Η αστυνομία βρήκε στέγη στην Αργυρούπολη

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

• Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης συμβάλλει η Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής να βρει στέγη χωρίς έξοδα

Σε δημοτικό κτίριο θα συστεγάζεται η Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής μαζί με τα Αστυνομικά Τμήματα και με τα Τμήματα Ασφάλειας Αργυρούπολης και Ελληνικού. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην Αργυρούπολη και συγκεκριμένα στην Λ. Αργυρουπόλεως 94-96 – εκεί όπου παλιότερα στεγαζόταν η Δ.Ο.Υ. της Αργυρούπολης.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από πρόταση της δημοτικής αρχής Ελληνικού – Αργυρούπολης που είχε κατατεθεί στην ΕΛ.ΑΣ. το Φεβρουάριο του 2017 – ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων και στα νότια προάστια – και είχε τύχει της αποδοχής από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Κ. Τσουβάλα.
Τότε στη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο συμφωνήθηκε το Α.Τ. Αργυρούπολης να μην καταργηθεί αλλά να μεταφερθεί στο δημοτικό κτίριο επί της Αργυρουπόλεως το οποίο είναι προσβάσιμο από τη δημοτική συγκοινωνία του Δήμου και στον αστικό ιστό της πόλης.
Συνέχεια αυτής της συνάντησης ήταν η ομόφωνη απόφαση που το δημοτικό συμβούλιο εκτάκτως πήρε στην τότε συνεδρίασή του και δεσμεύτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει για να εξετάσει εντωμεταξύ πιθανούς τρόπους μετάβασης των Α.Τ.

Στο δημοτικό κτίριο επί της Λ. Αργυρουπόλεως 94-96 θα στεγάζεται η Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής.

 

 

Mε νέο έγγραφο της η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνεται στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και ζητά να της παραχωρηθεί, στο χώρο που θα στεγάζεται το νέο Α.Τ. Ελληνικού – Αργυρούπολης, χώρος και για την στέγαση της Δ/νσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Μάλιστα ζήτησε η παραχώρηση των χώρων να είναι 12ετής καθώς οι συχνές μετακινήσεις δεν είναι εύκολες για τις αστυνομικές διευθύνσεις.
Την απόφαση – κατά πλειοψηφία – έκανε αποδεκτή
το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού Αργυρούπολης στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 ύστερα από διαλογική συζήτηση που προηγήθηκε.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε πως το γεγονός αυτό είναι μια απόλυτα θετική εξέλιξη γιατί «στον χώρο που έχουμε παραχωρήσει θα συγκεντρωθεί ακόμα μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη». Εξήγησε ότι το κτίριο που στεγαζόταν παλιά η Δ.Ο.Υ. της Αργυρούπολης είχε παραμεληθεί και το προσεχές διάστημα ετοιμάζεται η δημοτική αρχή να το καλλωπίσει με βάψιμο και μονώσεις.
Απαντώντας σε ερώτημα του δημοτικού συμβούλου Τάκη Κοροβέση για το ποιες αρμοδιότητες θα παραμείνουν και αν θα μεταφερθούν και τα κρατητήρια, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δεν θα μεταφερθούν στο δημοτικό κτίριο τα κρατητήρια του Α.Τ. Ελληνικού ούτε οι υπηρεσίες διαβατηρίων τα οποία πρέπει να μεταφερθούν αλλού κι όχι στις σημερινές άθλιες συνθήκες που λειτουργούν στο Ελληνικό».
Θέμα οικονομικής φύσης έθεσε ο Χρήστος Μιμηγιάννης κάνοντας επιπλέον λόγο για το ενδεχόμενο η αστυνομική διεύθυνση να πλήρωνε έστω ένα συμβολικό χρηματικό αντίτιμο στο Δήμο. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως δόθηκε τεράστια μάχη και από άλλους δήμους για να πάρουν τις αστυνομικές διευθύνσεις στους Δήμους τους και ότι μπροστά στο κοινωνικό συμφέρον και την ασφάλεια της πόλης δεν τίθεται τίμημα. «Αν μπαίναμε στη διαδικασία μισθώματος θα έπρεπε να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες και πιθανόν οι αστυνομικές διευθύνσεις να πήγαιναν και αλλού», συμπλήρωσε. «Δεν μπήκε αυτή η συζήτηση και δεν υπάρχει θέμα ζημίας για το Δήμο. Αντιθέτως η απώλεια είναι για τους άλλους Δήμους που δε θα έχουν την Αστυνομία στην έδρα τους», τόνισε.
Για τη συγχώνευση των δύο αστυνομικών τμημάτων, της Αργυρούπολης και του Ελληνικού, που τελικώς δεν αποφεύχθηκε έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Κορτζίδης και αιτιολόγησε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει παρόν.
Θετικά ψήφισε ο Νάσος Σπυρόπουλος, επικεφαλής παράταξης, που έκρινε την σκέψη να παραχωρηθεί ο χώρος ως καλή και τόνισε πως το οικονομικό ίσως να ήταν ένα ζήτημα, όμως μπροστά στις υπηρεσίες που θα έχει ο Δήμος από την ύπαρξη της αστυνομικής διεύθυνσης της περιοχής είναι πολλαπλάσια θετικό το όφελος.

Όλα οφείλονται στον Ευσταθιάδη!

Ο Δήμος Αργυρούπολης από την εποχή Δημαρχίας του Τάκη Ευσταθιάδη είχε καταφέρει να έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία και δικά του δημοτικά κτίρια. Σε αντίθεση με μεγάλους και εύρωστους όμορους Δήμους που προτίμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να δαπανούν τα χρήματα σε ενοίκια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους, ο Δήμος της Αργυρούπολης τότε είχε επενδύσει στα ακίνητα. Κίνηση που και σήμερα βρίσκει μπροστά του αφού όχι μόνο γλυτώνει κάθε μήνα χιλιάδες ευρώ από μισθώματα που άλλοι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν, αλλά έρχεται και με χειροπιαστή πρόταση στην ΕΛ.ΑΣ. για δωρεάν παραχώρηση δημοτικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοτικούς χώρους σήμερα στεγάζονται και πολλοί σύλλογοι και σωματεία του Δήμου και όχι μόνο.
Έτσι η πρόταση του Γιάννη Κωνσταντάτου βρήκε πρόσφορο έδαφος στις συναντήσεις που έκανε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ενώ η πρόταση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για να αποτρέψει τη συγχώνευση των τριών Α.Τ. της περιοχής του σε ένα, στη Βουλιαγμένη, δεν απέδωσε καρπούς αν και πολλάκις αντιπρότεινε ο Δήμος να βρει χώρο και τα μισθώματα να καλύπτει ο ίδιος προκειμένου να βοηθήσει η δημοτική αρχή στη διατήρηση του Α.Τ. Βάρης χωρίς να επιβαρύνεται η ΕΛ.ΑΣ.
Η συγχώνευση των Α.Τ. που έγινε όμως σε όλη τη χώρα είχε ως γνώμονα τον περιορισμό των δαπανών κυρίως στα ενοίκια που δίδονταν και χαρακτηριστικό είναι το ύψος του ενοικίου που κατέβαλλε το Α.Τ. της Γλυφάδας επί της Β. Ηπείρου που ακούστηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, ότι έφθανε τα 18.000 ευρώ μηνιαίως.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Σεπτεμβρίου 2017]