Συνέντευξη | Κωνσταντίνος Μηνόπουλος: «Με ενδιαφέρον για το παιδί»

Ο Υπεύθυνος Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αποκλειστικά στον «Παλμό»

Και οι εννέα παιδικοί σταθμοί λειτουργούν σαν ένας και ενιαίος παιδικός

Σήμερα λειτουργούν στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης 9 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί εκ των οποίων οι 5 είναι Βρεφονηπιακοί και οι 4 παιδικοί. Η αυξημένη ζήτηση και οι καταθέσεις των αιτήσεων έκαναν την δημοτική αρχή να δημιουργήσει ένα επιπλέον βρεφικό τμήμα από τις υπάρχουσες κτιριακές μονάδες, αναδιαρθρώνοντας την περσινή δομή των δημοτικών παιδικών σταθμών. Ο Υπεύθυνος Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΠΑΛΜΟ» εξηγεί πως λειτουργούν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου. Απαντά στις ερωτήσεις μας για το αν έχουν ελλείψεις. Μας αναλύει το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό πλάνο που διαμορφώνεται από την παιδαγωγική ομάδα έργου που πρώτη φορά δημιουργήθηκε το 2016. Ο ρόλος της οποίας είναι να συντονίζει τις κοινές δράσεις και εκδηλώσεις για όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Μας τόνισε πολλάκις ότι «οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν σαν να είναι ένας και ενιαίος σταθμός. Εφαρμόζονται κοινά παιδαγωγικά προγράμματα και κάθε χρόνο τα παιδιά δουλεύουν με τις εκπαιδευτικούς τους μια θεματική ενότητα μέσα από την οποία μαθαίνουν κάθε στοιχείο που την αφορά και στο τέλος της χρονιάς τα παρουσιάζουν στις εκδηλώσεις». Μίλησε με υπερηφάνεια για το έργο που συντελείται. Εξήρε τις προσπάθειες του εκπαιδευτικού και του διοικητικού προσωπικού, χωρίς το μεράκι των οποίων δε θα έβγαινε αυτό το αποτέλεσμα. Απέξω δεν αφήσαμε και τους επικείμενους στόχους. «Στοχεύουμε να αυξήσουμε τα βρεφικά τμήματα», μας είπε με βαρύ αίσθημα ευθύνης.
Η συνέντευξη αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα αν τη συγκρίνουμε με τις συνεντεύξεις που συνηθίζει να δίδει κάποιος αντιδήμαρχος, ή υπεύθυνος τομέων. Σε αυτή τη συνέντευξη μίλησαν και οι άνθρωποι που απαρτίζουν το διοικητικό προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών και οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν άριστη συνεργασία με τον Υπεύθυνο Παιδικής Μέριμνας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Κωνσταντίνο Μηνόπουλο, αλλά και με τη δημοτική αρχή. Η κ. Κατερίνα Κρητικού στη Γραμματειακή υποστήριξη και η κ. Σωτηρία Σκρέκου, Προϊσταμένη τμήματος.
Η συνάντηση μας είχε οριστεί μεσημεριανή ώρα στα γραφεία των παιδικών σταθμών του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης που βρίσκονται στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου, στο παλιό Δημαρχείο του Ελληνικού. Μετά τις πρώτες συστάσεις, η πρώτη ερώτηση βγήκε αβίαστα και η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως…

[Π]: Δύο άτομα; Βγαίνει η δουλειά;
Σ.Σ. & Κ.Κ.: Στις εγγραφές είναι πιο δύσκολα. Πολύ φόρτος.
Κ. Μηνόπουλος: Άμα είναι ικανά φθάνουν.

Απάντησε αμέσως ο Υπεύθυνος Παιδικής Μέριμνας και τα χαμόγελα γέμισαν την αίθουσα. Η απάντηση αυτή τις γέμισε με ικανοποίηση για την αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται σε καθημερινή βάση όμως σε όλους έγινε ταυτόχρονα αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολο μόνο με δύο άτομα να διεκπεραιώνεται ο όγκος της εργασίας στο διοικητικό τμήμα.

[Π]: Ο Δήμος ενοικιάζει για να έχει τις υποδομές;
Σ.Σ.: Όχι, είναι ιδιόκτητα.

