Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Στο Περιστέρι αποκαλύφθηκε η γύμνια της αυτοδιοίκησης

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Του Γιώργου Λαουτάρη

Στήνονται οι διαγωνισμοί στους Δήμους; Ο καθένας έχει μια απάντηση το ερώτημα αυτό, αλλά μια… γκάφα του Δήμου Περιστερίου ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που οι περισσότεροι φοβούνταν: Ότι η διαφθορά στην αυτοδιοίκηση βρίσκει διάφορα απίθανα παράθυρα για να τρυπώσει.
Στις 2 Νοεμβρίου 2017 αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας από τον Δήμο Περιστερίου μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με τίτλο “Έγκριση μελέτης 49/2017 και κατάρτιση των όρων της Διακήρυξης του συνοπτικού διαγωνισμού για την προμήθεια αδρανών υλικών, προϋπολογισμού 39.998,68 ευρώ”. Ένα προσεκτικό μάτι εντόπισε κάποιες μέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου, μια παράδοξη προσθήκη στο κείμενο των όρων της διακήρυξης και αρκούσε μια κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πήρε χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας για να γίνει “πρώτο θέμα”.
Στα κριτήρια επιλογής των προμηθευτών που θα προτιμηθούν από τον Δήμο ξεχάστηκε μια φράση – οδηγία προς τον τελικό συντάκτη του εγγράφου, την οποία προσέθεσε κατά πάσα πιθανότητα εντός παρενθέσεως κάποιος πολιτικός ή υπηρεσιακός προϊστάμενος που είχε την τελική ευθύνη.
Στο κεφάλαιο λοιπόν “κριτήρια επιλογής” των προμηθευτών και την υποπαράγραφο με τίτλο “Τεχνική Ικανότητα και Επαγγελματική Ικανότητα” ζητείται από όσους θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό να προσκομίσουν έναν κατάλογο “συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων με την παρούσα σύμβαση προμηθειών που εκτελέσθηκαν την τελευταία τριετία”.
Το γεγονός όμως ότι η συγκεκριμένη είναι μια φωτογραφική διάταξη και ότι ο Δήμος είχε ήδη επιλέξει προμηθευτές, φαίνεται από την εντός παρενθέσεως φράση που ξεχάστηκε: “(Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το)”. Ο άγνωστος Κώστας προφανώς είχε τη λίστα των προμηθευτών και θα έπρεπε να ελέγξει αν ο όρος αυτός τους ταιριάζει.
Ο σάλος που δημιουργήθηκε ανάγκασε μέσα σε λίγες ώρες τον δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη να προβεί σε μια δήλωση, που δεν χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία: “Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Θα πέσουν καμπάνες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να παίξει με την ιστορία ενός υποδειγματικού Δήμου”. Στην πραγματικότητα η δήλωση αυτή δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας: Ο Δήμος είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα και βέβαια δεν επρόκειτο για λάθος ή fake news. Ίσως γι’ αυτό λίγα 24ωρα μετά, η δήλωση εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του δήμου Περιστερίου.
Η ιστορία γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έγινε αίτημα ανάκλησης της πράξης από τη Διαύγεια. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη, έκανε προσφυγή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών “για να ασκηθούν τα νόμιμα σε όσους αναλογούν ευθύνες”, όπως δήλωσε. Βέβαια, έγινε αργότερα γνωστό ότι ο Εισαγγελέας είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα.
Σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Ηρώ Ζερβάκη, που δημοσιοποίησε στα μέσα ενημέρωσης και σχετικά έγγραφα, η επίμαχη φράση υπήρχε ήδη στα εισηγητικά έγγραφα της Οικονομικής Επιτροπής πριν τη συνεδρίαση, τα οποία τελικά υπέγραψαν ως απόφαση οι σύμβουλοι και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Επομένως, το ενδεχόμενο της “προβοκάτσιας” την οποία κυνηγά να ξεσκεπάσει ο Ανδρέας Παχατουρίδης μάλλον δεν στέκει, εκτός αν εννοεί ως υπεύθυνα τα ίδια τα στελέχη του στην Οικονομική επιτροπή που πάντως οφείλουν πρώτα εξηγήσεις. Στο πνεύμα να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο απρόσεκτος “Κώστας”, ο δήμαρχος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Φυσικά η όλη αντίδραση του δημάρχου συνιστά έναν πρωτοφανή στρουθοκαμηλισμό. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης αρνείται να αναγνωρίσει το παγόβουνο που εμφανίστηκε μπροστά του και πιστεύει ότι αρκεί να καθαρίσει το τζάμι μπροστά του ώστε να το εξαφανίσει.
Η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφική διάταξη του Περιστερίου δεν είναι παρά ένα μόνο και μάλιστα μικρό δείγμα του κανόνα στην αυτοδιοίκηση. Ενός θεσμού που χειρίζεται κάθε χρόνο εκατομμύρια του δημόσιου χρήματος με τρόπο που στην πραγματικότητα δεν ελέγχεται.
Το υπερδραστήριο πάντως γραφείο Τύπου της ΚΕΔΕ και ο έχων άποψη επί παντός του επιστητού πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, δεν άρθρωσαν ούτε μία λέξη για το συμβάν. Προφανώς, η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ για απλοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους προς την αυτοδιοίκηση αδυνατίζει από περιστατικά όπως αυτά του Περιστερίου…

Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα

Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…
Πέρσι στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο δήμαρχος πήγε στον εισαγγελέα καταγγέλλοντας μια ομάδα εργολάβων ότι έστησε διαγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε προσυνεννόησή τους, ώστε να κρατήσουν την τιμή σε ψηλά επίπεδα. Τώρα άλλος εισαγγελέας εξετάζει την περίπτωση του Δήμου Περιστερίου, όπου στη διακήρυξη ενός διαγωνισμού ξεχάστηκε μια υποσημείωση που παραδέχεται πως υπάρχουν “ημέτεροι” και προτιμώμενοι προμηθευτές.
Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα και αυτό ίσως είναι το πλέον ανησυχητικό. Η ρεμούλα και η διαφθορά θεωρούνται ακόμα και σήμερα, σε καιρό βαθιάς οικονομικής κρίσης και δοκιμασίας για εκατομμύρια συμπολίτες μας, έννοιες συνυφασμένες με την τοπική εξουσία.
Εφόσον δεν μπορείς να έχεις έναν δικαστή πάνω από κάθε αιρετό, μόνη λύση είναι η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους εισηγητές και τους νομοθέτες της Διαύγειας που υπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Η κυοφορούμενη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή, της μεγαλύτερης δημοσιότητας, του ουσιαστικότερου ελέγχου των διοικήσεων, ώστε να μείνουν τέτοια περιστατικά οριστικά στο παρελθόν.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Νοεμβρίου 2017]

Scroll to Top