Συμβουλές για τον κήπο: Οι συμβουλές του Φλεβάρη για τον κήπο

Απόψεις

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει κι άμα πει και θυμώσει μέσα στα χιόνια θα μας χώσει. Ο Φλεβάρης, όντας ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, είναι η περίοδος που αρχίζουν και πάλι οι πρώτες σοβαρές εργασίες στον κήπο μας καθώς η άνοιξη κι ότι αυτή συνεπάγεται για τα φυτά και τα λουλούδια μας, βρίσκεται μπροστά μας. Αυτό να θυμόμαστε φίλοι μας όσον αφορά αυτόν τον μήνα για να μην επιβαρύνουμε τον κήπο μας από απροσεξίες και βιαστικές δουλειές. Ξεκινάμε αρχικά από έναν έλεγχο που θα κάνουμε στο προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος. Αυτό το μήνα επειδή λοιπόν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αποφεύγουμε τα συχνά κι έντονα ποτίσματα εκτός από συγκεκριμένα φυτά που μπορεί να χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ποτέ το χρυσό κανόνα για το πότισμα: το να μην ποτίζουμε τα φυτά τα βλάπτει αλλά και το να τα ποτίζουμε υπερβολικά (ειδικά σε περιόδους που δεν χρειάζεται) τα βλάπτει εξίσου. Ακόμη θα ελέγξουμε σωλήνες από τυχόν βλάβες, τα μπεκ και τους σταλαχτές, μήπως και έχουν βουλώσει ή δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε.

Κάνουμε και στα εργαλεία του κήπου έναν έλεγχο, π.χ. κοιτάμε την μηχανή του γκαζόν αν έχει λάδι αρκετό για την καινούρια σεζόν που ξεκινάει. Αν το λάδι έχει παλιώσει τότε καλό είναι να το αλλάξουμε. Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η βενζίνη μέσα στο ντεπόζιτο της μηχανής, γιατί αν μείνει καιρό χάνει την ιδιότητα της. Επίσης σημαντικό είναι να ακονίσουμε το μαχαίρι της μηχανής για καλύτερη απόδοση στο κούρεμα και να είναι το γκαζόν πιο υγιείς, για το πώς το κάνουμε αυτό πηγαίνετε στο κανάλι μας στο youtube:  VamaGardens και παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο (γενικότερα ακονίζουμε όποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε).

Ο μήνας αυτός είναι ο μήνας των χιονοπτώσεων. Θα πρέπει αν δεν το έχουμε κάνει ήδη λοιπόν να φροντίσουμε να σκεπάσουμε με αντιπαγετικό ύφασμα τα δέντρα όπως για παράδειγμα λεμονιές και φυτά όπως διπλαδένια, μπουκαμβίλια κ.α που είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον αν έχουμε λαχανόκηπο θέλει και αυτός την δική του προστασία πάλι με αντιπαγετικό ύφασμα. Κλαδεύουμε τα αειθαλή καλλωπιστικά μας φυτά με διπλό στόχο: να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε αλλά και ν’ αυξήσουμε την καρποφορία τους, θυμόμαστε οτιδήποτε χαλασμένους άνθους, σπασμένα κλαδιά ή ξερά που έχουμε πάνω στα φυτά και δέντρα να τα κόψουμε και να τα πετάξουμε. Μαζεύουμε ότι φύλλα έχουν πέσει κάτω όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα. Τελειώνουμε τα κλαδέματα που ξεκινήσαμε από τον Γενάρη ή τα αφήσαμε στην μέση (σε δέντρα και τις τριανταφυλλιές αλλά και στα γεράνια που ως γνωστόν κυριαρχούν στην ελληνική βεράντα) με τακτική απολύμανση των εργαλείων που κλαδεύουμε για να κρατήσουμε χαμηλό τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από το ένα φυτό στο άλλο. Αυτόν τον μήνα δεν θα ξεχάσουμε να ψεκάσουμε ροδακινιές / βερικοκιές / νεκταρίνια πριν την διόγκωση των οφθαλμών για να μην προσβληθούν από εξωασκο, πρόβλημα πολύ συχνό στης περιοχές που ζούμε και σίγουρα όλοι μας θα έχουμε δει ζημιές από την προσβολή του μύκητα αυτού, οπότε με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο το οποίο θα προμηθευτούμε μετά από συνεννόηση με τον τοπικό μας γεωπόνο. θα κάνουμε έναν επιμελημένο ψεκασμό με καλή διαβροχή όλων τον κλαδιών και βλαστών καταστρέφοντας τον μύκητα. Αφαιρέστε τα ζιζάνια όσο είναι μικρά γιατί άμα παραμεριστούν θα εξαπλωθούν παντού στον κήπο και στο γκαζόν. Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο τότε πάρτε το ανάλογο σκεύασμα πάλι κατόπιν συνεννόησης με τον γεωπόνο και ψεκάστε στα επίμαχα σημεία. Φροντίστε να μην αφήσετε νερά να λιμνάζουν στον κήπο ώστε να αναπτυχθούν κουνούπια. Επειδή όπως και να το κάνουμε και ο Φεβρουάριος είναι χειμώνας άρα οι θερμοκρασίες χαμηλές, φροντίζουμε και γι’ αυτό το μήνα τα φυτά εσωτερικού χώρου να βρίσκονται μακριά από τις εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, air condition κλπ). Φυτά σε μπαλκόνι και βεράντα προσέχουμε (ιδιαίτερα αυτά που είναι πιο ευαίσθητα) να βρίσκονται σε σημεία του μπαλκονιού που είναι αρκετά προστατευμένα από τον παγωμένο αέρα και φυσικά εποχή για ένα γερό κλάδεμα στα γεράνια που ως γνωστόν κυριαρχούν στην ελληνική βεράντα.

►  Τι φυτεύουμε το Φεβρουάριο; Όπως θα παρατηρήσουμε, τα εξειδικευμένα καταστήματα για τον κήπο γεμίζουν την περίοδο αυτή με γυμνές ρίζες από τις τριανταφυλλιές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Φεβρουάριος είναι η κατάλληλη περίοδος για να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά και βέβαια η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο δημοφιλές από αυτά. Επίσης τώρα πέρα από τα εποχιακά που είπαμε και τον προηγούμενο μηνά που θα αντέξουν μέχρι Μάρτη – Απρίλη, μπορούμε να φυτεύσουμε και ανοιξιάτικους βολβούς οι οποίοι θα μας δώσουν ανθό σε 2-3 μήνες.

Τέλος, ο Φεβρουάριος, λόγω χειμερινών εκπτώσεων είναι από τους πλέον κατάλληλους μήνες για ν’ αγοράσουμε ότι χρειαζόμαστε για τον κήπο μας. Έτσι, εκμεταλλευόμαστε την περίοδο των εκπτώσεων που ισχύει φυσικά και για τα είδη κήπου και προμηθευόμαστε γλάστρες, εργαλεία, ρούχα κήπου και ότι άλλο χρειαζόμαστε για την ενασχόλησή μας με τις αγαπημένες μας κηπουρικές δραστηριότητες κι εμείς τα λέμε και πάλι τον Μάρτιο!

 

° VAMA GARDENS
www.VAMAGARDENS.gr – τηλ.:697 9916035

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 3 Φεβρουαρίου 2018]