[Π]: Από το ανθρώπινο δυναμικό; Εποχιακό, μόνιμο προσωπικό είναι επαρκές ή λειτουργούν με το καλύτερο δυνατό που μπορούν;
Σ.Σ.: Φροντίζουμε πάντα τα παιδιά που θα γραφτούν να υπάρχει και το αντίστοιχο προσωπικό / δυναμικό. Θα σας δώσω όμως ένα παράδειγμα. Εγώ και ο κύριος Μηνόπουλος κάνουμε έναν προγραμματισμό προς το τέλος της σχολικής χρονιάς για το που θα πάει το προσωπικό. Την 1η του Σεπτέμβρη όμως υπήρξαν δύο παραιτήσεις και αργότερα υπήρξαν δύο νηπιαγωγοί που έμειναν έγκυες. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που αλλάζουν τον προγραμματισμό. Βεβαίως δε ρίχνουμε φταίξιμο σε κανέναν. Οι κοπέλες που παραιτήθηκαν ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μονιμοποιήθηκαν σε κάποιον άλλο Δήμο. Όπως επίσης και οι γυναίκες που είναι σε παραγωγική φάση – και οι περισσότερες είναι μικρές – βρέθηκαν εγκυμονούσες. Ευχάριστα πράγματα που όμως αλλάζουν τον προγραμματισμό. Πάντα προσπαθούσαμε να μη βάζουμε παραπάνω παιδιά σε σχέση με το δυναμικό, βάσει κανονισμού, πάντα μέσα στα πλαίσια είμαστε.

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης επιτελεί ένα έργο πρωτοποριακό γιατί θεωρεί ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν αποτελούν χώρους όπου οι γονείς αφήνουν τα παιδιά για να τα ξαναπάρουν όταν τελειώσουν την εργασία τους αλλά χώρους όπου εμείς πρέπει να αναπτύξουμε ολόπλευρα την ψυχοκινητική και πνευματική τους υπόσταση.

[Π]: Υπάρχει ανάγκη επιπλέον προσωπικού για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και παραπάνω αιτήσεις ή η δυναμικότητα των κτιριακών υποδομών έχει κορεστεί;
Σ.Σ.: Πάντα υπάρχει. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης από άποψη κτιριακής υποδομής είναι άψογος. Και οι χώροι είναι επαρκείς σε σχέση με άλλους παιδικούς σταθμούς που έχω επισκεφτεί και δει, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Να δούμε βέβαια τι θα γίνει με το καινούργιο ΦΕΚ που εξέδωσε η Υπουργός κ. Φωτίου με το οποίο ζητά νέες αδειοδοτήσεις των παιδικών σταθμών μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

[Π]: Όσον αφορά την εκπαιδευτική πλευρά, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκμάθησης ή υπάρχει κάτι στο οποίο πρωτοπορεί ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης;
Σ.Σ.: Έχει ξεκινήσει μια ομάδα έργου. Επικεφαλής είμαι εγώ και τα μέλη είναι κάποιες προϊσταμένες και κάποιες από το παιδαγωγικό προσωπικό. Έχουμε αποφασίσει ως διοίκηση ότι γίνεται στους παιδικούς σταθμούς να είναι σε κοινή δράση γιατί παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Αν ο μπαμπάς του Α’ παιδικού σταθμού συναντηθεί με τον μπαμπά του Β’, στη συζήτηση που θα κάνουν θα υπάρξει σύγκριση των δραστηριοτήτων κι έτσι αποφασίσαμε όλοι οι παιδικοί συντονισμένα να πηγαίνουν στο ίδιο θέατρο, στην ίδια εκδρομή στα ίδια προγράμματα. Γίνεται ο συντονισμός κεντρικά. Δεν επεμβαίνουμε όμως στο παιδαγωγικό έργο των νηπιαγωγών και στις θεματικές τους προσεγγίσεις. Ενημερώνονται οι γονείς για όλες τις θεματικές ενότητες.

Συμπληρώνοντας το τι συντελείται σε καθημερινή βάση στο διοικητικό τμήμα των παιδικών σταθμών η κ. Κατερίνα Κρητικού μας εξηγεί πως τα πάντα περνούν από εκεί. Οργανωτική υποδομή, καταχωρήσεις, αιτήσεις, ΕΣΠΑ, μητρώα, άδειες προσωπικού, γραφειοκρατική δουλειά, το διοικητικό έργο. Τους ιδιωτικούς σταθμούς, δημιουργία σταθμού, αναθεώρηση άδειας. Λέξεις που όμως κρύβουν από πίσω πολλές ώρες εργασίας. Η κ. Κρητικού βέβαια είχε γνωρίσει τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου χρόνια πριν όντας μαμά. «Κάποτε τους είχα γνωρίσει σα μαμά. Το τι έργο κάνανε τότε με το τι έργο κάνουνε σήμερα δεν έχει καμία σχέση. Δεν το βλέπω σαν εργαζόμενη γιατί το έχω δει και απέξω. Είναι σημαντικό να έχεις δει αυτές τις βαθμίδες και την πρόοδο», μας αναφέρει.

