Οι ακτές στους Δήμους; Ένας χρόνος απραξίας

Aπό αύριο σε …αύριο αναβάλλεται η περίφημη απόδοση του παραλιακού μετώπου στους Δήμους. Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων η παραχώρηση της διαχείρισης των ακτών από την ΕΤΑΔ στην αυτοδιοίκηση και μέχρι σήμερα οι εκκρεμότητες είναι ατελείωτες. Οι συμβάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπογραφεί στο σύνολό τους, διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής δεν έχουν γίνει και οι Δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαρκώς αναμένουν στο ακουστικό τους. Έμειναν μόνο τα δελτία τύπου, οι φωτογραφίες και οι μεγαλόστομες δηλώσεις να θυμίζουν μια ωραία πρωτοβουλία που έμεινε στα χαρτιά.
Οι καθυστερήσεις αυτές φυσικά θα έχουν ως αποτέλεσμα να παραταθεί και άλλο η σημερινή κατάσταση την οποία λίγοι βρίσκουν ικανοποιητική. Οι Δήμαρχοι της περιοχής αποδίδουν την απραξία στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ΕΤΑΔ και τονίζουν ότι ασκούν καθημερινά πιέσεις ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

Ηταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραχωρήσει τις ακτές στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής στους Δήμους. Ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών φάνηκε να υλοποιείται, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, παραλιακά “φιλέτα” έφευγαν από τη στενή εποπτεία του κράτους (μέσω του ΕΟΤ και των διαδόχων του) για να περιέλθουν στον θεσμό που θεωρείται ο πλέον εγγύτερος στον πολίτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι πανηγυρικές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, οι δηλώσεις των τοπικών αρχόντων στα ΜΜΕ και οι αναμνηστικές φωτογραφίες έδωσαν τη θέση τους σε μια περίοδο γραφειοκρατικής προετοιμασίας, η οποία όμως έμελλε να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Για την ακρίβεια, σήμερα, ένα χρόνο μετά τις ανακοινώσεις, η διαδικασία απόδοσης των ακτών από την ΕΤΑΔ στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκεται σε …εκκρεμότητα.
Ο Δήμος Αλίμου έχει υπογράψει σύμβαση μόνο για το 1 από τα 4 παραλιακά τμήματα που προβλέπεται να του παραχωρηθούν (τον Ζέφυρο). Κατά τον δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη, η καθυστέρηση πλέον είναι τόση που ίσως να μην έχει πλέον νόημα η σύνταξη των συμβάσεων, καθώς η μία από τις ακτές, η Ακτή του Ήλιου, ήδη έχει δρομολογηθεί βάσει παλαιότερης συμφωνίας να αποδοθεί ως έχει στον Δήμο.
Ο Δήμος Γλυφάδας τηρεί “σιγή ασυρμάτου” ως προς την πρόοδο των συμβάσεων, αν και προ μηνών ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου είχε αναγγείλει ότι “υπογράφει εντός των ημερών”, χωρίς ποτέ να προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Οι εργασίες του Δήμου για τον ευπρεπισμό τμημάτων της παραλίας της Γλυφάδας έγιναν ανεξάρτητα από τις συνομιλίες με την ΕΤΑΔ, όμως το master plan που έχει ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, από τους πιο ωφελημένους της όλης παραχώρησης, δεν βρίσκεται σε καλύτερο σημείο. Ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή 1 σύμβασης από τις 6 εκτάσεις, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία διαδικασία παράδοσης – παραλαβής. Η δημοτική αρχή αισιοδοξεί ότι σύντομα θα έχει αποτέλεσμα, εξ ου και δρομολόγησε τη διαδικασία σύνταξης αρχιτεκτονικών μελετών εφαρμογής.
Οι δήμαρχοι αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ΕΤΑΔ. Όλοι τονίζουν ότι σχεδόν καθημερινά πιέζουν σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο την επίσπευση των διαδικασιών και ότι πλέον δεν είναι στο χέρι των δήμων η ολοκλήρωση της παραχώρησης. Ναι μεν είναι δυσχερής η σύνταξη των συμβάσεων που απαιτούν μια σειρά από τοπογραφικές αποτυπώσεις και σχολαστικές λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσιμα η τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Κάποιοι μιλούν ανοιχτά για σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις στην πολιτική ηγεσία που προκαλούν τις καθυστερήσεις. Το βέβαιο είναι ότι το αττικό παραλιακό μέτωπο, βαθιά πληγωμένο από την πρόσφατη μόλυνση, για χρόνια υφιστάμενο μια αλόγιστη εμπορική εκμετάλλευση, χρειάζεται μια επείγουσα επανεκκίνηση σε άλλη βάση. Τόσο το Δημόσιο (μέσω της ΕΤΑΔ) όσο και οι Δήμοι θα δώσουν δύσκολες “εξετάσεις” για το αν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του δημόσιου συμφέροντος.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2017]