Ανταλλακτική βιβλιοθήκη… δίχως ανταλλάγματα στη Γλυφάδα

Γλυφάδα

Φωτισμένη μεν αλλά άδεια από βιβλία δεσπόζει στην πλατεία Εσπερίδων η ανταλλακτική βιβλιοθήκη του Δήμου Γλυφάδας. Πρόκειται για τη 2η ανταλλακτική βιβλιοθήκη που διαθέτει ο Δήμος και η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2016 με κάθε λαμπρότητα.

Δυστυχώς όμως την αρχική της αίγλη φαίνεται πως έχει χάσει μερικούς μήνες τώρα καθώς τα ράφια της παραμένουν άδεια και κάποια λιγοστά βιβλία ή περιοδικά που φιλοξενούσε όχι ότι δεν έχουν ανταλλαγεί με νέα… Αντιθέτως δεν υπάρχουν ούτε αυτά!

Αν και η αρχική σκέψη της δημοτικής αρχής για το σημείο εγκατάστασής της ήταν ότι η πλατεία Εσπερίδων βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης άρα φυλασσόμενο από τα «άγρυπνα μάτια» των δημοτών και των κατοίκων σε διαρκή βάση, φαίνεται πως αυτή η σκέψη δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος.

Επιπλέον η ανταλλακτική βιβλιοθήκη έχει πέσει θύμα «ζωγραφιών» και συνθημάτων που ευτυχώς δεν έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της επιφανείας της ακόμη.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη είναι μία μοντέρνα κατασκευή, στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά, αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Θα έπρεπε η δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη χρησιμότητα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στο συγκεκριμένο σημείο καθώς φαίνεται να μην βρίσκει την ανταπόκριση που ίσως αρχικά προσδοκούσε.

Το πρώτο βιβλίο τοποθετήθηκε από το Δήμαρχο Γλυφάδας την ημέρα των εγκαινίων (Μάιος 2016) και τώρα δεν υπάρχει ούτε αυτό ή έστω ένα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Αυγούστου 2017]