Η άκομψη όψη της νομιμότητας στο Καβούρι

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

Eπί πολλά χρόνια “πρώτη μούρη” ήταν η αυθαιρεσία στο Καβούρι, στη μεγάλη ελεύθερη παραλία. Με καθυστερήσεις πολλών ετών και έχοντας αφήσει δυσθεώρητα χρέη προς τον Δήμο (περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ!) οι αυθαίρετες καντίνες της ντροπής πάνω στο κύμα γκρεμίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, ξεκινώντας μια νέα εποχή για τη δημοφιλή αυτή παραλία της Βουλιαγμένης.
Όμως οι κάτοικοι και επισκέπτες του Μεγάλου Καβουρίου υπέστησαν ένα σοκ μόλις αντίκρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου πάνω στην παραλία μεγάλες εκτάσεις κλεισμένες από λαμαρίνες. Εκεί πρόκειται να ανεγερθούν οι δύο νέες “καντίνες”, που στην πραγματικότητα είναι κανονικά εστιατόρια. Λίγα μέτρα μόλις μακρυά από τις παλιές θέσεις, σε μεγάλες επιφάνειες έχουν ήδη γίνει προεργασίες ώστε να τοποθετηθούν δύο μεγάλες πλάκες από μπετόν. Αυτά θα είναι τα υπόβαθρα για να ανεγερθούν οι νέες καντίνες με τα τραπεζοκαθίσματα που θα αναπτύξουν.
Καλώς ή κακώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι παράνομο. Το αντίθετο, η σημερινή δραστηριότητα στο Μεγάλο Καβούρι έχει την έγκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων:
• Του κεντρικού κράτους, αφού η διαμόρφωση αυτή είναι σύμφωνη με το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο.
• Της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που έδωσε το πράσινο φως στις αιτήσεις του Δήμου.
• Και βέβαια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που εξέδωσε τις νόμιμες άδειες.

Το χρονικό της μίσθωσης

Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας που έγινε τον Νοέμβριο του 2016, καθένα από τα δύο δημοτικά ακίνητα, τα οποία οι μειοδότες υποχρεώνονται να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα, θα έχει συνολικό εμβαδόν 124,50 τ.μ. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης για τα δύο ακίνητα ορίστηκε σε έξι έτη από την ημερομηνία αποπεράτωσης της κατασκευής, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα τρία έτη.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 16 Νοεμβρίου 2016 κατακύρωσε τη δημοπρασία για την μεν πρώτη καντίνα στην Νίνα Αρτάν του Βασιλείου, για τη δε δεύτερη στον Πέτρο Σκεπασιανό του Ευαγγέλου. Το ετήσιο μίσθωμα και για κάθε μία από τις δύο καντίνες ανέρχεται σε 60.000 ευρώ.
Με αιτήσεις τους προς τον Δήμο που έγιναν δεκτές, οι δύο μισθωτές τον Ιούλιο του 2017 συνέστησαν ετερόρρυθμες εταιρείες για την εκμετάλλευση των ακινήτων.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που υπέγραψαν οι μειοδότες με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, “κατά τη διάρκεια της κατασκευής και μέχρι τη λειτουργία του ακινήτου ο Μισθωτής θα καταβάλλει το 50% του μισθώματος που αναλογεί για την συγκεκριμένη περίοδο”.
Παρόλο που η περίοδος αυτή οριζόταν σε 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης (μετά την πάροδο της οποίας θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του μισθώματος), το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β έκανε δεκτά τα αιτήματα των μισθωτών για παράταση της περιόδου χάριτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 δεχόμενο ότι η κατασκευή των νέων καντινών καθυστέρησε “για λόγους ανωτέρας βίας (καθυστερήσεις από πλευράς δημοσίων υπηρεσιών)”.

