«Πρόληψη των Κινδύνων στην Εργασία: Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση με τη συμμετοχή όλων»

Ελληνικό Αργυρούπολη

IMG_0005Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που συνδιοργάνωσε στις 30 Νοεμβρίου 2015 ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης με την PRO.EX. Ο.Ε. με θέμα «Πρόληψη των Κινδύνων στην Εργασία: Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση με τη συμμετοχή όλων» στην οποία παρευρέθησαν 298 προσκεκλημένοι.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, της ΠΟΕΟΤΑ, του Σ.Ε.Β, μέλη και εκπρόσωποι Υγιεινής & Ασφάλειας Δήμων Χαλκιδέων, Μάνδρας, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Ν. Ηρακλείου, Δάφνης-Υμηττού, Αρτέμιδος-Σπάτων, Ραφήνας-Πικερμίου, καθώς Τεχνικοί Ασφαλείας Αρχηγείου Στόλου, ΥΠΕΘΑ/ΓΕΝ.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κύριος Κωνσταντάτος Ιωάννης, στο χαιρετισμό του ανέδειξε το άγχος και το στρες ως αναδυόμενες αιτίες ατυχημάτων. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι είναι απαραίτητο να διαφυλάξει την Υγιεινή & Ασφάλεια των εργαζομένων.
Ο Διευθυντής της PRO.EX. κύριος Ψαθάς Γιώργος επικεντρώθηκε στην Ολιστική αντιμετώπιση της Ασφάλειας και ανέδειξε τα εργαλεία της Πρόληψης.
Ο Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α αφού παρουσίασε τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους της χώρας σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας, υποστήριξε την αναγκαιότητα της περαιτέρω βελτίωσης του θεσμού των υπηρεσιών Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας.
Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δια του εκπροσώπου του κυρίου Χριστοδούλου Αντώνη, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, επικεντρώθηκε στην σπουδαιότητα των θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανέπτυξε την ευθύνη του Εργοδότη και του Εργαζόμενου βάσει της Εθνικής Νομοθεσίας (Ν. 3850/2010) και παρουσίασε την Κοινοτική στρατηγική 2014-2020.
Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Συντονισμού Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, κυρία Τουφεκούλα Χρύσα, ανέδειξε το ρόλο του Σ.ΕΠ.Ε στην εφαρμογή της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Έδωσε έμφαση στην Οργάνωση, τη Στελέχωση καθώς και στο Ελεγκτικό έργο του Σ.ΕΠ.Ε.
Ο Ειδικός Σύμβουλος PRO.EX. Τέως Υποστράτηγος ΕΛΛΑΣ, κύριος Μούκας Γρηγόρης, προέβαλε την αναγκαιότητα της Ολιστικής αντιμετώπισης της Ασφάλειας δίνοντας έμφαση στη σχέση Security- Safety.
Ο Συνεργάτης PRO.EX. Ο.Ε. Υποστράτηγος Π.Σ. ε.α. – Νομικός, Ειδικός κύριος Διαμαντής Νικόλαος μίλησε για θέματα Εκτάκτων Αναγκών και Πολιτικής Προστασίας, παρουσίασε τι είναι το Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών, τι συμπεριλαμβάνει και πως λειτουργεί.
Η Διευθύντρια του ΚΕΠΕΚ Αθηνών κυρία Τσακτσίρα Χριστίνα, παρουσίασε την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία κατά την μεταφορά των αστικών απορριμμάτων, τι πρέπει να προσέχει ο εργαζόμενος πριν και κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων.
Ο Σύμβουλος PRO.EX. Ο.Ε Υγιεινολόγος Μsc – Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Δημόσιας Και Κοινοτικής Υγείας του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Ντελέζος Κωνσταντίνος ανέπτυξε τον ρόλο των Τεχνικών Ασφαλείας, τη Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου και τις Καλές Πρακτικές στους χώρους εργασίας.
Ο Συνεργάτης PRO.EX. Ο.Ε. Ειδικός Παθολόγος Τσαντάκης Γιώργος ανέπτυξε μεταξύ άλλων τι προκαλεί το στρες και πως διαχειριζόμαστε το άγχος, ποιες είναι οι επιπτώσεις και τα συμπτώματα από τη συμπεριφορά.
Τέλος ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Ιατρός κύριος Μηνόπουλος Κωνσταντίνος, ανέπτυξε:
1. Πως βρήκε η νέα Διοίκηση την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης
2. Ποιες βελτιώσεις έχουν γίνει
3. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι και πως θα υλοποιηθούν.
Την Ημερίδα συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κύριος Κρητικός Βασίλης με εξαιρετική επιτυχία.

[Δημοσιεύτηκε στον Παλμό της Γλυφάδας, 26 Δεκεμβρίου 2015]