Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ελληνικό: Προτάσεις… Σε αναμονή για Άλιμο και Γλυφάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Στη διαβούλευση Σ.Ο.Α. και Σ.Μ.Π.Ε. για το Ελληνικό

• 15 θέσεις – διεκδικήσεις κατέθεσε ο Δήμος Αλίμου
• Ανάλογες παρατηρήσεις και ο Δήμος Γλυφάδας

Πέρασαν οι ημέρες της ανοιχτής προς το κοινό διαβούλευσης για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ελληνικό. Η διαβούλευση είχε ξεκινήσει από τις 20 Ιουλίου και στο διάστημα που μεσολάβησε κλήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς, οι δήμοι αλλά και κάθε πολίτης να συμμετέχει καταθέτοντας τις δικές του θέσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις. Ο «ΠΑΛΜΟΣ» κάλυψε εκτενώς στο προηγούμενο φύλλο του τις θέσεις του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης όπως κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν (κατά πλειοψηφία) από το Δημοτικό του Συμβούλιο. Καθώς επίσης και τις αντίθετες απόψεις που ακούστηκαν και κατατέθηκαν στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η παράταξη του Χρήστου Κορτζίδη αν και ψήφισε «παρών» στην εισήγηση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, τελικώς συμμετείχε στη διαβούλευση, ασκώντας τη δική της κριτική, με ξεχωριστό κείμενο 99 σελίδων που κατατέθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό (τις συνοπτικές θέσεις μπορείτε να βρείτε στον «Π» του Σαββάτου 5 Αυγούστου 2017). Στην ανακοίνωση της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης» αναφέρεται ότι «Το κείμενο εκφράζει και τις θέσεις της παράταξής μας η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα. Αξίζει να διαβαστεί καθώς θίγει ζητήματα που αποσιωπούνται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ωραιοποιούν τα σχέδια της Lamda για το Ελληνικό».
Εντωμεταξύ η παράταξη του Ευάγγελου Βαζαίου «Ξανά η πόλη μπροστά» με επιστολή της στο Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης ζήτησε να προγραμματιστούν ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους φορείς και κατοίκους της Αργυρούπολης και του Ελληνικού σχετικά με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και Αξιοποίησης του π. Αεροδρομίου. Επίσης τονίζεται ότι και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «η Παράταξη μας επανέλαβε την βασική της θέση ότι, οι Φορείς και Πολίτες της Πόλης μας δικαιούνται να ενημερωθούν αναλυτικά και διεξοδικά πάνω στις προτάσεις μας αυτές και να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις δικές τους προτάσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την ζωή τους και την ζωή των παιδιών τους, το μέλλον του Δήμου μας».

Τι ζητά ο Δήμος Αλίμου;

Ο Δήμος Αλίμου στην τακτική του συνεδρίαση στις 9 Αυγούστου έφερε προς συζήτηση την εισήγηση του Δημάρχου με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του Δήμου Αλίμου για το σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά (ΣΟΑΜΠ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού. Έθιξε τα καίρια ζητήματα όπως ΣΜΑ, Κοιμητήριο και Υποδομές στα οποία περιμένει λύσεις ή αντιπροτάσεις. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 21 δημοτικοί σύμβουλοι (από τους 33) και κατόπιν πολύωρης και διαλογικής συζήτησης κατέληξαν να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία – με 18 ΥΠΕΡ, 1 ΛΕΥΚΟ, 1 ΠΑΡΩΝ – τα εξής:

1. Οι Θέσεις και οι Διεκδικήσεις του Δήμου Αλίμου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγ. Κοσμά και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην Εισήγηση (παραπλεύρως το πλήρες κείμενο) του κ. Δημάρχου επί λέξει και που αποτελούν Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Η παρούσα Απόφαση να σταλεί, μαζί με τα συνοδευτικά της έγγραφα, σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες.
3. Εξουσιοδοτείται ο κ. Δήμαρχος για κάθε περαιτέρω ενέργεια.

