Πόσο κόστισαν τα… Χριστούγεννα στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης;

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη

Ημέρες γιορτής και χαράς είναι η περίοδος των Χριστουγέννων και κάθε τοπική κοινωνία περιμένει από τον Δήμο να δώσει τον ανάλογο βηματισμό. Ο στολισμός και εορταστικός φωτισμός του δημόσιου χώρου και οι δωρεάν για το κοινό εορταστικές εκδηλώσεις είναι στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ γι’ αυτές τις εβδομάδες των χειμερινών διακοπών για τα παιδιά. Όλα αυτά όμως κοστίζουν στο δημόσιο ταμείο και ο λογαριασμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος για περιόδους “ισχνών αγελάδων” για τα οικονομικά του κράτους.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φέτος εκταμίευσε πάνω από 150.000 ευρώ για την υπόθεση “Χριστούγεννα”!
Τη μερίδα του λέοντος πήρε η προμήθεια και τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου. Συνολικά η εταιρεία που μετά από διαγωνισμό ανέλαβε να προμηθεύσει τον Δήμο με φωτεινά στολίδια για τους δρόμους και τις πλατείες εισπράττει από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 137.696 ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται η τοποθέτηση, η αποξήλωση, η επισκευή αλλά και η αποθήκευση των στολιδιών. Θεωρητικά η προμήθεια αυτή γίνεται άπαξ και τα ίδια στολίδια χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια. Πάντως στη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος δεν αναφέρεται ο χρόνος ζωής των ειδών αυτών. Ο χρόνος θα δείξει πόσο πραγματικά κόστισαν.
Σχετικά “μαζεμένο” ήταν πάντως το κόστος των εκδηλώσεων, για τις οποίες η εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει οροφή στα έξοδα που μπορεί να κάνει ένας Δήμος. Σύμφωνα με τα εντάλματα πληρωμής που έχει ήδη εκδώσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής, έχουν δαπανηθεί συνολικά περίπου 14.000 ευρώ.
Αναλυτικά: Η συναυλία της Ζωής Παπαδοπούλου στον πεζόδρομο της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου, κατά τη βραδιά φωταγώγησης των χριστουγεννιάτικων δέντρων, κόστισε 2.356 ευρώ. Η παιδική θεατρική παράσταση “παράδοξα Χριστούγεννα” στοίχισε 558 ευρώ. Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Βούλας έλαβε για τη χορωδιακή συναυλία που έδωσε 2.852 ευρώ. Ο Γιώργος Κατσαρός για τη συναυλία που παραχώρησε στην αίθουσα “Ιωνία” αμείφθηκε με 3.100 ευρώ. Τέλος, η ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων κόστισε 5.332 ευρώ.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Ιανουαρίου 2018]