Ο οδοντίατρός σας και η συμβολή του στη διαχείριση των οικονομικών σας!!

Απόψεις

Στις μέρες μας είναι φανερό πως η κρίση έχει επηρεάσει  ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες  οι οποίες  προκειμένου  να ελαφρύνουν το κόστος διαβίωσής τους να αφαιρούν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σημαντικές προληπτικές επισκέψεις σε γιατρούς. Μία από αυτές αφορά και τις επισκέψεις σε οδοντιάτρους. Πρέπει όμως να αποφεύγουμε τις προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τη στοματική μας υγεία;

 

Πώς επηρεάζει η κρίση τη στοματική υγεία;

Παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο οι περισσότεροι από τους ασθενείς να θεωρούν πως  η επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο του στόματός τους  μπορεί να γίνει αργότερα, σε βάθος χρόνου.

Οι μη τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για την αποφυγή επιπλέον εξόδων μπορούν να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θα περίμενε ο ασθενής, αν είχε συμπεριλάβει και τον οδοντιατρικό έλεγχο στη διαχείριση των οικονομικών του. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται ένας πόνος στο δόντι ποια είναι η πρώτη σας αντίδραση; Παίρνετε παυσίπονο ή αντιβίωση από μόνοι σας, περιμένοντας υπομονετικά να υποχωρήσει ο πόνος ή καλείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας;  Ο πόνος στα δόντια είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που μας φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η βλάβη στο δόντι με την πάροδο του χρόνου απλά μεγαλώνει, ενώ το δόντι δεν γιατρεύεται από μόνο του.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους ασθενείς καταλήγουν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνο όταν το δόντι τούς ενοχλεί συνέχεια και ο πόνος δεν υποχωρεί ακόμα και μετά τη χρήση παυσιπόνων. Η έκπληξη τους είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν καλούνται να πληρώσουν ένα κόστος υψηλότερο από το αρχικό, αν είχαν επισκεφθεί νωρίτερα τον οδοντίατρό τους για έλεγχο.

 

Η σημασία του προληπτικού ελέγχου:

Το στόμα κάποια στιγμή στη ζωή μας θα χρειαστεί μία οδοντιατρική επέμβαση, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για καθαρισμό των δοντιών και οδοντιατρικό έλεγχο είναι ένα μέτρο πρόληψης και οικονομίας. Αυτό που αποκομίζει ο οδοντίατρος είναι μια ολοκληρωμένη εικόνα των διατροφικών συνηθειών τού ασθενή και των μέσων που θα πρέπει να χρησιμοποιεί για να φροντίζει και να διατηρεί τη στοματική του υγεία. Ο οδοντίατρος μαθαίνει τον ασθενή πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα, ενώ οι εξαμηνιαίες επισκέψεις βοηθούν στον εντοπισμό σημείων στα δόντια που πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία. Κατά αυτό τον τρόπο ο ασθενής ενεργοποιείται δίνοντας στο στόμα του την προσοχή που θα έπρεπε.

Δίνοντας σημασία ο ασθενής στη στοματική του υγιεινή,  μπορεί να βελτιώσει τη στοματική του υγεία, αποφεύγοντας μακροπρόθεσμα βλάβες που θα ήταν επιβαρυντικές στοματικά και το κυριότερο οικονομικά.

Ας έχουμε υπόψιν μας επίσης ότι η πλημμελής φροντίδα των δοντιών έχει σαν αποτέλεσμα κυκλοφορία μικροβίων στο αίμα και τη μεταφορά τους σε άλλα μέρη του σώματος με επιβαρυντικές συνέπειες στη γενικότερη υγεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»  (Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής).

 

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

 

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Ιανουαρίου 2016]