Δημοτική βιβλιοθήκη Γλυφάδας: Δραστηριότητες του Νοεμβρίου

Γλυφάδα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γλυφάδας βρίσκεται εντός του Διασχολικού Κέντρου Γλυφάδας, επί της οδού Αγ. Τριάδος & Επαμεινώνδα 30 (T: 2109641298, Ε:library@glyfada.gr). Διαθέτει αναγνωστήριο 20 θέσεων, 14.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών και ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές..
Σκοπός της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, είναι η ανύψωση του πνεύματος, η καλλιέργεια της προσωπικότητας των ανθρώπων, η διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενημέρωση του δημότη σε επιστημονικά, τεχνολογικά και πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δημοτικών σχολείων της πόλης μας.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως δανειστική για τους δημότες και τους κατοίκους Γλυφάδας. Για το δανεισμό βιβλίων απαιτείται η ύπαρξη ταυτότητας μέλους, ενώ κάθε εγγεγραμμένος αναγνώστης μπορεί να δανείζεται μέχρι δύο (2) βιβλία για διάστημα δύο εβδομάδων. Τα πληροφοριακά βιβλία (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί), οι πολύτιμες εκδόσεις, εφημερίδες, περιοδικά μοναδικά βιβλία και εκδόσεις με κινητά φύλλα, δεν δανείζονται.

Το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι:

ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΕΜΠΤΗ: 08:30 – 17:30
ΤΡΙΤΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ: 08:30 – 16:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08:30 – 19:30

Στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα», για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπου είναι ενταγμένη και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γλυφάδας, θα πραγματοποιηθεί μια νέα σειρά προγραμμάτων για παιδιά, που στοχεύει στην προσέγγιση της γνώσης μέσα από τον πειραματισμό, τη βιωματική εμπειρία και τα βιβλία.
Θα ακολουθηθεί η προτεινόμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θεματολόγια, που για τον μήνα Νοέμβριο έχει ως θέμα τις όψεις της κίνησης!
Η κίνηση στον χώρο, στην φυσική, στην τέχνη.
Χορός, Πειράματα και Χειροτεχνίες!
Το πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γλυφάδας για το μήνα Νοέμβριο, διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα: 17:00 – 18:00
“It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing”/ Χορός
Για παιδιά 5 – 10 ετών, με την Μαρία Καούκη

Το σώμα μας είναι πηγή κίνησης και έκφρασης, είναι το μέσο που θα μας ταξιδέψει στην παραμυθένια χώρα του χορού και στον εσωτερικό μας κόσμο. Ο χορός έχει τη μαγική ιδιότητα να προσφέρει χαρά και χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους, πόσο μάλλον αν ο χορός αυτός είναι το Swing/LindyHop, ένας κατεξοχήν χαρούμενος χορός που προάγει τη δημιουργικότητα και τον αυτοσχεδιασμό. Χορεύοντας μαθαίνουμε να συνδυάζουμε τη μουσική με την κίνηση και τελικά να ελέγχουμε το σώμα μας. Η Μαρία Καούκη με βασικό γνώμονα το παιχνίδι και παίρνοντας στοιχεία από τη μουσικοκινητική (σύστημα Orff) θα δείξει στα παιδιά πως χορεύεται το Swing, θα παίξουν με τους ρυθμούς και θα αυτοσχεδιάσουν!

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα: 16:30 – 17:30
«Κι όμως γυρίζει!» / Πειράματα Φυσικής
Για παιδιά 5 – 10 ετών, με τον Νίκο Παμουκτσόγλου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν υπάρχουν σώματα στην φύση που δεν μένουν ποτέ ακίνητα; Η γη γυρίζει συνεχώς γύρω από τον εαυτός της και γύρω από τον ήλιο! Σε ένα ρολόι οι δείκτες του γυρίζουν συνεχώς και μας δείχνουν τι ώρα είναι κάθε στιγμή (εκτός και αν του τελειώσουν οι μπαταρίες!!!). Πως μπορούμε να περιγράψουμε τέτοια φαινόμενα με την βοήθεια της φυσικής;
Μήπως μπορούν να παρομοιαστούν με κινήσεις που συναντάμε στην καθημερινότητα μας ώστε να γίνουν πιο εύκολα κατανοητά; Μήπως δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο νομίζουμε; Ο Νίκος Παμουκτσόγλου μέσα από απλά πειράματα φυσικής χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά θα μας δείξει πως να κατανοήσουμε το φαινόμενο της κίνησης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα: 16:30 – 17:30
«Η κίνηση εδώ γίνεται στολίδι!» / Χειροτεχνίες
Για παιδιά 5 – 10 ετών, με την Κατερίνα Λόη

Οι τέχνες και οι χειροτεχνίες συνδυάζονται για να επιτύχουν την καλλιέργεια των βασικών πεδίων ανάπτυξης των παιδιών -της γνωστικής (σκέψη), της συναισθηματικής (αισθήματα), της κοινωνικής (σχέσεις) και της αισθητηριακής (συντονισμός)- καθώς αναπτύσσουν την ικανότητα επεξεργασίας νέων πληροφοριών, εξεύρεσης λύσεων και λήψης αποφάσεων που είναι απαραίτητες για τον συνδυασμό των υλικών στην δημιουργία έργων.
Παράλληλα ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, ενώ η χρήση διαφορετικών υλικών διεγείρει τις πέντε τους αισθήσεις και βελτιώνει την ικανότητα συντονισμού των. Η Κατερίνα θα καθοδηγήσει τα παιδιά στην μεταμόρφωση του απλού χαρτιού σε κινούμενο αντικείμενο τέχνης, μέσω της δημιουργίας μιας κατασκευής, με σκοπό τα παιδιά να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν όχι μόνο τις δυνατότητές τους, αλλά και τις δυνατότητες της χειροτεχνίας. Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του: 1 ψαλίδι, 1 μεγάλη κόλλα, 1 μολύβι και 1 γόμα.

Σημειώνεται πως τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες, η Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί από τις 9:30πμ, αντί τις 8:30πμ, ενώ ο χώρος δεν θα λειτουργεί ως αναγνωστήριο ή για δανεισμό την ώρα των δραστηριοτήτων ώστε να μην διαταράσσεται η διαδικασία. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι ελεύθερη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.
Για τον λόγο αυτό θα τηρείται σειρά προτεραιότητας και θα διατίθεται έντυπο συμμετοχής. O μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στις δραστηριότητες δεν μπορεί να ξεπερνάει τους (20) ενώ ο ελάχιστος τους τέσσερις (4).

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 10 Νοεμβρίου 2018]