Εγγραφείτε στο Newsletter μας

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Αντιπαραθέσεις για τα σχολικά κυλικεία του Δήμου Γλυφάδας

Κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις των σχολικών κυλικείων έχουμε το ίδιο θέμα να αντιμετωπίσουμε. Αυτοί που έχουν τη διαχείριση των κυλικείων διαμαρτύρονται ότι δεν κερδίζουν και ότι αντιθέτως ζημιώνονται και άλλοι παραμονεύουν για να πάρουν αυτοί τα κυλικεία που μετά από λίγο καιρό θα επαναληφθεί η ίδια κατάσταση. Τελικά τι συμβαίνει; Είναι ζημιογόνα ή κερδοφόρα τα κυλικεία; Επιτελούν κοινωνικό έργο ή είναι καθαρά επιχειρήσεις; Οι απαντήσεις είναι δύσκολες και αν απαντηθούν θα πικράνουν πάρα πολλούς σχετικούς με το θέμα κυλικεία. Θα στεναχωρήσουν πολιτικά πρόσωπα, μικροεπαγγελματίες και όσους άλλους έχουν σχέση με το θέμα σχολείο.
Ο «ΠΑΛΜΟΣ» ρώτησε έναν έμπειρο με το θέμα αυτό που παλαιά είχε κυλικείο και η απάντηση ήταν αποστομωτική. «Τα κυλικεία έχουν κέρδος, διότι έχουν σταθερή πελατεία, έχουν ειδικές τιμές, προμηθεύονται τα είδη που πουλούν με μεγάλες εκπτώσεις και γενικώς έχουν πλεονεκτήματα που δεν έχει άλλο είδος επιχείρησης». Οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τα κυλικεία για ικανοποίηση αιτημάτων των ψηφοφόρων τους και για ψηφοθηρία. Και ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει και αυτός το μερτικό του στο θέμα αυτό. Επίσης, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός γιατί ο συμμετέχων δε σταματά μέχρι εκεί που αυτός νομίζει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά συνεχίζει; Γιατί πολλές φορές όπως μας καταγγέλλετε δίνουν αμοιβή σε άλλους για να αποχωρίσουν από τις διαδικασίες; Γιατί καταστρατηγώντας καθετί χρησιμοποιούν τα κυλικεία και αργίες και εορτές; Μπορεί να είναι σκληρά τα ερωτήματα αλλά δεν μπορεί ο κάθε γονέας να βλέπει αυτό το χάλι και αυτή την αντιπαράθεση που γίνεται πάνω στο χαρτζιλίκι του παιδιού του. Ευθύνη φέρουν όλοι και θα πρέπει όχι μόνο να δημοσιεύεται ο διαγωνισμός σε τοπική εφημερίδα για να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος και να κρίνει αν θα πρέπει να συμμετάσχει αλλά θα πρέπει κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού να παρευρίσκεται και άνθρωπος του ΣΔΟΕ για να ελέγχει τη διαδικασία.

Φέτος, η διαδικασία είχε μια τροπή που εξέθεσε πάρα πολλούς και έθεσε το θέμα των κυλικείων πάνω σε σωστές βάσεις. Όλα ήρθαν στο φως από τη στιγμή που η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γλυφάδας απέστειλε, όπως προβλέπεται από το Νόμο, μια περίληψη διακήρυξης για δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα της περιοχής, δηλαδή τον «ΠΑΛΜΟ». Στην περίληψη αυτή ανακοινωνόταν ότι έβγαιναν σε δημοπρασία τα κυλικεία των γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ του Δήμου. Έτσι στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη έφθασε στον «ΠΑΛΜΟ» το υπ’ αριθμ. 238/18.10.2017 έγγραφο – εντολή δημοσίευσης υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο αυτής Νίκο Παπάζογλου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας – όπως μαθεύτηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου – στο γραφείο του Δημάρχου είχαν συνάντηση οι άνθρωποι που διαχειρίζονται και σήμερα τα κυλικεία, ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Νατάσα Αργυροπούλου και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Νίκος Παπάζογλου. Εκεί όπως ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο, εκτέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των διαχειριστών των κυλικείων και συμφωνήθηκε να βρουν τη χρυσή τομή η οποία θα όριζε να γίνει ο διαγωνισμός χωρίς όμως να αποκλειστούν από τη διαδικασία όσοι έχουν οφειλές – δηλαδή μέρος και των υπαρχόντων διαχειριστών στα κυλικεία. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν το βράδυ της Δευτέρας και διά στόματος Δημάρχου, υπήρξε συναίνεση και όλοι έφυγαν ήσυχοι. Το πρωινό της Πέμπτης όμως, 19 Οκτωβρίου, η εντολή δημοσίευσης παρέμενε σε ισχύ και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Παπάζογλου δεν μετέβη σε άλλη ενέργεια για να ζητήσει την ματαίωση του διαγωνισμού. Έτσι υπήρξε παρέμβαση Δημάρχου το μεσημέρι της Πέμπτης και επί του πιεστηρίου – τη στιγμή που ο ΠΑΛΜΟΣ πήγαινε για τύπωμα – και με έγγραφό του προς τη Διευθύντρια της εφημερίδος ζήτησε «να μην προχωρήσετε στη δημοσίευση του διαγωνισμού καθώς ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση». Η εφημερίδα αναγκάστηκε να κάνει αναπροσαρμογή στη διάταξη της ύλης για να σταλεί για τύπωμα με τα νέα δεδομένα. Την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η διεύθυνση της εφημερίδος κοινοποίησε την επιστολή δημάρχου στον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής ενημερώνοντάς τον για τη μη δημοσίευση του Διαγωνισμού, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Γλυφάδας.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας, ο Νίκος Παπάζογλου έστειλε μια δισέλιδη επιστολή προς το Δήμαρχο της Γλυφάδας την οποία κοινοποίησε στους δημοτικούς συμβούλους, στα μέλη της σχολικής επιτροπής, στους διευθυντές των σχολείων κ.λ.π. Το πλήρες κείμενο το δημοσιεύουμε (βλ. κάτω).

