Στοματική υγεία κατοικίδιων

Απόψεις

Oπως και ο άνθρωπος έτσι και οι τετράποδοι αντιμετωπίζουν ποικίλα οδοντικά προβλήματα, όπως π.χ. νεογιλά δόντια που δεν πέφτουν, ανωμαλία σύγκλισης γνάθου, συσσώρευση πέτρας και περιοδοντική νόσο. Η τερηδόνα εμφανίζεται στους σκύλους, αν και πολύ σπάνια, και είναι εξαιρετικά σπάνια στις γάτες.
Για να διατηρήσουμε τα δόντια τους σε καλή κατάσταση είναι απαραίτητος ο τακτικός οδοντικός έλεγχος από τον κτηνίατρο. Είναι επίσης σημαντικό να βάλουμε στην καθημερινή ρουτίνα τους ένα πρόγραμμα στοματικής φροντίδας ήδη από τη νεαρή ηλικία του ζώου.
Ένα πρόγραμμα τακτικής οδοντικής φροντίδας στο σπίτι θα διατηρήσει τα δόντια τους γερά και θα συμβάλει στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.
Το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια τους πιο υγιή και να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα. Εάν μυήσουμε το σκύλο μας σταδιακά στο βούρτσισμα των δοντιών, θα μάθει να το διασκεδάζει.
Όσο νωρίτερα αρχίσουμε την εκπαίδευση στο βούρτσισμα των δοντιών τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτούν οι τετράποδοι. Ξεκινήστε, όσο ακόμα είναι κουτάβι ή γατάκι – κι ας μην έχει αλλάξει δόντια.
Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για την γάτα μας εφόσον είναι σχετικά συνεργάσιμη. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα. Ακόμα και ένα απλό άπλωμα της ειδικής οδοντόκρεμας στα δόντια τους είναι καλύτερο από το τίποτα!
Όσο για επιθετικά ζώα, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να υποβάλουμε τα ίδια αλλά και τα χέρια μας σε αυτή τη δοκιμασία.
Θα χρειαστούμε:
• Οδοντόβουρτσα με μέτριες ή μαλακές τρίχες και κατάλληλο μέγεθος.
• Οδοντόκρεμα για κατοικίδια. Προσοχή μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ανθρώπους γιατί περιέχει φθόριο, που είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης. Η οδοντόκρεμα για ζώα δεν κάνει αφρό στο στόμα και βγαίνει σε γεύσεις που λατρεύουν οι τετράποδοι (βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι, δυόσμο).
• Λίγο νερό.
• Έναν ήσυχο χώρο χωρίς περισπασμούς.
• Υπομονή.
Θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε από την πρώτη φορά για να μην πάρει ο σκύλος στραβά το βούρτσισμα και για να παραμείνουμε ασφαλείς.
Φροντίζουμε η διάρκεια του βουρτσίσματος να είναι σύντομη. Από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα με δυο λεπτά το πολύ.
Καθορίζουμε συγκεκριμένη ώρα βουρτσίσματος, που θα βολεύει και τον τετράποδο και εμάς. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο.
Επαναλαμβάνουμε καθημερινά για μερικές μέρες μέχρι το ζωάκι μας να νιώσει άνετα.
Κάθε ζώο είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν ρυθμό που να ταιριάζει στο δικό μας.
Δεν παραλείπουμε να το επαινούμε.
Δίνουμε στο ζώο τη δυνατότητα να περιεργαστεί την οδοντόβουρτσα και να γλείψει λίγη οδοντόκρεμα από την επιφάνειά της ώστε να συνηθίσει το «περίεργο αντικείμενο».
Αυξάνουμε τη διάρκεια του βουρτσίσματος σταδιακά και σταματάμε αν το ζώο μας αντιδρά.
Βουρτσίζουμε τους κυνόδοντες, έπειτα τα πίσω δόντια και στο τέλος τους τομείς (μπροστινά μικρά δόντια).
Πόση οδοντόκρεμα : Εξαρτάται από το μέγεθος του στόματος του ζώου. Ενδεικτικά, αν πρόκειται για έναν σκύλο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, θα χρειαστεί να βάλουμε οδοντόκρεμα περίπου 3 φορές συνολικά (ποσότητα στο μέγεθος ενός μπιζελιού) ώστε να καλύψουμε το αριστερό, δεξί και μπροστινό μέρος του στόματος.

Γράφει η Δρ. Άλκηστις Παντοπούλου –
Κτηνίατρος στο Animal Medical Care 24h

Ν. Ζέρβα 56 & Ηρακλέους 14 (Γλυφάδα)
email: alk_pantopoulou@yahoo.gr, 215 515 9312 – 6945 32 50 96

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2017]