Μαγνήσιο: το πιο ισχυρό Χαλαρωτικό Ορυκτό που υπάρχει

Απόψεις

Mια ανεπάρκεια σε αυτό το κρίσιμο θρεπτικό συστατικό διπλασιάζει τις πιθανότητες θανάτου σε σχέση με τους άλλους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Intensive Care Medicine. (i) Ευθύνεται επίσης για έναν μακρύ κατάλογο συμπτωμάτων και ασθενειών -. Τα οποία είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα και συχνά θεραπεύονται με την προσθήκη αυτής της θρεπτικής ουσίας. Στην πραγματικότητα, στην κλινική πρακτική μου, αυτή η θρεπτική ουσία είναι ένα από τα μυστικά όπλα μου ενάντια στις παθήσεις.

Μιλώ για το μαγνήσιο.

Είναι ένα αντίδοτο στο άγχος, το πιο ισχυρό ορυκτό χαλάρωσης που υπάρχει, και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου σας.
Θυμάμαι τη χρήση μαγνησίου όταν δούλευα στα επείγοντα περιστατικά. Ήταν ένα κρίσιμο “φάρμακο” στην έκτακτη ανάγκη. Αν κάποιος πέθαινε από μια απειλητική για τη ζωή αρρυθμία (ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό), χορηγούσαμε μαγνήσιο ενδοφλέβια . Αν κάποιος ήταν δυσκοίλιος ή προετοιμαζόταν για κολονοσκόπηση, τους δίναμε το γάλα μαγνησίας ή ένα πράσινο μπουκάλι με υγρό κιτρικό μαγνήσιο, το οποίο αδειάζει τα έντερά τους. Εάν οι έγκυες γυναίκες ερχόταν με πρόωρο τοκετό, ή υψηλή αρτηριακή πίεση της εγκυμοσύνης (προ-εκλαμψία) ή επιληπτικές κρίσεις, τις δίναμε συνεχείς υψηλές δόσεις ενδοφλέβιου μαγνησίου.
Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για να επωφεληθούμε από το μαγνήσιο. Μπορούμε να αρχίσουμε την τακτική λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και να δούμε αποτελέσματα.

Το χαλαρωτικό ορυκτό.

Θεωρήστε το μαγνήσιο ως ένα χαλαρωτικό ορυκτό. Οτιδήποτε είναι σφιχτό, οξύθυμο, με κράμπες, δύσκαμπτο- είτε πρόκειται για ένα μέρος του σώματος ή ακόμη και για τη διάθεση- είναι ένα σημάδι έλλειψης μαγνησίου. Αυτό το σημαντικό ορυκτό είναι υπεύθυνο για πάνω από 300 ενζυμικές αντιδράσεις και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς- αλλά κυρίως στα οστά, τους μύες και τον εγκέφαλο. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, για πολλές χημικές αντλίες, στη σταθεροποίηση των μεμβράνων, και στη χαλάρωση των μυών.
Αυτός είναι ο λόγος που οι παθήσεις που σχετίζονται με έλλειψη μαγνησίου είναι πολλές. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 3500 ιατρικές αναφορές για έλλειψη μαγνησίου!
Ακόμα κι έτσι, αυτό το ιχνοστοιχείο ως επί το πλείστον αγνοείται, διότι δεν είναι φάρμακο, παρόλο που είναι πιο ισχυρό από ό,τι τα φάρμακα, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η ανεπάρκεια Μαγνησίου έχει ακόμη συνδεθεί με φλεγμονές στο σώμα και υψηλότερα επίπεδα CRP.
Στην κοινωνία μας, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Με τα συνήθη δεδομένα μέτρησης (επίπεδα μαγνησίου σε ορό η αίμα), 65% των ασθενών που εισάγονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας- και περίπου το 15 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού- έχει ανεπάρκεια μαγνησίου.
Αλλά αυτός ο τρόπος μέτρησης υποτιμά σοβαρά το πρόβλημα, επειδή τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό είναι ο λιγότερο ευαίσθητος τρόπος για να ανιχνεύσουμε μια πτώση στο συνολικό μαγνήσιο του σώματος. Έτσι, τα ποσοστά έλλειψης μαγνησίου μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα!
Ο λόγος που υπάρχει τόση έλλειψη είναι απλός: Πολλοί από εμάς ακολουθούμε μια διατροφή που δεν έχει σχεδόν καθόλου μαγνήσιο-μια πολύ επεξεργασμένη, καθορισμένη διατροφή που βασίζεται κυρίως στο λευκό αλεύρι, κρέας και γαλακτοκομικά (τα οποία δεν έχουν καθόλου μαγνήσιο).
Με τον μεταβολομικό εργαστηριακό έλεγχο (ελέγχονται πάνω από 100 μεταβολίτες) μπορεί να γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση επιπέδων μαγνησίου καθώς και άλλων πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, επίσης συνολική αξιολόγηση του μεταβολισμού (υδατανθρακών, πρωτεινών, λιπών), ανίχνευση υπερινσουλιναιμίας, βιταμίνης D και ενεργής μορφής φυλλικού οξέως.

° ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ MD
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Σεπτεμβρίου 2017]