Προβλήματα συμπεριφοράς κατοικίδιων: Ούρηση και αφόδευση μέσα στο σπίτι… Εκδίκηση ή μήπως κάτι άλλο;

Το πρόβλημα της ούρησης και της αφόδευσης σε περιοχές εκτός αυτών στις οποίες το ζώο έχει εκπαιδευτεί μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή της συμπεριφοράς όμως είναι πιθανό να οφείλεται και σε άλλα προβλήματα υγείας.
Σε περίπτωση που το αίτιο είναι ιατρικής φύσης, η αντιμετώπιση της συμπεριφοράς επικεντρώνεται στη θεραπεία του αιτίου. Πολλές παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν με ούρηση και αφόδευση σε σημεία που ενοχλούν όπως παθήσεις του ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος καθώς και αυτές που σχετίζονται με κινητικές διαταραχές και άνοια.
Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, στην ηλικία, στο φύλο, στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώνεται η συμπεριφορά και στον αποκλεισμό προβλημάτων υγείας. Τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή εκπαίδευση, τη διαχείριση του stress ή και με αγχολυτική αγωγή. Η τιμωρία δεν ενδείκνυται σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Η ούρηση και η αφόδευση μέσα στο σπίτι είναι ένα συχνό πρόβλημα συμπεριφοράς του σκύλου. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η ανεπαρκής εκπαίδευση, το μαρκάρισμα με το ούρο, οι διαταραχές άγχους (σύνδρομο αγχώδους αποχωρισμού και κροτοφοβία), η υποτακτική ούρηση, η ούρηση λόγω χαράς ή κατά τη διάρκεια χαιρετισμού και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με πολυουρία, συχνοουρία, ακράτεια ούρων, κινητικές διαταραχές και πόνο.
Τα ζώα με ανεπαρκή εκπαίδευση μπορεί να αφοδεύουν και να ουρούν σε ακατάλληλες περιοχές μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι πιο συχνό στα κουτάβια αλλά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.
Το μαρκάρισμα με ούρο γίνεται ώστε το ζώο να οριοθετήσει την περιοχή κυριαρχίας του και για να προσελκύσει θηλυκά ζώα σε οίστρο. Οι σκύλοι μπορεί να μαρκάρουν μέσα στο σπίτι ακόμη και αν έχουν εκπαιδευτεί σωστά. Ενήλικα ζώα στα οποία δεν έχει διενεργηθεί στείρωση μαρκάρουν συχνότερα.
Οι σκύλοι με σύνδρομο αγχώδους αποχωρισμού και κροτοφοβία μπορεί να ουρήσουν και να αφοδεύσουν σε ακατάλληλα σημεία όταν εκδηλώνουν επεισόδια άγχους. Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που λανθασμένα ερμηνεύουν αυτή τη συμπεριφορά ως εκδικητική.
Η ούρηση υποταγής εκδηλώνεται όταν το ζώο θέλει να εκφράσει την υποταγή του ή τις καλές του προθέσεις σε άλλα ζώα ή ανθρώπους.
Η ούρηση λόγω χαράς ή κατά τη διάρκεια χαιρετισμού εκδηλώνεται συχνά όταν ο ιδιοκτήτης επιστρέφει στο σπίτι ή όταν νέοι επισκέπτες εισέρχονται στο σπίτι.
Ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Ένα σωστό πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει τις συχνές βόλτες εκτός σπιτιού και την παρότρυνση του ζώου να αφοδεύει σε ένα κατάλληλο σημείο, τη συνεχή παρακολούθηση του ζώου όταν είναι ελεύθερο εντός σπιτιού και τον περιορισμό του όταν αφήνεται μόνο του στο σπίτι.
Η ούρηση και η αφόδευση λόγω άγχους αντιμετωπίζεται με την αντιμετώπιση του άγχους και όχι με την τιμωρία.
Η στείρωση των αρσενικών ζώων μειώνει την ένταση της ανώμαλης συμπεριφοράς κατά 70% και, συνήθως, εξαλείφει την ούρηση κατά τη διάρκεια του οίστρου στα θηλυκά. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί αγχολυτική αγωγή.
Φάρμακα που μειώνουν το άγχος ή αυξάνουν τον τόνο του σφικτήρα της ουρήθρας μπορεί να χρησιμοποιηθούν αν οι άλλες μέθοδοι αποτύχουν.
Η πρόγνωση είναι καλή για τα περισσότερα είδη διαταραχών με την προϋπόθεση πως θα γίνει η σωστή διάγνωση και θα εφαρμοστεί η σωστή θεραπεία.
Το μαρκάρισμα, συνήθως, εξασθενεί μέσα σε μήνες μετά τη στείρωση.
Η ούρηση υποταγής ή χαιρετισμού όταν επιμένει και μετά την ενηλικίωση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Η ούρηση και αφόδευση εντός σπιτιού που προκαλείται από διαταραχές άγχους είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς η πλήρης εξάλειψη του αγχώδους αποχωρισμού και της κροτοφοβίας είναι σπάνια.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Σεπτεμβρίου 2017]