Η επιστολή Παπάζογλου έφερε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας αφού δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν το σχολιασμό από την διοίκηση και την ενημέρωση από το Δήμαρχο πάνω στα φλέγοντα θέματα που έθιγε η επιστολή αυτή. Η διοίκηση από τη μεριά της είχε έρθει προετοιμασμένη. Είχε ετοιμάσει ένα τρισέλιδο ψήφισμα μέσα στο οποίο έκανε αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και στις προς ψήφιση προτάσεις. Ο Δήμαρχος χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά της ώρας για να εκθέσει το ιστορικό των γεγονότων και να καταλήξει στο ότι το ψήφισμα αυτό αποτελεί τη χρυσή συμβιβαστική λύση. Σε ερωτήματα που του τέθηκαν κατά πόσο θα ζητήσει να αποσυρθεί η επιστολή Παπάζογλου, η απάντηση που έδωσε ήταν πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε διάσταση απόψεων και γι’ αυτό έκρινε ότι έπρεπε να επέμβει. Μάλιστα εξήγησε πως αυτά μπορεί να συμβούν, αλλά δεν απέκρυψε ότι αν συνεχιστεί η διάσταση απόψεων θα προβεί σε ότι δυνατότητες του δίνονται. Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τις μελλοντικές του κινήσεις.
Υπήρξε πρόταση από δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης το θέμα να αποσυρθεί καθώς απουσίαζε για επαγγελματικούς λόγους ο Νίκος Παπάζογλου και η όλη συζήτηση δε θα μπορούσε να προσφέρει ισομερή διάλογο από τη στιγμή που γίνεται αναφορά πολλάκις στο όνομά του αλλά αδυνατεί να είναι παρών.
Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ο λόγος ήταν ότι – όπως περιγράφεται και στο ψήφισμα – έπρεπε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 να παραστούν ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Παιδείας ενώπιον της Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων.
Η μείζονα αντιπολίτευση κατηγόρησε τη διοίκηση ότι το ψήφισμα αυτό ρίχνει στάχτη στα μάτια των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από αυτή τη διαδικασία και ότι δε θα φέρει αποτέλεσμα. Αντιπροτάθηκε η απόσυρση του ψηφίσματος και η υιοθέτηση της πρότασης για παράσταση των επικεφαλής των συνδυασμών στην Επιτροπή της Παρασκευής ώστε σύσσωμοι να αγωνιστούν για τη μείωση των μισθωμάτων στα κυλικεία.
Κατά τη συζήτηση του θέματος δόθηκε η ευκαιρία στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τα σχολικά κυλικεία να μιλήσουν, να εκθέσουν τις αγωνίες τους, τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Παράλληλα τοποθετήθηκαν και μερικοί διευθυντές σχολείων που εξύμνησαν τους ανθρώπους που εργάζονται στα κυλικεία και τόνισαν πως η παρουσία τους είναι αναγκαία γιατί αποτελούν το μάτι του δασκάλου που βρίσκεται στην αίθουσα και κάνει μάθημα κ.λ.π.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μετά από δυόμισι ώρες. Ακούστηκε η άποψη των κυλικείων και απουσίαζε η άποψη της σχολικής επιτροπής καθώς ο Πρόεδρος της που είναι και δημοτικός σύμβουλος ήταν εκτός Ελλάδος για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι. Σχολιάστηκε δυσμενώς η απουσία οποιουδήποτε εκπροσώπου από την Σχολική Επιτροπή.
Τελικώς, το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία με 21 Υπέρ. Αναμένεται και συνέχεια καθώς η ταλαιπωρία των ανθρώπων δεν έχει τελειώσει και για το διαγωνισμό δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία δημοσίευσης.

Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ένα σάντουιτς που θα φάει ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διαλείμματος κρύβει πάρα πολλά. Κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες, ρουσφέτια, αντιπαραθέσεις επιχειρησιακές και άλλα πολλά που δε θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα σε σχολεία.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Οκτωβρίου 2017]

https://youtu.be/jAAjF7x1oOw?t=5m20s

Scroll to Top