Γνωμοδοτεί θετικά η Γλυφάδα με τις παρατηρήσεις της

Η παράταση που ζήτησε ο Δήμαρχος Γλυφάδας στις ημέρες της διαβούλευσης ενόψει θέρους και της κρισιμότητας του ζητήματος δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Τουλάχιστον τυπικά. Άτυπα και προφορικά – και κατά τη διάρκεια της παρουσίας που έγινε στις 22 Αυγούστου σε εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και το Δήμαρχο Γλυφάδας – αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει ένα σύντομο διάστημα ελαχίστων ημερών για κατάθεση προτάσεων. Προκειμένου όμως ο Δήμος Γλυφάδας να είναι εμπρόθεσμος και να είναι σίγουρος ότι θα συμμετέχει στη διαβούλευση, συγκάλεσε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Αυγούστου την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής στην οποία και έλαβε ομόφωνη απόφαση από τα μέλη της. Να σημειωθεί πως η αντιπολίτευση ήταν απούσα. Αυτή η κίνηση αποδείχτηκε προνοητική από πλευράς Παπανικολάου καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κληθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας να συνεδριάσει – όμως για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία παρόντων και έτσι ματαιώθηκε. Ορίστηκε εκ νέου συνεδρίαση για τη Δευτέρα 28 Αυγούστου όπου αν προκύψουν επιπλέον παρατηρήσεις – προτάσεις από τη διαλογική συζήτηση θα σταλούν συμπληρωματικά στα πλαίσια της διαβούλευσης.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου έκανε μια εκτενή παρουσίαση του Σχεδίου. Εξήγησε τι προβλέπεται, τι μένει στον αέρα και τι θα συζητιέται κάθε φορά που η επένδυση θα προχωρά. Στο 11σέλιδο εισηγητικό κείμενο εξέθεσε βασικά ζητήματα και θέσεις που ο Δήμος ζητά λύσεις – διευκρινίσεις και επιβεβαιώσεις. Επίσης τόνισε πως κινείται στα ίδια πλαίσια με τον Δήμο του Αλίμου και πως «λαμβάνουμε μέρος στο διάλογο με πολλή προσοχή και μακριά από αντεγκλήσεις και προστριβές».
Το 1ο κρίσιμο ζήτημα που τίθεται από πλευράς της Δημοτικής Αρχής είναι για την ίδια την πόλη, την ένταξή της στο σχέδιο προκειμένου όμορα να μη γίνει μια πόλη με τείχη αν και αόρατα.
Επόμενο ζήτημα το κυκλοφοριακό. Ο όγκος των οχημάτων που θα διέρχονται τον Δήμο για να κινηθούν από και προς το Ελληνικό.
Τρίτο ζήτημα ο θόρυβος και τέταρτο ο τουρισμός, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Και ο Δήμος Γλυφάδας ζητά με μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί να δεσμευτεί ο επενδυτής ότι θα προσλάβει με ποσόστωση άνεργους της πόλης του.

Στα κεντρικά ζητήματα τόνισε ότι παραμένει η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης που δημιουργείται, καθώς επίσης η χωροθέτηση κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο σταθμό διαχείρισης απορριμμάτων. Τόσο στον υφιστάμενο όσο και στο που θα δημιουργηθεί ένας νέος διαδημοτικός καθώς στα μέχρι σήμερα σχέδια δεν γίνεται ξεκάθαρη συζήτηση. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ο ΣΜΑ της Γλυφάδας υπερτοπικού χαρακτήρα. Μάλιστα όπως τόνισε διαθέτει εκείνο το σχέδιο που θα ενισχύει τη δυναμική του ΣΜΑ της πόλης του και θα απαλύνει την τοπική κοινωνία από τη διέλευση των απορριμματοφόρων.
Έμφαση έδωσε στην ισότιμη μεταχείριση των τριών δήμων (Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου).
Συμπερασματικά ανέφερε ότι «ο Δήμος Γλυφάδας γνωμοδοτεί θετικά ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προσδοκώντας την λήψη υπόψη και ενσωμάτωση σε αυτές των παρατηρήσεων και προτάσεων μας. Όλα τα ζητήματα και οι δεσμεύσεις των πλευρών σχετικά με αυτά προτείνουμε να αποτυπωθούν σε μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί μεταξύ των όμορων Δήμων και της Κυβέρνησης ή κάθε Δήμου ξεχωριστά και της Κυβέρνησης. Επίσης, Μνημόνιο Συνεργασίας θα πρέπει να υπογραφεί και με τον επενδυτή, στο οποίο θα περιγράφεται με σαφήνεια το πλαίσιο συνεργασίας και θα αποτυπώνονται ρητώς οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο Επενδυτής έναντι του Δήμου και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα δοθούν στο Δήμο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής και η απόδοση οφελών στην τοπική κοινωνία. Επίσης, κρίνουμε ότι η σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας μεταξύ Εμπειρογνωμόνων του επενδυτή και του Δήμου είναι απαραίτητη, τόσο προκειμένου να γίνει περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων του Δήμου και ένταξη τους στο ΣΟΑ και στο πλαίσιο χρηματοδότησής του, όσο και για την από κοινού εμβάθυνση και ανάλυση των ζητημάτων που θα ανακύψουν και θα εξεταστούν από τις επερχόμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κατά τις επόμενες φάσεις ολοκλήρωσης του έργου και την παρακολούθηση της υλοποίησής τους».

Να σημειωθεί τέλος, ότι το επίσημο κείμενο των θέσεων της Δημοτικής Αρχής επρόκειτο να κατατεθεί στις 25 Αυγούστου προκειμένου να είναι εμπρόθεσμη στις διαδικασίες της διαβούλευσης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 26 Αυγούστου 2017]

Διαβάστε επίσης:

Θέσεις και διεκδικήσεις του Δήμου Αλίμου για ΣΟΑ και ΣΜΠΕ Ελληνικού

Scroll to Top