Ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπή σκηνικού στις εκλογές ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Γλυφάδας

Γλυφάδα

Απομάκρυνση Τζούβελη και Παπάζογλου από την διεκδίκηση της Προεδρίας

Νέος και μόνος υποψήφιος Πρόεδρος ο Παναγιώτης Σκαλτσάς

Της Έφης Φιλιπποπούλου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στη Γλυφάδα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησε και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Τοπικής, ξεκίνησαν και οι αντιπαραθέσεις που δεν περιορίστηκαν στα όρια της Τοπικής Οργάνωσης αλλά επεκτάθηκαν στην παράταξη του νυν Δημάρχου και έφθασαν μέχρι και σε παρέμβαση Βουλευτών. Με κορύφωση τα γεγονότα της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018 που με απόφαση Προέδρου του κόμματος, η ΚΕΦΕ ζήτησε την παραίτηση και των δύο υποψηφίων Προέδρων, του Γιάννη Τζούβελη και του Νίκου Παπάζογλου καθώς και όλων των υποψηφίων μελών που είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι. Και οι δύο υποψήφιοι δε δέχτηκαν να παραιτηθούν από μόνοι τους γιατί θα ήταν ανακολουθία προς τους ανθρώπους που τους στηρίζουν αλλά αναμένουν την νέα απόφαση της Κ.Ε.Φ.Ε που θα τους “παραιτήσει” (προς ώρας δεν έχει εκδοθεί).

Ακέφαλη η Τοπική;

Ακέφαλη δε θα μείνει η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση που δόθηκε από το κόμμα ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Μαΐου. Κλήθηκαν και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι και τους ανακοινώθηκε κατόπιν συζήτησης με τους κ.κ. Νέζη και Αυγενάκη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι ίδιοι αλλά και όσοι είναι υποψήφιοι στους συνδυασμούς τους και είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι και στη θέση του Προέδρου υποψήφιος θα κατέβει ο Παναγιώτης Σκαλτσάς. Και τα δύο μέρη δεν δέχτηκαν αμέσως την πρόταση, προσπάθησαν να συζητήσουν τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Όμως και οι προηγούμενες προσπάθειες με αντιπροτάσεις άλλων προσώπων δεν απέβησαν καρποφόρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή το πρωί (6/5) κάλεσαν στο τραπέζι του διαλόγου, σε καφετέρια στην Άνω Γλυφάδα τους δύο υποψηφίους, ο Γλυφαδιώτης Βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Παράλληλα, έντονες  προσπάθειες για συναίνεση είχαν αναπτύξει εδώ και πολλές ημέρες τόσο ο π. Αντιδήμαρχος Γιώργος Αγγελόπουλος, όσο και ο Αντιδήμαρχος Αιμίλιος Βουγιουκλάκης (ο οποίος είναι και μέλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ) προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ο διχασμός της τοπικής αλλά και της δημοτικής παράταξης που διοικεί το Δήμο Γλυφάδας.

«Μούδιασμα» στους υποψηφίους

Μπορεί να αναμένουν την απόφαση της Κ.Ε.Φ.Ε. οι δύο υποψήφιοι για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους όμως δεν παύει να επικρατεί ένα μούδιασμα. Το προηγούμενο διάστημα στον αγώνα των εγγραφών υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και από τις δύο μεριές, κάτι που δε σταμάτησε παρά μόνο με τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής μελών στις 5 Μαΐου.

Ερωτηματικά προκάλεσε στις δύο υποψηφιότητες η απόφαση του κόμματος το απόγευμα της Δευτέρας αφού είχε κλείσει η δυνατότητα εγγραφής μελών και δε δόθηκε λύση νωρίτερα όσο ακόμη ήταν καιρός για οπισθοχωρήσεις.

