Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ολιγοήμερη παράταση για τους «παρατασιούχους» στον Δήμο Αλίμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Νέα ολιγοήμερη παράταση δόθηκε στους παρατασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο Αλίμου οι οποίοι βρίσκονται να ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί, παραμονής ή απόλυσης από την εργασία τους. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου, το βράδυ της Δευτέρας και λόγω της σπουδαιότητάς του κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του δημοτικού συμβουλίου και να δημιουργήσει εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων Διοίκησης και Αντιπολίτευσης και να τραβήξει τη συνεδρίαση εις μάκρος.
Η ουσία του θέματος όπως την εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ήταν ότι οι παρατασιούχοι είχαν καταφέρει με ασφαλιστικά μέτρα να παραμείνουν στην εργασία πλέον του χρόνου που όριζαν εξ αρχής οι συμβάσεις τους. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ καθώς «έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 4509/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), με την οποία απερρίφθη η αίτηση των 56 εκ των 69 προσφεύγοντων εργαζομένων ΙΔΟΧ και με την οποία αίτηση τους ζητούσαν την διατήρηση της εργασίας τους μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής τους για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, οι ανωτέρω εργαζόμενοι που απασχολούνται στον καίριο και σημαντικότατο τομέα της καθαριότητας και συγκεκριμένα στην αποκομιδή των απορριμάτων, ως συνοδοί και οδηγοί απορριμματοφόρων, πρέπει να απολυθούν. Σας υπενθυμίζω ότι στην ως άνω δικάσιμο ο Δήμος είχε παραστεί ως διάδικος και είχε συνομολογήσει την βασιμότητα της Αγωγής και της Αιτήσεως των εργαζομένων, καθώς η αλήθεια είναι ότι όντως οι «παρατασιούχοι» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι πράγματι η απουσία τους από την υπηρεσία θα προκαλέσει σοβαρότατες και απρόβλεπτες επιπλοκές και κινδύνους για την καθαριότητα, την αποκομιδή των απορριμμάτων και την δημόσια υγεία. Σε σχέση με αυτό το σοβαρότατο ζήτημα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου έχει ήδη λάβει την πολύ σημαντική Απόφαση 264/2017, το περιεχόμενο της οποίας μας δεσμεύει και εμάς ως συλλογικό όργανο». (σχετ. η υπ΄αριθ. 283/2018 απόφαση Ο.Ε.).
Το θέμα αυτό ως φάνηκε από την συζήτηση που έγινε δεν ήταν γνωστό σε όλη την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης «ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» να επιρρίπτουν ευθύνες στη Διοίκηση Κονδύλη για την έλλειψη ενημέρωσης σε ένα τόσο φλέγον θέμα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν επιθυμούσε να φύγει κανείς και πρότεινε να μη λυθούν οι συμβάσεις. Το ίδιο επεδίωκε και η διοίκηση του Δήμου όμως ο Ανδρέας Κονδύλης τόνιζε διαρκώς το πως έχουν τα πράγματα και ότι πρέπει να υπακούσουν στις αποφάσεις αυτές. Βέβαια ζητούσε συνάμα να πάρει το σώμα απόφαση για την παραμονή στην εργασία των παρατασιούχων αυτών μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό όμως δεν κάλυπτε τους δημοτικούς συμβούλους που θα ψήφιζαν σε περίπτωση μελλοντικού καταλογισμού από τη στιγμή που έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου.
Η κα Καμαρινού από τη Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να ψηφίσουν υπέρ των εργαζομένων για να μην χάσουν την εργασία τους.
Μια πρόταση που ακούστηκε από τον Χαρίλαο Μέξα για να παραμείνουν και τη νέα χρονιά οι παρατασιούχοι δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος καθώς εξήγησε ο Δήμαρχος ότι είναι πιο «προκλητικό» στους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεδομένου ότι στέλνει νέο προϋπολογισμό ο Δήμος άρα και δε θα μπορεί να το δικαιολογήσει όπως μπορεί να κάνει στην τρέχουσα συγκυρία. Επίσης τόνισε ότι θα μείνουν απλήρωτοι με τη νέα χρονιά και θα πρέπει δικαστικά να κινηθούν για να εισπράξουν τα χρήματά τους. Κάτι που δεν τους εγγυάται κανείς.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους για να αφουγκραστούν τις σκέψεις τους. Επίσης πρότεινε στον Δήμαρχο να μεταβεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον κ. Χαρίτση, να του εκθέσει το θέμα και να δει αν μπορεί να γίνει κάτι με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Τότε ο Δήμαρχος του ανταπάντησε ότι δεν δέχεται εντολές για το που να πάει διότι είναι Δήμαρχος και αντιπρότεινε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να πάει εκείνος ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Δημάρχου. Επικράτησε μια ολιγόλεπτη αντιπαράθεση χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.
Ο Θάνος Ορφανός, με την ιδιότητα και του πρώην Δημάρχου, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του θέματος με την παραμονή των εργαζομένων παρατασιούχων διότι ο ίδιος σε αντίστοιχη περίπτωση είχε βρεθεί κατηγορούμενος, ανεξάρτητα αν αθωώθηκε στο εφετείο στη συνέχεια. «Δεν συνιστώ τη λύση να μείνουν και τη νέα χρονιά χωρίς να αμείβονται» είπε.
Ο Νίκος Τσαμπαρλής τόνισε πιο καίρια ζητήματα καθημερινότητας όπως την περίπτωση να συμβεί ένα ατύχημα σε εργαζόμενο παρατασιούχο που άτυπα παραμένει στην υπηρεσία.
Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος ο οποίος στην τοποθέτησή του μετέφερε το μήνυμα όλων ότι ζητούν μόνιμη και σταθερή δουλειά. «Το μέχρι τέλος του χρόνου» δεν το δεχόμαστε είπε αναφερόμενος στο διάστημα που είχε ήδη πέσει στο τραπέζι.
Η Αλέκα Γιαννούτσου από το «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι» επέμενε στην άποψη να δοθεί παράταση μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να αναφέρεται σε ημερομηνίες γιατί αλλιώς νομιμοποιούμε τα προγενέστερα, τόνισε.
Ο Δήμαρχος επέμενε στην απόφαση περί αναβολής του θέματος να αναγραφεί και η φράση «περί μη λύσης των συμβάσεων» μέχρι να επανέλθει το θέμα. Αυτό όμως δεν βρήκε σύμφωνο το σώμα που κατέληξε στα εξής.
Αποδέχτηκε ΟΜΟΦΩΝΑ την αναβολή του θέματος και ψήφισε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ την «εντολή μη λύσης των συμβάσεων μέχρι να επιληφθεί εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο. Λευκό ψήφισαν οι Ορφανός, Παπανικολάου, Μπελιά, Γιαννούτσου, Αθανασοπούλου και Δουδωνή. Παρόν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

 [Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Δεκεμβρίου 2018]

Scroll to Top