Μερικοί στην Ελλάδα εκτιμούν ότι καθετί που είναι δωρεάν είναι και δεδομένο και δεν είναι ποιοτικό. Σε εμάς είναι το αντίστροφο.

[Π]: Κύριε Μηνόπουλε, ακούσαμε μέχρι τώρα ότι έχει να κάνει με το διοικητικό τμήμα. Ποια είναι η δική σας οπτική και η πολιτική βούληση σε αυτό που ονομάζεται δημοτικοί παιδικοί σταθμοί;
Κωνσταντίνος Μηνόπουλος: Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης επιτελεί ένα έργο πρωτοποριακό γιατί θεωρεί ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν αποτελούν χώρους όπου οι γονείς αφήνουν τα παιδιά για να τα ξαναπάρουν όταν τελειώσουν την εργασία τους αλλά χώρους όπου εμείς πρέπει να αναπτύξουμε ολόπλευρα την ψυχοκινητική και πνευματική τους υπόσταση ώστε αύριο να μπορούν να ενταχθούν σε ένα μαθησιακό περιβάλλον. Εμείς λειτουργούμε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους σε ένα μαθησιακό περιβάλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό πως γίνεται; Υπάρχει μια άψογη συνεργασία επειδή λειτουργούμε με μια ομάδα έργου η οποία αποτελείται από παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών και έχουμε φροντίσει να εκφράζονται όλες οι απόψεις και όλες οι ηλικίες και αυτή η ομάδα προσανατολίζεται στο να έχει ένα ευέλικτο παιδαγωγικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά να μπορούν να εκφράζουν τις ιδέες τους και τα συναισθήματά τους είτε με χορό, είτε με θέατρο, είτε με παιχνίδι, είτε με ζωγραφική. Στη διαμάχη που υπάρχει που φωνάζουν οι νηπιαγωγοί ότι πρέπει από 4 ετών και πέρα να πάνε στα νηπιαγωγεία, στη δημόσια εκπαίδευση, για εμάς δεν είναι γιατί επιτελείται ένα έργο το οποίο δίνει στο παιδί όλα αυτά τα ερεθίσματα για να αναπτυχθεί σε αυτό το περιβάλλον.
Έτσι κάθε χρόνο βάζουμε ένα εργασιακό πλαίσιο, στο οποίο λειτουργούν όλοι οι παιδικοί σταθμοί σαν να είναι ένας και ενιαίος. Το βασικό πρόγραμμα το κάνουν όλοι οι σταθμοί. Πέρσι αυτή ήταν η παράδοση. Κάθε σταθμός είχε και από ένα διαμέρισμα της Ελλάδος. Σε όλη την χρονιά έκαναν εργασίες πάνω σε αυτό και στο τέλος η κεντρική εκδήλωση ήταν με αυτό το θέμα. Παραδοσιακοί χοροί και δρώμενα από το συγκεκριμένο διαμέρισμα, ενώ συνδέσαμε και τον αντίστοιχο πολιτιστικό σύλλογο με τον αντίστοιχο παιδικό / διαμέρισμα. Πόντιοι, Κρήτες, Ηπειρώτες κλπ. Υπήρχαν και κιόσκια με παραδοσιακά προϊόντα και φαγητά από κάθε περιοχή. Φέτος το πρόγραμμα λέει «παίζω παραμύθια». Τα ίδια τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και όλη αυτή η δράση στο τέλος θα αποτυπωθεί στο χαρτί για να έχουν το δικό τους βιβλίο. Ζουν το παραμύθι σε όλη του την εξέλιξη. Κάθε χρονιά μπαίνει μια θεματική ενότητα την οποία ακολουθούν, πλαισιωμένη όπως περιγράψαμε και προ ολίγου.
Το πρόβλημά μας είναι από την πολιτεία. Οι παιδικοί μας σταθμοί δεν έχουν τροφεία – δηλαδή οι γονείς δεν πληρώνουν τίποτα ανεξαρτήτου εισοδήματος – και έχουμε πρόβλημα.

[Π]: Αυτό δε δημιουργεί μια συσσώρευση των αιτήσεων;
Κ.Μ.: Όλοι έρχονται. Ακόμη και γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Επειδή το επίπεδό των δημοτικών παιδικών μας σταθμών είναι υψηλό και γίνεται δουλειά καλή, προτιμούν να έρθουν σε εμάς. Υπάρχει και συνεργασία με τους γονείς.

