται σε αυτές. Να ελέγχετε πάντα το πλυντήριο πριν το κλείσετε, καθώς είναι πιθανόν η γάτα σας να κούρνιασε μέσα στα άπλυτα σεντόνια όπου την προσείλκυσε μια μυρωδιά σας.

 

«Παγίδες» μέσα και έξω από το σπίτι

  • Μεγάλα δοχεία με νερό, με πετρέλαιο ή με ασβέστη, καθώς και οι πισίνες, δεν πρέπει να αφήνονται ακάλυπτα. Το ζωάκι μας κινδυνεύει να πέσει μέσα. Ασφαλισμένα πρέπει να είναι επίσης τυχόν διάκενα σε κάγκελα και παράθυρα: ένας απότομος θόρυβος αρκεί για να τρομάξει, να χάσει την ισορροπία του και να πέσει.
  • Μικρόσωμα σκυλάκια κινδυνεύουν από πτώσεις από έπιπλα και, γενικά, επιφάνειες ψηλά τοποθετημένες.
  • Μεγάλη προσοχή στον τρόπο που κλείνουμε πόρτες και μπαλκονόπορτες, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματίσουμε το ζωάκι μας εάν αυτό μας ακολουθεί και βρίσκεται ακριβώς πίσω μας. Για τον ίδιο λόγο, στερεώνουμε πάντα τις πόρτες του σπιτιού που υπάρχει η πιθανότητα να κλείσουν απότομα από ρεύματα αέρα.
  • Αν υπάρχει κάποιο σπιτάκι ή κλουβί στο οποίο το κατοικίδιό μας περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρίσκεται σε σημείο που του προσφέρει σκιά και δροσιά το καλοκαίρι, καθώς και προστασία από τη βροχή και το κρύο το χειμώνα.

 

Χειρισμοί

  • Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφερόμαστε προς το κατοικίδιό μας με προσοχή και ευαισθησία.
  • Ένα μικρόσωμο σκυλάκι είναι δυνατόν να τραυματιστεί άσχημα αν ξαφνιαστεί και πέσει από την αγκαλιά μας, ενώ καθόλου σπάνιο δεν είναι να πατήσουμε το σκύλο ή τη γάτα μας όταν «μπλέκεται» στα πόδια μας το πρωί, που είμαστε αγουροξυπνημένοι και πηγαίνουμε για να το ταΐσουμε.
  • Πρέπει πάντοτε να επιβλέπουμε τα μικρά παιδιά, όταν βρίσκονται μαζί με κάποιο σκυλάκι ή γατάκι, και να τα μαθαίνουμε πώς να τους συμπεριφέρονται, για να μην ξεπερνούν τα όρια ανοχής τους, ώστε να είναι ασφαλή τόσο τα παιδιά όσο και το κατοικίδιό μας.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου – 
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Αυγούστου 2017]

Scroll to Top