Περιφέρεια Αττικής: ΑΝΤΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ …ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Περιφέρεια Αττικής

Του Γιώργου Λαουτάρη

• Σικέ η συνεδρίαση για τις πλημμύρες

Ηταν μάλλον μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αυτή της Τρίτης 21 Νοεμβρίου. Η απαξίωση του κορυφαίου αυτού αυτοδιοικητικού οργάνου πλέον είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού και φυσικά ξεκινά από την κορυφή. Ενημέρωση, μηδέν. Πολιτική συζήτηση, μηδέν. Ουσία, μηδέν. Δημοκρατία, μηδέν.
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης “ενημέρωση – συζήτηση για το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Δυτική Αττική”, όπως ήταν φυσικό προσέλκυσε κατοίκους της πληγείσας περιοχής στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών, όπου και πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις. Το κλίμα ήταν εξ αρχής πυροδοτημένο, καθώς από τα έδρανα των πολιτών είχαν αναρτηθεί πανό διαμαρτυρίας και σποραδικά ακούγονταν συνθήματα.
Έχουν βέβαια σημειωθεί ξανά στο παρελθόν συνεδριάσεις με εντάσεις. Τον Δεκέμβριο του 2016 κάτοικοι της Φυλής ήταν έξαλλοι με την εισήγηση της διοίκησης Δούρου για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και κανείς σύμβουλος δεν αφέθηκε να μιλήσει ή να ψηφίσει από τα συνθήματα και τις φωνές. Τότε όμως, σε μια κίνηση που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως πραξικοπηματική, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σχινάς, ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε, αν και κανείς δεν το είχε αντιληφθεί! Στον αντίποδα, η τελευταία συνεδρίαση για τις πλημμύρες ήταν μάλλον προαποφασισμένο να μην ολοκληρωθεί.
Θα περίμενε κανείς για το μείζον αυτό θέμα, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και άφησε 21 νεκρούς πολίτες, να τοποθετηθεί η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, που άλλωστε έκανε αρκετές σχετικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης. Την εισήγηση αντιθέτως του θέματος έκανε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, δείχνοντας βίντεο από τις πλημμύρες και κάνοντας μια ακαδημαϊκή παρουσίαση του φαινομένου. Η Ρένα Δούρου, αντί να τοποθετηθεί, αποχώρησε από τη συνεδρίαση με τα πρώτα συνθήματα των κατοίκων.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου που ξεκίνησε την τοποθέτησή του μιλώντας για το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα: “Θεωρώ πως η κατάσταση αυτή στην Δυτική Αττική δημιουργήθηκε σωρευτικά και σε βάθος δεκαετιών, πως οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές και ασφαλώς οι όποιες τυχόν ευθύνες αφού διερευνηθούν θα πρέπει να αποδοθούν”, είπε συγκεκριμένα. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που διαχειρίστηκε την κρίση τόνισε ότι “παρά τα όποια προβλήματα υπήρξαν, όχι μόνο λειτούργησε υποδειγματικά, αλλά και εξαντλεί τα όποια ανθρωπινά ή μη όρια των δυνατοτήτων του, ενώ πρέπει να λύσει και προβλήματα που τέθηκαν για πρώτη φορά”.
Τόσο οι αοριστολογίες του καθηγητή γεωλογίας, όσο και αποφυγή κάθε αυτοκριτικής από τον αντιπεριφερειάρχη έγιναν δεκτά με οργή από το ακροατήριο. “Έργα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθαίνει η εργατιά”, φώναζαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι. “Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές” και “Πολύ καλά το ξέρουμε δεν φταίνε οι βροχές, φταίνε οι δικές σας οι πολιτικές”, ήταν ακόμη συνθήματα που ακούστηκαν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, αντί να δώσει το λόγο στους συγκεντρωμένους, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα, διέκοψε δύο φορές τη συνεδρίαση, μία για μερικά λεπτά και άλλη μία οριστικά.
Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. “Ήρθαν για να πυροδοτήσουν τη συνεδρίαση”, είπε για τους κατοίκους ο Θεόδωρος Σχινάς. Για να λάβει απάντηση από τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης: “Τη συνεδρίαση πυροδοτεί αυτό που έχετε κάνει. Ότι δολοφονήσατε 21 ανθρώπους”. Η φράση αυτή εξόργισε, όπως ήταν φυσικό τον πρόεδρο του σώματος που ζήτησε από τον σύμβουλο να ανακαλέσει. Και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης συμπλήρωσε: “Η πολιτική σας”.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι είχε ήδη αποφασίσει να διακόψει τη συνεδρίαση, όπως και τελικά έγινε.
Σε γραπτή του δήλωση, κάποιες ώρες μετά τα γεγονότα, ο Θεόδωρος Σχινάς επισήμανε:
“Σήμερα, αναγκάστηκα να διακόψω τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ο ίδιος συγκάλεσα, θέτοντας ως θέμα της, την ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τις πολύνεκρες πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, εξαιτίας της συμπεριφοράς πολιτών, που με υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα εμπόδιζαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είχε ξεκινήσει με παρέμβαση του καθηγητή Λέκκα και συνεχιζόταν με την ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου.
Το γεγονός ότι τα απαράδεκτα συνθήματα και χαρακτηρισμοί, που αναπαράγονταν συστηματικά από την έναρξη της συνεδρίασης από ορισμένους παριστάμενους πολίτες, και έτυχαν ουσιαστικά της συνηγορίας του εκπροσώπου της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ανάγκασε να διακόψω οριστικά, μετά από μια πρώτη ολιγόλεπτη διακοπή, τη συνεδρίαση, σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας κι ενώ η διαδικασία ανεύρεσης των αγνοούμενων είναι ακόμη σε εξέλιξη”.
Η μόνη σχετική τοποθέτηση της Ρένας Δούρου ήταν μια γραπτή ανακοίνωση κατά της Νέας Δημοκρατίας και των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το ζήτημα των πλημμυρών που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η περιφερειάρχης Αττικής στο κείμενο αυτό επί της ουσίας απαντά στις δηλώσεις Μητσοτάκη και Μπακογιάννη και επιτίθεται στη διοίκηση Σγουρού, ενώ για τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας υπάρχει μόλις μία αναφορά: “Η δική μας Διοίκηση ωριμάζει και προχωράει 197 έργα (152 ΠΕΕ & 45 Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ) συνολικού προϋπολογισμού 592.732.647,11 εκ. ευρώ”.
Για “αιφνίδια και αναιτιολόγητη διακοπή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου” έκανε λόγο με δική της ανακοίνωση η παράταξη του Γιάννη Σγουρού. Ο πρώην περιφερειάρχης ερωτηθείς για την ενέργεια αυτή έκανε λόγο για “ριψάσπιδες ακτιβιστές που όχι μόνο δεν αντέχουν στον διάλογο αλλά το βάζουν στα πόδια για να αποδράσουν από τις ευθύνες τους και όπου φύγει φύγει”.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η διακοπείσα συνεδρίαση της Τρίτης θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 3.30 μ.μ. με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Νοεμβρίου 2017]