Δημοκρατικό άνοιγμα με δημοκρατικές διαδικασίες;

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί στα μέλη του κόμματος ο τρόπος με τον οποίο η ΚΕΦΕ έδωσε τη λύση. Η Ν.Δ. προσπαθεί με τις εσωκομματικές της εκλογικές διαδικασίες να προβάλει και να ενισχύσει τη δημοκρατία μέσα από την οποία όποιος επιθυμεί μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να αναδειχτεί κατόπιν προτίμησης των μελών σε θέσεις ευθύνης του κόμματος. Το να είναι πλέον του ενός οι υποψήφιοι, ενισχύει την δημοκρατική διαδικασία αφού δίδει τη δυνατότητα επιλογής στους ψηφοφόρους. Σε αντίθεση με την μοναδική πρόταση που δε δίνει επιλογή μεταξύ προσώπων παρά μόνο την εναλλακτική της αποχής ή του λευκού σε περίπτωση αντίθετης προτίμησης.

Βέβαια, ο σχολιασμός αυτός δεν απευθύνεται στο πρόσωπο του Παναγιώτη Σκαλτσά που και παλαιότερα είχε υπάρξει Πρόεδρος της Τ.Ο. Ν.Δ. Γλυφάδας αλλά απευθύνεται στον τρόπο που επιλέγει το κόμμα να διεξάγει τις εσωκομματικές του διαδικασίες. Η παρέμβαση στην Τ.Ο. της Γλυφάδας θα μπορούσε από τους μεν να ακουστεί ως σωτήρια παρέμβαση για να μην υπάρξει διάλυση κομματική και παραταξιακή, αλλά από την άλλη ακούγεται ως διορισμός προέδρου που δεν εκλέγεται από τις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.

Ο μαραθώνιος των εγγραφών – Μόνη κερδισμένη η Ν.Δ.

Ο μαραθώνιος των εγγραφών που προηγήθηκε έφερε πολλά νέα μέλη στην Τοπική της Γλυφάδας. Από πληροφορίες που έχουμε τα μέλη της Τοπικής στην Γλυφάδα άγγιξαν τα 5.500 περίπου εκ των οποίων τα 1600 περίπου είχαν πάει να εγγραφούν στα γραφεία της Τοπικής και τα υπόλοιπα 3.900 περίπου στα γραφεία του έταιρου υποψηφίου Προέδρου Νίκου Παπάζογλου. Με την απόφαση παραίτησης των δύο υποψηφίων από την διεκδίκηση της Προεδρίας η μόνη κερδισμένη είναι η Νέα Δημοκρατία που κατάφερε να κάνει επανεγγραφές και να ενεργοποιήσει μέλη της καθιστώντας την Τ.Ο. της Γλυφάδας από τις πιο ισχυρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Παλμού», παραιτήσεις θα υποβάλλουν εκτός από τις ζητηθείσες και τα υπόλοιπα υποψήφια μέλη που κατέβαιναν με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Τζούβελη.

Επικαιροποίηση, 17:42
Στο άρθρο του Παλμού απάντησε άμεσα το Γραφείο Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την εξής επιστολή:

«Η Ν.Δ., για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανοίγει τις πόρτες της και δίνει το λόγο στα μέλη. Οικοδομεί, μέρα με τη μέρα, ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, δημοκρατικό. Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Και κάθε εσωκομματική διαδικασία γίνεται για να υπηρετήσει αυτές, ακριβώς, τις αρχές.

Όταν, όμως, η εσωκομματική δημοκρατία μεταστρέφεται σε πόλωση, η συμμετοχική διαδικασία σε ευθεία απειλή της ενότητας και η απόπειρα σύνθεσης σε κίνδυνο διάσπασης, τότε το κόμμα οφείλει να προβαίνει σε ενέργειες που να διαφυλάττουν τις αρχές και τις αξίες του τρόπου λειτουργίας του».

Επικαιροποίηση,  9/5 10:35

Διαβάστε επίσης: Γαβριήλ Αραμπατζής: «Υποψίες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος για την Β2 Νομαρχιακή της ΝΔ»

1 σκέψη στο “Ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπή σκηνικού στις εκλογές ΔΗΜ. Τ.Ο. Ν.Δ. Γλυφάδας

Τα σχόλια είναι κλειστά.