[Π]: Το προσωπικό επαρκεί;
Κ.Μ.: Το προσωπικό έτσι κι αλλιώς δεν επαρκεί. Και δεν επαρκεί και στις ειδικότητες καθαριότητας, μαγείρους, βοηθούς αλλά είναι τυχερός ο Δήμος που έχει παιδαγωγούς που αγαπούν τη δουλειά τους και υπερβάλλουν τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα βέβαια τους δικαιώνει.
Γνωρίζετε ότι με τα ΕΣΠΑ δεν επιτρέπεται να πληρώσουμε τους βρεφονηπιοκόμους επειδή δεν αντιστοιχούν στα χρήματα αυτά. Η κυβέρνηση κάνοντας μια πολιτική του «παίρνω το voucher και πάω όπου θέλω» άλλαξε τα δεδομένα. Δηλαδή, παλιά έβγαινε ονομαστικά το voucher και για συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Τώρα μπορεί καθείς να πάει όπου θέλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βρούμε τους γονείς και να τους υπενθυμίσουμε τα voucher γιατί σου λένε «αφού θα με πάρει και χωρίς τροφεία γιατί να πάρω και το ΕΣΠΑ ενώ το δικαιούμαι». Και έτσι το κυνηγάμε εμείς γιατί μετά δε θα μπορούμε να πληρώσουμε το προσωπικό ιδίοις πόροις του Δήμου.
Μερικοί στην Ελλάδα εκτιμούν ότι καθετί που είναι δωρεάν είναι και δεδομένο και δεν είναι ποιοτικό. Σε εμάς είναι το αντίστροφο. Ο Δήμος σε εμάς θέλει να πληρώσει όμως δεν τον αφήνει η κυβέρνηση και αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε μια τροπολογία που πρέπει να περάσει. Οι υπόλοιποι Δήμοι έχουν τροφεία και μπορούν να τα καλύψουν τα έξοδα.

Είμαστε οι μοναδικοί που δεν έχουμε τροφεία και έχουμε κάνει ανάπλαση στους αύλειους χώρους των παιδικών σταθμών

[Π]: Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τους παιδικούς του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης όπως λέτε.
Κ.Μ.: Η ουσία είναι ότι γίνεται ποιοτική δουλειά και θέλουμε να φτιάξουμε και άλλα βρεφικά τμήματα. Φέτος αφήσαμε 50 βρέφη απέξω, τα νήπια τα πήραμε σχεδόν όλα. Αν μπορέσουμε να κάνουμε δύο ακόμη βρεφικά τμήματα θα είναι καλό.
Γίνεται και η μάχη από 4 χρονών να τα πηγαίνουν σε υποδομές που δεν υπάρχουν και πιθανόν να επιστρατεύσουν και κτίρια δικά μας για να τα κάνουν νηπιαγωγεία. Δεν ξέρω πως θα το κάνουν. Εμείς πάντως λειτουργούμε σε αυτό το επίπεδο και θέλουν να έρθουν και από όμορους δήμους. Χαρακτηριστικό ότι βρεφονηπιοκόμοι που δουλεύουν σε άλλους δήμους θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους εδώ, αντί να τα πάρουν στο Δήμο τους. Κάθε χρόνο έχουμε αλματώδη πορεία με γεωμετρική πρόοδο. Ταβάνι δεν έχουμε αρκεί να έχουμε και τη βοήθεια της πολιτείας.

[Π]: Υπάρχει κάποια ανάγκη που επείγει;
Κ.Μ.: Δυο – τρία σχολικά αυτοκίνητα θα θέλαμε για να μεταφέρουμε τα παιδιά και σε άλλες εκδηλώσεις. Και να μας δοθεί και η δυνατότητα να διαφημιστούμε.

Η συζήτηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Τη σκυτάλη πήρε η ιστορική αναδρομή στις δράσεις που έγιναν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου τόσο τη σχολική χρονιά που διανύουμε όσο και τις παλαιότερες χρονιές. Η ποιοτική δουλειά που κάνει η παιδαγωγική ομάδα έργου έκανε το πρόσωπο και των τριών συνεντευξιαζόμενων να λάμπει από χαρά. Σειρά είχαν οι καθιερωμένες φωτογραφίες.
Ο κ. Μηνόπουλος πλαισιωμένος από την Σωτηρία Σκρέκου και την Κατερίνα Κρητικού χαμογελά στο φακό του «Παλμού» και στο φόντο διακρίνουμε μια ιδιαίτερα ζωντανή και χρωματιστή ζωγραφιά.
Τι είναι αυτό; Ρωτάμε. «Το νέο λογότυπο των παιδικών σταθμών του Δήμου μας σχεδιασμένο από τα ίδια τα παιδιά».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 14 Απριλίου 2018]