Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Γλυφάδα: Ένα τηλεφώνημα για «βόμβα» διέκοψε τη δίκη για τα οικόπεδα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • Πάνε για τις 14 Νοεμβρίου τα οικόπεδα

Ξεκίνησε κανονικά η δίκη για την υπόθεση της αγοράς των οικοπέδων Καρβελά στο Γ’ Τριμελές Κακουργιοδικείο Αθηνών. Μετά από πολλές διακοπές (από τις 6 Φεβρουαρίου) φθάσαμε στο πρωινό της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2017. Όλοι ήταν παρόντες. Μάρτυρες, κατήγοροι και κατηγορούμενοι και φυσικά οι δικηγόροι αυτών.
Πρώτος κατέθεσε ο κ. Αναστάσιος Γιαννακόπουλος και στη συνέχεια δέχτηκε τις ερωτήσεις των δικηγόρων που παρίσταντο ως πολιτική αγωγή των κατηγορουμένων. Οι ερωτήσεις κινήθηκαν γύρω από την πράξη της αγοράς, τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στη συνέχεια εστίασαν στο τίμημα της αγοράς. Ο κ. Γιαννακόπουλος θέλησε να συμβουλευτεί τα έγγραφά του που είχε προσκομίσει για να τα καταθέσει και κατά τη διάρκεια της δίκης στο προεδρείο όμως ο κ. Κούγιας, δικηγόρος υπεράσπισης μέρους των κατηγορουμένων επικαλέστηκε άρθρο που όριζε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Έτσι ζήτησε από το δικαστήριο να μην αφήσει τον κ. Γιαννακόπουλο να δει τα έγγραφά του ή να τα καταθέσει λέγοντας πως τέτοιες κινήσεις θα οδηγήσουν σε μια ατέρμονη δίκη και μια εκ νέου μελέτη των εγγράφων. Ο κ. Γιαννακόπουλος προσπάθησε έτσι να πει από μνήμης τα γεγονότα, όμως όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένες ημερομηνίες, τιμές και για το ποιοι απάρτιζαν τις επιτροπές και το δημοτικό συμβούλιο αδυνατούσε να θυμηθεί και παρέπεμπε με τις απαντήσεις του στα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων και στα υπομνήματα που είχαν ήδη κατατεθεί και υπήρχαν στο φάκελο.
Αν και έχει βουλευτική ασυλία, το όνομα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων δείχνοντας ότι μετείχε ενεργά τότε όντας δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Γλυφάδας.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων χρειάστηκε το προεδρείο να διακόψει για λίγα λεπτά τη δίκη, όταν οι ερωταπαντήσεις ξέφυγαν του θέματος προς εξέταση και για να μπορέσει να ηρεμήσει τους τόνους. Αυτή ήταν και η πρώτη διακοπή.
Μόλις ολοκληρώθηκε η κατάθεση του κ. Γιαννακόπουλου, κλήθηκε εντός αιθούσης ο Δημήτρης Καραπάνος. Ο κ. Καραπάνος ξεκίνησε την κατάθεσή του λέγοντας την ιδιότητά του και εξηγώντας τις προθέσεις του εξ αρχής. πιο συγκεκριμένα είπε ότι υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας την περίοδο 2007-2010. Ενδιάμεσα θήτευσε 119 ημέρες ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών και παραιτήθηκε από δική του πρωτοβουλία διαχωρίζοντας τη θέση του από την τότε Διοίκηση. «Προκαταβολικά να δηλώσω ότι λυπάμαι για τη σημερινή ημέρα. Θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους και να πω να μη με βλέπουν ως μάρτυρα κατηγορίας και προς εσάς (προεδρείο) να με βλέπουν ως μάρτυρα αληθείας», είπε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ήταν στον ΟΣΕ. Είχε μια θητεία με επιδόσεις Guinness. Εργάστηκε 32 χρόνια εκ των οποίων τα 25 στη Διοίκηση, πάντα με αιρετή ιδιότητα (και ομόφωνα). «Το στοιχείο που με διακρίνει είναι η αξιοπιστία. Αν άθελα μου βλάψω κάποιον θα ζητήσω συγνώμη», είπε και συνέχισε. «Ανέμενα ότι θα αποπεμφθώ από πολιτική αγωγή, καθώς έτσι ορίζει η νομοθεσία. Κάθε κανόνας όμως έχει και εξαιρέσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαι κι εγώ άμεσα θιγόμενος. Είναι χρήματα των δημοτών, είναι δικά μας». Στη συνέχεια ενημέρωσε πως έχει συντάξει ένα κείμενο στο οποίο αναφέρονται όλα τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. «Στηρίζεται στην αλήθεια και παραπέμπει σε δημόσια έγγραφα».
Εξήγησε τότε ο Πρόεδρος στον κ. Καραπάνο ότι ως μάρτυρας δεν μπορεί να το διαβάσει παρά μόνο να το συμβουλευτεί για τις ημερομηνίες και τα νούμερα. Ξεκίνησε τότε ο κ. Καραπάνος την κατάθεσή του πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή. (Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο «Παλμός» έχει στα φύλλα εκείνης της περιόδου καλύψει εκτενώς το θέμα της αγοράς των οικοπέδων και σας παραπέμπουμε σε αυτά για το ιστορικό).
Η κατάθεση του κ. Καραπάνου κράτησε αρκετή ώρα κι ενώ ο Πρόεδρος είχε εκ προοιμίου αναγγείλει ότι θα διακόψει το δικαστήριο κατά τις 12:15 για 20λεπτο διάλειμμα αυτό δεν έγινε εξαιτίας της ροής της έκθεσης των γεγονότων.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καραπάνος την κατάθεσή του, πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Εισαγγελέας κάνοντας μια ερώτηση. «Το ΣΟΕ όρισε 1511€/τμ και 1530€/τμ για τα οικόπεδα αντίστοιχα και το συμβούλιο πήρε απόφαση για να αγοράσει στα 1290 €/τμ.», είπε ο κ. Εισαγγελέας ρωτώντας την άποψη του κ. Καραπάνου. Τότε εκτενώς ανέπτυξε την άποψή του και τόνισε πως όλα ήταν προσχεδιασμένα, αναφέροντας νούμερα και αποφάσεις συγκεκριμένες.
Με τη μια αυτή ερώτηση αποφασίστηκε το δικαστήριο να κάνει την ολιγόλεπτο διακοπή – λόγω μεσημεριού – καθώς το ρολόι έδειχνε 12:50. Θα επέστρεφαν στην έδρα στις 13:30. Λίγα λεπτά όμως πέρασαν και από τα μεγάφωνα ακούστηκε «εκκενώστε το κτίριο, υπήρξε απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα». Τότε όλο το κτίριο εκκενώθηκε και αφού ελέγχθηκε οι πόρτες άνοιξαν ξανά στις 3 παρά. Το προεδρείο επέστρεψε στην έδρα και ανακοίνωσε την νέα ημερομηνία. «Στις 14 Νοεμβρίου κύριοι και κυρίες».
Εντύπωση προκάλεσε η εκκωφαντική σιωπή της πολιτικής αγωγής που είχε βάλει ο Δήμος. Επίσης, δε θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι μέλη της σημερινής διοίκησης του Δήμου απουσίαζαν χάνοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα για την πόλη.
Στις 14 Νοεμβρίου η συνέχεια.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Σεπτεμβρίου 2017]

Scroll to Top