Υπογράφηκε η σύμβαση για την αλλαγή του Δημοτικού Φωτισμού Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

Τη σύμβαση για την αλλαγή του φωτισμού στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας υπέγραψε την Τετάρτη ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με τον εκπρόσωπο της ανάδοχης εταιρείας που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό.
Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να αποσβεστεί σχετικά σύντομα, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη που προηγήθηκε, η εξοικονόμηση πόρων από τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας θα φτάνει τις 550.000 ευρώ το χρόνο. Με άλλα λόγια, αν όλα κυλήσουν ομαλά και οι προβλέψεις αποδειχθούν ορθές, μέσα σε 3,5 χρόνια το κόστος αγοράς και εγκατάστασης των λαμπτήρων θα έχει αποσβεστεί από την οικονομία στο ρεύμα.
Παράλληλα, κατά τη δημοτική αρχή που ανέλαβε να συντάξει τη σχετική μελέτη, η ποιότητα του φωτισμού θα βελτιωθεί σημαντικά, με την τεχνολογία Led να διαμορφώνει ένα ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι τα νέα αυτά φωτιστικά σώματα θα μπορούν να δεχτούν σε δεύτερη φάση αισθητήρες για την ψηφιακή αποτύπωση και παρακολούθηση μιας σειράς από μεγέθη, όπως ατμοσφαιρικά δεδομένα, την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων, την κίνηση κ.ά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εγκατάσταση θα ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα (δηλ. τον Οκτώβριο) και “μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα στα κεντρικά σημεία του Δήμου”. Η σύμβαση ορίζει την προθεσμία παράδοσης του έργου σε 450 μέρες.

Διαφωνίες για το δάνειο

Πολιτική αντιπαράθεση πάντως έχει πυροδοτήσει ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση Κωνσταντέλλου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο. Η σύναψη δεκαετούς δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ήταν η μοναδική διαθέσιμη λύση, κι ας έχει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πλούσια αποθεματικά και ταμειακή ρευστότητα, λόγω περιορισμών που θέτει το δημόσιο λογιστικό σύστημα.
Τη θέση αυτή αμφισβήτησε έντονα ο δημοτικός σύμβουλος του Κύματος Ενωμένων Πολιτών, Σπύρος Βαλάτας, ο οποίος επανέφερε το θέμα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από ό,τι φαίνεται θα απασχολήσει κι άλλο το σώμα με αφορμή την ψήφιση του δημοτικού προϋπολογισμού για το 2018.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Σεπτεμβρίου 2017]