Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Στους επιχειρηματίες επιστρέφει ο Δήμος τις παραλίες

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Ενα ιστορικό πισωγύρισμα που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του παραλιακού μετώπου αποφάσισε να κάνει η διοίκηση Κωνσταντέλλου, με απόφαση που έλαβε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Η μεγάλης σημασίας απόφαση της κυβέρνησης να αποδώσει κομμάτια του παραλιακού μετώπου στους Δήμους, μια ακόμα εν εξελίξει διαδικασία την οποία διαφήμισε ως μεγάλη επιτυχία της η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου, ακυρώνεται! Για την ακρίβεια, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αντί να αναλάβει τον καίριο ρόλο να σχεδιάσει προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος τη μορφή και τις λειτουργίες τριών μεγάλων παραλιακών εκτάσεων που χαρακτηρίζονται “φιλέτα”, δηλαδή του πρώην κάμπινγκ Βούλας, της Β’ πλαζ και της ανατολικής παραλίας στη Βάρκιζα, αποφάσισε να εκχωρήσει τα πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο είχε τον εξής τίτλο: “Έγκριση όρων πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δωρεά μελετών διαμόρφωσης τριών παραλιακών εκτάσεων στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης”. Με τα λόγια του δημάρχου, “θέλουμε την άποψη της αγοράς για το τι είναι συμβατό με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του παραλιακού μετώπου αλλά και τι είναι οικονομικά βιώσιμο”.
Με μια πολύ στενή προθεσμία 15 μόλις ημερών για να εκδηλώσουν την πρόθεση και 60 ημερών για να καταθέσουν τις μελέτες, καλούνται επιχειρηματικά σχήματα να δωρίσουν στον δήμο αρχιτεκτονικές μελέτες διαμόρφωσης των τριών παραλιών. Κατά τον δήμαρχο, αυτές οι μελέτες θα εγκριθούν ή θα τροποποιηθούν σε επί μέρους σημεία από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα τεθούν άμεσα προς υλοποίηση με έξοδα των ίδιων των επιχειρήσεων που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν τις νέες εγκαταστάσεις κατόπιν δημοπρασίας, δίνοντας ένα τίμημα στον Δήμο. Όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, “αν λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει, μπορεί τον Γενάρη (σ.σ. του 2018) να έχουμε ανάδοχο”. Είναι προφανές ότι έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές επαφές του Δήμου με επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη σχεδιάζουν τη διαχείριση των τριών παραλιών σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια “βιωσιμότητας”, οι οποίοι όλως τυχαίως θα αναδειχθούν και πλειοδότες του διαγωνισμού που θα γίνει.
Τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με όσα είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, την πρότεινε στον Δήμο η δικηγορική εταιρεία του Σπύρου Φλογαΐτη, η οποία με απευθείας ανάθεση ύψους 24.000 ευρώ, ανέλαβε τη νομική υποστήριξη του Δήμου για τη διαγωνιστική διαδικασία μίσθωσης των παραλιακών ακινήτων που του παραχώρησε η ΕΤΑΔ.

Υπάρχουν μελέτες

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τις δύο από τις παραλιακές εκτάσεις, την ανατολική παραλία της Βάρκιζας και τη Β’ πλαζ Βούλας, ο Δήμος διαθέτει έτοιμες και εγκεκριμένες μελέτες διαμόρφωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.
Πρόκειται για μελέτες που κληροδότησε στη σημερινή δημοτική αρχή η προηγούμενη διοίκηση του Σπύρου Πανά. Ειδικά η μελέτη διαμόρφωσης για την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, την οποία υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θωμά Δοξιάδη, διακρίνεται για τον φιλοπεριβαλλοντικό της χαρακτήρα, καθώς υπήρξε αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑΔ.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αποφάσισε όμως να διαγράψει με μια μονοκοντυλιά το υπάρχον αυτό υλικό, με το αιτιολογικό ότι “αποτυπώνει απόψεις αρχιτεκτόνων” και ότι βρίσκεται μακριά από τις σημερινές ανάγκες της αγοράς.

Αντιδράσεις

Τις ενστάσεις της εξέφρασε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας και τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λυδία Αργυροπούλου. Όπως τόνισε, η απλή αντιγραφή του πλαισίου προστασίας που αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα 254 του 2004 ειδικά για τη Βάρκιζα δεν επαρκεί, καθώς το διάταγμα περιέχει “απαράδεκτους όρους”. Κατά τη σύμβουλο, ο Δήμος θα έπρεπε να περιορίσει τις προβλεπόμενες χρήσεις στις παραλίες ώστε να θέσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Θάνος Ματόπουλος, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, ο οποίος πρότεινε να θέσει ο Δήμος αυστηρότερους περιορισμούς για τη σύνταξη των μελετών διαμόρφωσης. “Αν δώσεις στους επιχειρηματίες το ελεύθερο, θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες του Προεδρικού Διατάγματος 254 και θα πάρουμε μελέτες εκτρώματα”, τόνισε.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απαντώντας απέκρουσε αυτή την επιχειρηματολογία, τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος”, ενώ υπογράμμισε ότι “πρέπει να πάμε χωρίς προαπαιτούμενα για να μιλήσει η αγορά”.

Ιδεοληψίες

Στην ουσία η απόφαση της δημοτικής αρχής Κωνσταντέλλου να επιστρέψει το “μπαλάκι” του σχεδιασμού και της διαχείρισης των ακτών στην αγορά αντιγράφει το αποτυχημένο μοντέλο που ίσχυσε μέχρι τώρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Δήμος πλέον αποκτά το ρόλο του μεσάζοντα, στη θέση της ΕΤΑΔ ΑΕ που τον είχε μέχρι τώρα.
Η ιστορία της Β’ πλαζ Βούλας, που έμεινε κλειστή και παρατημένη για δεκαετίες συμπυκνώνει αυτή τη φιλοσοφία της αγοράς που ξαναζεσταίνεται σήμερα: Οι επιχειρηματίες πήραν από το Δημόσιο (την ΕΤΑΔ) το ελεύθερο να σχεδιάσουν, να οικοδομήσουν και να εκμεταλλευτούν την παραλία σύμφωνα με τις δικές τους ιεραρχήσεις, όμως τελικά αποδείχτηκε ότι το “business plan” δεν …έβγαινε. Έτσι αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αφήνοντας ένα δημόσιο αγαθό κλειστό και απρόσιτο για τους πολίτες και στο έλεος της φθοράς.
Ποιος εγγυάται ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί; Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για την πρωτοκαθεδρία της αγοράς στη ρύθμιση της οικονομίας με το κράτος να παρατηρεί αποστασιοποιημένο, ειδικά στην περίπτωση των ακτών έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει.
Το πέρασμα της διαχείρισης των πλαζ στους Δήμους ήταν μια άριστη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να θέσει τους δικούς της κανόνες βιωσιμότητας των ακτών, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής και αφαιρώντας το επιχειρηματικό κέρδος από το κάδρο των βασικών επιδιώξεων, ώστε να παρέχονται φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για όλους. Η διοίκηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προφανώς απορρίπτει τη φιλοσοφία αυτή και δεν αποκλείεται πλέον να δούμε εκ νέου κλειστές πλαζ, με κάγκελα και εισιτήρια εισόδου, εκτεταμένες μονάδες εστίασης και πρόσβαση για λίγους.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top