Καταβληθέντα ποσά από το Δήμο Γλυφάδας για απαλλοτριώσεις και αγορές ακινήτων

Γλυφάδα

α) Από το 1980 μέχρι τέλος του 2009 είχαν περαιωθεί και εξοφληθεί 50 μεταβιβάσεις ακινήτων προς τον Δήμο Γλυφάδας, εκ των οποίων οι 43 έγιναν με την διαδικασία της δημόσιας μεταβίβασης (απαλλοτρίωση), και οι επτά με την ιδιωτικού τύπου αγορά (αγοραπωλησία με συμβόλαια).
β) Από τις 50 αυτές μεταβιβάσεις, μέχρι και το 2006 είχαν πραγματοποιηθεί 39.Εξ’ αυτών των 39,οι 13 έγιναν με τίμημα μικρότερο των 200 ευρώ ανά τ.μ. και σε άλλες 14 το τίμημα κυμάνθηκε μεταξύ 200 έως 500 ευρώ ανά τ.μ. Η μέγιστη τιμή μεταβίβασης πού καταβλήθηκε την περίοδο αυτή ήταν 700 ευρώ ανά τ.μ. και δόθηκε για αποζημίωση ενός οικοπέδου που διεμβολίσθηκε για να γίνει η διάνοιξη της οδού Κρήτης. Τονίζω ιδιαίτερα ότι μεταξύ των 14 οικοπέδων που αποζημιώθηκαν μεταξύ 200 έως 500 ευρώ, είναι και ένα οικόπεδο 1740 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο Ο.Τ 477 μαζί με το ένα από τα δύο επίδικα οικόπεδα και μάλιστα εφάπτονται μεταξύ τους. Καίτοι είναι εφαπτώμενα και στο ίδιο Ο.Τ το μεν επίδικο ο δήμος Γλυφάδας το αγόρασε με 1290 ευρώ ανά τ.μ. το δε άλλο άλλοτε ιδιοκτησίας Νάσσου το αγόρασε με μόλις 264 ευρώ ανά τ.μ. με το συμβόλαιο 1595/2001!! Η κατά 1036 ευρώ χρηματική διαφορά τιμών που προκύπτει είναι τεράστια και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανατίμηση των ακινήτων στην περιοχή και την αύξηση του πληθωρισμού μεταξύ των ετών 2001-2011, γεγονός που αποδεικνύει το υπέρογκο και εξωπραγματικό ύψος του προσυμφωνημένου τιμήματος.
γ) Κατά τα έτη 2007,2008 και 2009, οπότε και καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές μεταβίβασης ακινήτων στην κτηματαγορά, έγιναν 10 μεταβιβάσεις ακινήτων στο δήμο Γλυφάδας. Οι επτά από αυτές εξοφλήθηκαν με επτά διαφορετικές τιμές ως εξής: 500,550,630,673,700,800 και μία με 1080 ευρώ ανά τ.μ. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που κατέβαλε ο δήμος Γλυφάδας για απόκτηση ακινήτου και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης ζήτησης και έξαρσης τιμών στην αγορά. Ακόμη άλλες δύο μεταβιβάσεις πληρώθηκαν με 900 ευρώ ανά τ.μ. Η δέκατη και τελευταία εξ αυτών (υπ’αριθμ. 47 στο προαναφερθέν Νο 3 έγγραφο) αφορά απαλλοτριωτέο οικόπεδο για το οποίο ο δήμος δεν κατέβαλε την αποζημίωση στην νόμιμη προθεσμία. Οι ιδιοκτήτες πέτυχαν άρση απαλλοτρίωσης, προχώρησαν σε έκδοση οικοδομικής αδείας και έναρξη οικοδομικών εργασιών (εκσκαφές, μπετόν θεμελίωσης και σκελετού). Επειγόμενος καθυστερημένα ο δήμος να επανέλθει η παλιά κατάσταση και να διατηρηθεί ο χώρος πρασίνου ως προέβλεπε το πολεοδομικό σχέδιο Γλυφάδας, αλλά μη έχοντας κανένα ένδικο μέσο για να διαπραγματευτεί το τίμημα, υπέκυψε στον εκβιασμό των ιδιοκτητών (αδελφοί Ροϊνού) και σύρθηκε αναγκαστικά σε επαχθή συμβιβασμό καταβάλλοντας το ποσό των 5.945.328,57 ευρώ που απαίτησαν και επέβαλλαν οι ιδιοκτήτες από θέση ισχύος. Όμως στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της οικοπεδικής εκτάσεως των 4.019,83τ.μ. καθώς και οι μέχρι τότε δαπάνες ανέγερσης τού τεραστίου επί αυτής οικοδομήματος συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μελετών και έκδοσης οικοδομικής αδείας, όπως προκύπτει από έγγραφα του Δήμου και τα υπ’ αριθμ. 24116 και 24136/2008 σχετικά συμβόλαια.
Μερικοί εκ των κατηγορουμένων, προς υπεράσπισή τους, παραποιούν σκόπιμα την αλήθεια των πραγμάτων και ισχυρίζονται ψευδώς ότι το παραπάνω ποσό διατέθηκε αποκλειστικά και μόνο για την αγορά του οικοπέδου με προκύπτουσα τιμή αγοράς τα 1479 ευρώ ανά τ.μ., αποκρύπτοντας ότι κάλυψε και όλες τις παραπάνω δαπάνες, οπότε η αναλογούσα τιμή μεταβίβασης καθαρά του οικοπέδου είναι σαφώς πολύ μικρότερη και παραπλήσια των άλλων πού έγιναν οι προαναφερθείσες εννέα μεταβιβάσεις. Οι παραπάνω δέκα πραγματικές τιμές μεταβίβασης είναι οι υψηλότερες πού κατέβαλλε ο δήμος Γλυφάδας για απόκτηση ακινήτων, διότι κατεβλήθησαν σε περίοδο έξαρσης των τιμών της κτηματαγοράς. Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η τιμή των 1290 ευρώ ανά τ.μ. που αυθαίρετα και παρασκηνιακά προσυμφωνήθηκε και καταβλήθηκε για την μεταβίβαση των δύο επίδικων οικοπέδων και μάλιστα σε περίοδο έκδηλης κάμψης τιμών λόγω οικονομικής κρίσεως, είναι η υψηλότερη που κατέβαλλε μέχρι σήμερα ο δήμος Γλυφάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει και πάλι το εξωπραγματικό και υπέρογκο ύψος του καταβληθέντος τιμήματος.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Νοεμβρίου 2017]