Η διαχρονικά αφύλακτη Φυλή

Περιφέρεια Αττικής Στήλες

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Tα σκουπίδια είναι θησαυρός, σύμφωνα με την οικονομία της ανακύκλωσης. Το γεγονός αυτό έχουν αντιληφθεί εκτός από εργολάβους και επαγγελματίες του χώρου και τα …λούμπεν στοιχεία της κοινωνίας μας, που αδιάκοπα εισβάλλουν στη χωματερή της Φυλής για να αποσπάσουν υλικά προς βιοπορισμό. Το “λούμπεν” εδώ έχει και την κυριολεκτική του σημασία, μιας και η γερμανική λέξη που σημαίνει “κουρέλια” ταιριάζει απόλυτα στο σκηνικό του ΧΥΤΑ.
Δυστυχώς, οι εισβολές παρείσακτων στην εγκατάσταση της Φυλής δεν είναι ζήτημα διαφύλαξης της …δημόσιας περιουσίας των σκουπιδιών, κάθε άλλο. Τις περισσότερες φορές η ανεξέλεγκτη παρουσία άσχετων ατόμων που πλιατσικολογούν στους σωρούς με τα απορρίμματα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ αλλά και βέβαια για τους ίδιους. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό τραυματισμού εργαζομένου σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και οδήγησε με την απεργία των εργαζομένων σε κλείσιμο της χωματερής. Αναφέρει η απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων: “Έχουμε γίνει μάρτυρες την τελευταία εικοσαετία πολλών παρόμοιων συμβάντων, που οφείλονται στην παράνομη είσοδο ξένων ατόμων, η οποία παράνομη είσοδος εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των συναδέλφων μας, όσο και των ίδιων”. Και συμπληρώνει: “Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι η ύπαρξη των παρανόμων εισερχομένων ατόμων θέτει σε κίνδυνο και τις υποδομές του φορέα μας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του εργοταξίου και, άρα, στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή του λεκανοπεδίου”.
Το “έργο” είναι εδώ και χρόνια γνωστό. Τον Οκτώβριο του 2013 ο τότε Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, προειδοποίησε ότι θα βάλει λουκέτο επ’ αόριστον στον ΧΥΤΑ της Φυλής, ζητώντας αστυνομικά μέτρα περιφρούρησης της εγκατάστασης. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης τότε έκανε λόγο για οργανωμένα συμφέροντα: “Οι αθίγγανοι και οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται αιφνιδίως και με καταδρομικό τρόπο στον ΧΥΤΑ Φυλής μεταφέροντας μαζί τους και πλήθος αυτοσχέδιων μεταφορικών μέσων, καθοδηγούνται από σκοτεινούς κύκλους”.
Και τον Ιανουάριο του 2014, όμως το θέμα ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε ο ΕΔΣΝΑ, τα φαινόμενα εισβολών ήταν καθημερινά, ενώ μέσα σε ένα μόνο πρωινό εισήλθαν στον ΧΥΤΑ 16 άτομα, προκαλώντας την προσωρινή διακοπή των εργασιών, λόγω κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων. Όπως επισημαίνεται, εκφόβισαν και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, ενώ ο ΧΥΤΑ ξανάνοιξε ώρες αργότερα και μόνο ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας.
Το τελευταίο περιστατικό τραυματισμού εργαζομένου του ΕΔΣΝΑ απασχόλησε φυσικά τη νέα περιφερειακή αρχή. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα συνάντηση της περιφερειάρχη και προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Ρένας Δούρου, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Παρούσα ήταν και αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου Γ. Ζαχαρόπουλο.
Από την πλευρά της Περιφέρειας τέθηκε το θέμα της ενεργοποίησης της Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Αττικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις 6 Απριλίου 2015, αναφορικά με τη φύλαξη της ΟΕΔΑ Φυλής. Η περιφερειάρχης και οι εργαζόμενοι εξέθεσαν αναλυτικά στον υπουργό το μείζον θέμα ασφαλείας που δημιουργεί η παρουσία τρίτων προσώπων που εισέρχονται παράνομα στον χώρο της ΟΕΔΑ Φυλής. Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι το θέμα της ασφάλειας άπτεται της ανάγκης διαφύλαξης της αποστολής του ΕΔΣΝΑ και ο πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Ζαχαρόπουλος παρατήρησε ότι “ζητάμε να λυθεί το αυτονόητο”. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, ορίστηκε επίσκεψη του υπουργού στην ΟΕΔΑ Φυλής.

 

Υπάρχει σχέδιο για τα απορρίμματα;

Με μια ανακοίνωση που προκαλεί αρκετά ερωτήματα, η περιφερειακή αρχή Αττικής ανακοίνωσε ότι παρατείνει τις συμβάσεις για τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, με την απόφαση αυτή βγαίνουν “κερδισμένοι οι πολίτες και το περιβάλλον”.
Ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι διακηρυγμένος στόχος της περιφερειακής διοίκησης ήταν να κλείσει “το αίσχος της Φυλής”, μαθαίνουμε εσχάτως ότι στόχος του ΕΔΣΝΑ είναι “η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν το ΕΜΑ σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η ΕΕ” και παράλληλα, ότι “άμεσα” θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός “για τη δημοπράτηση των σχετικών έργων και υπηρεσιών για την επαύξηση δυναμικότητας και την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΜΑ”. Το εργοστάσιο δηλαδή θα μεγαλώσει, ομοίως και η εγκατάσταση της Φυλής.
Θυμίζουμε πάντως ότι προεκλογική δέσμευση της Ρένας Δούρου ήταν να μην εγκατασταθεί στον ΟΕΔΑ Φυλής δεύτερο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και βέβαια, “να εκπονηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ”.

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Ιανουαρίου 2016]