Οι όροι της Αρχαιολογίας

Στις 13 Ιουλίου 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την ανέγερση καντινών στην παραλία Μεγάλο Καβούρι.
Η απόφαση της Διευθύντριας Τριανταφυλλιάς Κάττουλα, αναφέρει μεταξύ άλλων τους παρακάτω όρους:
1. Η πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος θα είναι 423,65 τ.μ. για κάθε μια καντίνα και ο αριθμός καθισμάτων 152.
2. Δεν θα πραγματοποιηθεί οιασδήποτε τροποποίηση, επέκταση ή προσθήκη (ομπρέλες, ανεμοφράκτες, υαλοπετάσματα, πέργκολες, ζαρντινιέρες κ.λπ.).
3. Η τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων επιτρέπεται μόνο στην σαφώς οριοθετημένη υπερυψωμένη μπετονένια διαμόρφωση (πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος), χωρίς καμία άλλη τροποποίηση του αριθμού (152 καθίσματα για κάθε καντίνα), της θέσης και της μορφής αυτών.
4. Ο χρωματισμός των τραπεζοκαθισμάτων θα είναι κοινός και στις δύο καντίνες δηλαδή, ξύλινα τραπέζια και ξύλινες καρέκλες (σε χρώμα ξύλου) με ύφασμα λευκό.
5. Θα τοποθετηθεί δάπεδο ενιαίου υλικού στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της καντίνας, ουδέτερου χρωματισμού κατά προτίμηση βιομηχανικό δάπεδο ή κεραμικά πλακίδια μεγάλων διαστάσεων. Η τελική επιλογή δαπέδου θα έχει την έγκριση της Υπηρεσίας μας.
6. Οι ιδιοκτήτες των καντινών θα μεριμνούν για την καλή γενική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου των καντινών και συγκεκριμένα, για την αποκομιδή και καθαριότητα (απορρίμματα και σκουπίδια) και την τακτοποίηση των υλικών τροφοδοσίας τους στις αποθήκες.
7. Η μη τήρηση των ανωτέρω όρων θα έχει ως συνέπεια την άρση της χορηγηθείσας έγκρισης.

Η άδεια δόμησης

Κατόπιν αυτών, εκδόθηκε και η άδεια δόμησης από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Η άδεια φέρει αριθμό 065/17 και εκδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017. Το συνολικό εμβαδόν δόμησης των δύο καντινών είναι 245,88 τ.μ., περίπου 123 τετραγωνικά η κάθε μία.

Η αίσθηση κορεσμού

Το σοκ των επισκεπτών από τον όγκο των νέων μαγαζιών εστίασης που θα λειτουργούν προφανώς από το ερχόμενο καλοκαίρι είναι δικαιολογημένο. Από τα συνολικά 56 στρέμματα του “οικοπέδου” στο Μεγάλο Καβούρι, αυτού του ανακαινισμένου το 2014 “αρχαιολογικού άλσους” όπως ονομάστηκε, το 1 σχεδόν στρέμμα θα είναι δομημένες επιφάνειες για τα δύο καταστήματα.
Υπήρχε άλλη επιλογή; Φυσικά. Η δημοτική αρχή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου απλώς δεν την προέκρινε.
Η επιλογή ήταν να μην εξαντληθούν προς τα πάνω οι δυνατότητες δόμησης και βέβαια η έκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Μια πραγματική καντίνα για την εξυπηρέτηση των λουομένων δεν χρειάζεται 125 τετραγωνικά, ούτε και τραπεζοκαθίσματα. Δεν χρειάζεται να είναι καν χτισμένη πάνω σε τσιμεντένιες πλάκες. Μια μίνιμαλ προσέγγιση για αναψυκτήρια με ξύλινες κατασκευές ίσως απέφερε λιγότερα από 60.000 ευρώ το χρόνο στα δημοτικά ταμεία, όμως θα διέσωζε την αισθητική της παραλίας.
Η δυνατότητα αυτή υπήρχε στο τραπέζι, όμως η δημοτική αρχή την απέρριψε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 16 Δεκεμβρίου 2017]