Σεμινάριο με θέμα την Παιδική Κακοποίηση διοργανώνει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα: «Παιδική Κακοποίηση – παραμέληση: Αναγνώριση, αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών στη σχολική κοινότητα» διοργανώνει το Τμήμα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού από την Ψυχολόγο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Πίκη Ανθούσα.

Μετά από πολλά σχετικά αιτήματα από τη σχολική κοινότητα, σα ενημερώνουμε ότι το σεμινάριο αυτό θα αποτελέσει το πρώτο από μία σειρά σεμιναρίων και ομιλιών που θα αντιμετωπίζουν ζητήματα και ερωτήματα που απασχολούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

 Οι στόχοι του συγκεκριμένου σεμιναρίου, εκτός από το να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών είναι:

– Να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι για το πώς να αναγνωρίζουν ένα περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης βάσει ενδείξεων.

– Να εκπαιδευτούν πως να αντιδρούν με μεγαλύτερη ετοιμότητα και «άνεση» μπροστά στην αναγνώριση και αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών.

– Να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι και ασφαλείς ως προς την πρόθεση αλλά και την υποχρέωση να «εμπλακούν» σε περιστατικά κακοποίησης – παραμέλησης .

– Να ανταποκρίνονται με την απαιτούμενη λεπτότητα αλλά και αποφασιστικότητα που απαιτούνται για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

– Να ενημερωθούν στοιχειωδώς για το νομικό πλαίσιο και για τους εμπλεκόμενους φορείς στήριξης.

– Να ευαισθητοποιηθούν γενικότερα στην ανάγκη για εγγύτητα με τους μαθητές αλλά και μεταξύ μας.

Μετά το σεμινάριο, θα ακολουθήσει συζήτηση που θα προκύψει από ερωτήματα της ομάδας. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να υπάρχουν αιτήματα από τους συμμετέχοντες, όπως συγκεκριμένα περιστατικά που κάποτε προέκυψαν ή εκκρεμούν, προσωπικοί προβληματισμοί, εμπειρίες, μελέτη περίπτωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 10/2/2016, στο email apiki@vvv.gov.gr αναφέροντας:

– Τον τίτλο του σεμιναρίου

– Ονοματεπώνυμο

– Σχολείο που υπηρετείτε

– Προσωπικό τηλέφωνο και e mail

– Τηλέφωνο και e mail σχολείου.

Για τις συμμετοχές σας θα ενημερωθείτε με απάντηση στο mail που θα στείλετε.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Αρμόδια Υπάλληλος Πίκη Ανθούσα – Ψυχολόγος τηλ. 2132019907

Ημερομηνίες διεξαγωγής 1ου κύκλου:

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 και Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Ημερομηνίες διεξαγωγής 2ου κύκλου:

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016 και Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Ώρες: 14.00 έως 17.00

Για τον χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου θα ενημερωθείτε ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Ιανουαρίου 2016]